unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πράκτορες αντιστέκονται στις μειωμένες προμήθειες που η επιβάλλει η ΟΠΑΠ ΑΕ

| 1/9/2017 - 15:29

Αποδέκτης εξωδίκων από πράκτορες που δεν υπέγραψαν την τελευταία σύμβαση πρακτόρευσης έχει γίνει η ΟΠΑΠ ΑΕ, με αφορμή την άρνηση μέρους των επαγγελματιών να υπαχθούν στα νέα μειωμένα ποσοστά προμηθειών που επέβαλε ο μονοπωλιακός όμιλος.


Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποταγμένη στα αφεντικά του ΟΠΑΠ, ικανοποιεί κάθε απαίτησή τους, καταθέτοντας ακόμα και νομοσχέδιο που αλλάζει προς όφελος της εταιρείας τους όρους για τις άδειες και την εγκατάσταση των VLTs («φρουτάκια»), μια χούφτα πράκτορες επιμένουν να αντιστέκονται στο μονοπώλιο διεκδικώντας το αυτονόητο: Να τηρήσει η ΟΠΑΠ ΑΕ τις συμβάσεις της.

Η πρωτοβουλία μεγάλου αριθμού από τους περίπου 700 πράκτορες που δεν έχουν υπογράψει τη νέα σύμβαση να διεκδικήσουν μέσω εξωδίκων αυξημένα ποσοστά προμηθειών από τα τυχερά παιχνίδια βάσει των προβλέψεων της προηγούμενης σύμβασης που ισχύει ακόμα γι’ αυτούς –αφού δεν υπέγραψαν τη νέα– προκάλεσε αναστάτωση στα αφεντικά του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, κάποια από τα εξώδικα (το UNFOLLOW έχει στην κατοχή του ένα από αυτά) έχουν φτάσει ήδη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λεωφόρο Αθηνών. Με αυτά οι πράκτορες αμφισβητούν τη μονομερή ενέργεια του Οργανισμού να τους εντάξει στο νέο σύστημα μειωμένων προμηθειών. Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), υπό τον κ. Καραγρηγορίου, με την απόφασή της με αριθμό 242/2/17.01.2017 καθόρισε τις νέες συμβάσεις πρακτόρευσης τυχερών παιγνίων. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις οδήγησαν –καθ’ υπόδειξη της ΟΠΑΠ– σε μείωση των ποσοστών της προμήθειας των πρακτόρων σε 4% κατά μέσο όρο επί του συνόλου των παιγνίων, από 8% που ίσχυε με την προηγούμενη σύμβαση.

Παρότι αρχικά οι πράκτορες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα αντέδρασαν στην επιβολή της νέας σύμβασης, τελικά οι συντριπτικά περισσότεροι υπέγραψαν κάτω από τις απειλές και τις μεθοδεύεις της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι πράκτορες οι οποίοι αρνήθηκαν να την υπογράψουν. Σε αυτούς η ΟΠΑΠ έστειλε εξώδικη καταγγελία, τον Μάρτη του 2017, με την οποία τους γνωστοποιούσε ότι καταγγέλλει «την υφιστάμενη μεταξύ μας Σύμβαση αορίστου χρόνου, τα δε αποτελέσματα της καταγγελίας αυτής θα επέλθουν μετά την πάροδο δώδεκα (12) μηνών από τη λήψη της παρούσας, οπότε και θα λυθεί η μεταξύ μας συμβατική σχέση». Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένοι πράκτορες στις 31 Μαρτίου 2018 είναι αναγκασμένοι να παραδώσουν τις άδειες στον Οργανισμό και να κλείσουν τα πρακτορεία τους. Βέβαια, κάποιοι από αυτούς ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ καταγγέλλοντας την επιβολή της νέας σύμβασης.

opap-ktirio2

Οι πράκτορες σήμερα υποστηρίζουν μέσω των εξωδίκων τους ότι από τη στιγμή που δεν υπέγραψαν τη νέα σύμβαση, συνεχίζουν να υπάγονται στο καθεστώς της προηγούμενης που είχε υπογραφεί στις 14/4/2014 με τον ΟΠΑΠ. Η συγκεκριμένη σύμβαση πρακτόρευσης των τυχερών παιγνίων προέβλεπε διαφορετικά ποσοστά προμηθειών.
Αυτά είχαν ως εξής:

ΥΑ 2183/22/1/2009 (ΠΡΟ-ΠΟ, 12% επί των πωλήσεων)

ΥΑ 2178/22.01.2009 (ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, 12% επί των πωλήσεων)

ΥΑ 37336/06.08.2008 (ΣΤΟΙΧΗΜΑ Προκαθορισμένης Απόδοσης σε εικονικά ή μη γεγονότα, 8% επί των πωλήσεων),

ΥΑ 2179/22.01.2009 (ΛΟΤΤΟ, 12% επί των πωλήσεων),

ΥΑ 2180/22.01.2009 (ΠΡΟΤΟ, 12% επί των πωλήσεων),

ΥΑ 2176/22.01.2009 (ΤΖΟΚΕΡ, 12% επί των πωλήσεων),

ΥΑ 2170/22.01.2009 (ΚΙΝΟ, 8% επί των πωλήσεων),

ΥΑ 2181/22.01.2009 (EXTRA 5, 12% επί των πωλήσεων),

ΥΑ 2173/22.01.2009 (SUPER 3, 8% επί των πωλήσεων).

Πλέον, τα συγκεκριμένα ποσοστά με τη νέα σύμβαση που επέβαλε ο ΟΠΑΠ έχουν μειωθεί δραματικά. Η νέα σύμβαση ορίζει: «Το ποσοστό υπολογισμού της προμήθειας της τριμηνιαίας εκκαθάρισης, βάσει του συμφωνηθέντος σχήματος προμήθειας, είναι το 39% του NGR (καθαρά έσοδα) της εταιρείας. Συγκεκριμένα, είναι το 39% του NGR, για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Το NGR υπολογίζεται από τον τζίρο της εταιρείας, μείον το payout (κέρδη παικτών), μείον ποσοστό 35% φόρου που καταβάλλεται στο Ελληνικό κράτος για τα δικαιώματα διεξαγωγής των παιχνιδιών. Το ποσό που προκύπτει για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά είναι το σύνολο της προμήθειας για το δίκτυο και μοιράζεται σε αυτό βάσει της συμμετοχής του κάθε πρακτορείου στον τζίρο της εταιρείας».

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, φυσικά, έριξε στα τάρταρα τις προμήθειες που παίρνουν οι πράκτορες. Σύμφωνα με ένα από τα εξώδικα που έχει στα χέρια του το UNFOLLOW, ο συγκεκριμένος πράκτορας, με το νέο σύστημα προμηθειών για τον τζίρο του τριμήνου (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος), καλείται να πληρώσει κιόλας στην ΟΠΑΠ ΑΕ 318,73 ευρώ, αφού πήρε χρεωστικό εκκαθαριστικό. Αντίθετα, αν ίσχυε η προηγούμενη σύμβαση, θα έπρεπε να πάρει 1.178,50 ευρώ, αφού θα είχε εκδοθεί πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Οι πράκτορες λοιπόν που δεν έχουν υπογράψει τη νέα σύμβαση ζητούν από την ΟΠΑΠ ΑΕ μέσω των εξωδίκων τους να συνεχίσουν να παίρνουν τις προμήθειές τους, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ένας από αυτούς στο εξώδικό του: «Ουδέποτε παραιτήθηκα των, εκ της από 14.4.2014 Σύμβασης, δικαιωμάτων μου απέναντι στην ΟΠΑΠ Α.Ε. μήτε ποτέ την απάλλαξα των υποχρεώσεών της απέναντί μου καθώς δεν προσχώρησα στη μονομερώς συνταχθείσα από σάς (νέα) Σύμβαση […] ΔΗΛΩΝΩ ότι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε στα, εκ της από 14.4.2014 μεταξύ μας συναφθείσας Σύμβασης, απορρέοντα δικαιώματά μου κι αντιστοίχως υποχρεώσεις σας, θα διεκδικήσω την ικανοποίησή τους κι αντιστοίχως την εκπλήρωσή τους, ασκώντας κάθε νόμιμο μέσο».

Οι νέες μειωμένες προμήθειες δεν έχουν προκαλέσει μόνο τις εξώδικες διαμαρτυρίες όσων αρνήθηκαν το νέο καθεστώς. Δυσφορία υπάρχει και από τη συντριπτική πλειονότητα των πρακτόρων που με ταξίματα, εκβιασμούς και απειλές υπέγραψαν τη νέα σύμβαση.

Πράκτορες με τους οποίους επικοινώνησε το UNFOLLOW μας ανέφεραν ότι στην πορεία η μείωση των προμηθειών θα οδηγήσει πολλά πρακτορεία σε λουκέτο, αφού «δεν θα μπορούμε να καλύψουμε λειτουργικά έξοδα, εφορία και ασφαλιστικές εισφορές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος πρακτόρων καλούνται να πληρώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία υπέρογκες εισφορές, αφού πλέον ο υπολογισμός τους γίνεται σε σχέση με την κερδοφορία του 2016, η οποία έχει μειωθεί κατά πολύ με την επιβολή των νέων χαμηλών ποσοστών προμηθειών. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποικιοκρατική σύμβαση του Οργανισμού, η οποία έχει καταστήσει τους πράκτορες σχεδόν υπαλλήλους του, έχοντας ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να μειώσει περαιτέρω τα ποσοστά τους.

Την ίδια στιγμή, δε, που οι πράκτορες βλέπουν τα οικονομικά τους να συρρικνώνονται σε τρομακτικό βαθμό, τα αφεντικά της ΟΠΑΠ συνεχίζουν με τις πλάτες της κυβέρνησης να κλείνουν μεγάλες δουλειές. Με πρώτη και καλύτερη την «μπίζνα» με τα «φρουτάκια».

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων», που κατατέθηκε στις αρχές του Αυγούστου και θα τεθεί προς συζήτηση με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, ικανοποιούνται όλα τα «χατίρια» του ΟΠΑΠ.
Μέσω του νέου νομοσχεδίου ο Οργανισμός κέρδισε από την κυβέρνηση τσάμπα επέκταση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των VLTs για άλλα 8 χρόνια! Επιπροσθέτως, ισχυροποιεί τη μονοπωλιακή θέση του, αφού οι διατάξεις του νόμου αναιρούν την υποχρέωσή του να δώσει σε υποπαραχωρησιούχους τα 18.500 VLTs από το σύνολο των 35.000 που είχε αγοράσει όταν ήταν ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο.

Ειδικότερα, με τη βούλα της κυβέρνησης προωθείται η μείωση του συνολικού αριθμού των παιγνιομηχανημάτων που θα λειτουργήσουν σε 25.000 από αρχικώς 35.000, στην τροποποίηση του αριθμού των VLTs που μπορούν να τοποθετηθούν σε gaming halls (έως 50 από 25) και σε πρακτορεία (έως 15 από 3 όπως ίσχυε), ενώ επεκτείνεται η ισχύς του δικαιώματος χρήσης των αδειών (στα 18 έτη από 10 σήμερα), ως αντιστάθμισμα της μείωσης του αριθμού τους.

Οι άδειες είναι πια λιγότερες και ανήκουν όλες στον ΟΠΑΠ. Επιπλέον, ως όριο για την εγκατάσταση των VLTs ορίζεται το τέλος του 2019, κοινώς του προσφέρουν και όλο τον απαραίτητο χρόνο για να εγκατασταθούν τα «φρουτάκια» στις γειτονιές και να αποφέρουν κέρδη. Και όλα αυτά, εντελώς δωρεάν χωρίς κανένα πρακτικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο. Όλα για τα αφεντικά του ΟΠΑΠ, τα οποία για την εγκατάσταση των VLΤs δεν πρόκειται να δώσουν φράγκο, αφού το κόστος μετατίθεται σε πράκτορες και ιδιοκτήτες gaming halls.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ τελικά χτύπησε φλέβα χρυσού με τους «αριστερούς» του Τσίπρα, αφού γρήγορα διαπίστωσε ότι μαζί τους οι δουλειές κλείνονται γρήγορα και κυρίως αθόρυβα…


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος


Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος εργάστηκε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» από το 1995 ως το 2012. Ξεκίνησε από τ...