FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους με δύο λέξεις: #metoo

| 20/10/2017 - 23:59

Τις τελευταίες ημέρες το hashtag #metoo έχει κατακλύσει τα social media, όπου γυναίκες από όλο τον κόσμο περιγράφουν τις δικές τους ιστορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Το ιντερνετικό κύμα διαμαρτυρίας ήρθε ως απάντηση στο σκάνδαλο που αποκάλυψαν οι New York Times με πρωταγωνιστή τον 65αχρονο παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση ή και βιασμό από τουλάχιστον 30 γυναίκες. Σε δεύτερο χρόνο η ορμή του κινήματος ευαισθητοποίησε και τις γυναίκες εκτός των συνόρων του λαμπερού Χόλιγουντ, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, φτάνοντας έτσι στα σπίτια μας και χτυπώντας μας την πόρτα: τις τελευταίες ημέρες Ελληνίδες που έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση κατέγραψαν και πόσταραν τις εμπειρίες τους στα social media.


Τις τελευταίες ημέρες το hashtag #metoo έχει κατακλύσει τα social media. Αρχικά μέσω twitter και στη συνέχεια στο Facebook γυναίκες από όλον τον κόσμο, περιγράφουν τις δικές τους ιστορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Το  ιντερνετικό κύμα διαμαρτυρίας ήρθε ως απάντηση στο σκάνδαλο που αποκάλυψαν οι New York Times με πρωταγωνιστή τον 65αχρονο  παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν των εταιριών Miramax και The Weinstein Company. Ο Γουάινσταϊν, ο οποίος εν τω μεταξύ παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Weinstein Company, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση ή και βιασμό από τουλάχιστον 30 γυναίκες.

H αναζωπύρωση της συζήτησης για τη σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος γυναικών, ωστόσο, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Τον περασμένο Απρίλιο, ο δημοσιογράφος του Fox News Μπιλ ο’ Ράιλι απολύθηκε από το αμερικανικό δίκτυο, καθώς κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση. Στη συνέχεια το Fox News ανακοίνωσε ότι «κόβει» και τον παρουσιαστή Έρικ Μπόλινγκ, καθώς σε βάρος του προέκυψαν καταγγελίες ότι έστειλε γραπτά ηλεκτρονικά μηνύματα με άσεμνο περιεχόμενο σε εργαζόμενες του σταθμού.  Νωρίτερα ακόμα, τον Ιούνιο, ο Μπιλ Κόσμπι κάθισε στο εδώλιο, κατηγορούμενος ότι νάρκωσε και βίασε μια γυναίκα στην έπαυλή του. Και φυσικά ουδείς ξεχνά την φράση  του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον παρουσιαστή Μπίλι Μπους: “Grab them by the pussy”.

Στην αρχή πληκτρολόγησαν οι  γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο στις ΗΠΑ. To σήμα έδωσε η αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο, η οποία μέσω twitter  κάλεσε τους followers της να μοιραστούν τις ιστορίες τους με τη διαδικτυακή κοινότητα. «Προτάθηκε από μία φίλη: Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση κάνουν ανάρτηση στο Twitter με το #Metoo μπορεί να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση της έκτασης του προβλήματος» έγραψε. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Αστέρια όπως η Αντζελίνα Τζολί και η Γκουίνεθ Πάλτροου δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά ή κακοποιήθηκαν. Κάποιες είπαν ότι έχουν πέσει θύματα βιασμού, όπως η Ρόουζ Μακ Γκάουαν και η ‘Αζια Αρτζέντο. Η Λένα Χίντεϊ έγραψε στο twitter για μια συνάντησή της με τον Γουάινσταϊν στο φεστιβάλ της Βενετίας, όπου της έκανε «προκλητικά σχόλια»  και ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν έπαιξε ποτέ ξανά σε καμιά ταινία της Miramax. Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη παραδοχή του οσκαρικού σκηνοθέτη Κουέντιν Ταραντίνο ότι γνώριζε τη «δράση» του Γουάινσταϊν. «Ήξερα ότι είχε κάνει διάφορα τέτοια πράγματα» εξομολογήθηκε στους New York Times.

metoo2

To #metoo όμως φτιάχτηκε με σκοπό να μην περιοριστεί στις ενέργειες του Γουάινσταϊν. Γυναίκες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του καλλιτεχνικού στερεώματος όπως η Τζένιφερ Λόρενς, η Ριζ Γουίδερσπουν, η Αμέρικα Φερέρα -σταρ της σειράς “Ugly Betty”-,  η πρωταγωνίστρια του “Will and Grace” Ντέμπρα Μέσινγκ,  η ηθοποιός Άννα Πάκουιν,  ένωσαν τις φωνές τους και περιέγραψαν αυτές τις στιγμές της ζωής τους.  Ακόμα και η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας  Μάργκοτ Βάλστρεμ  εξομολογήθηκε ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από άνθρωπο «ανώτατου πολιτικού επιπέδου».

Σε δεύτερο χρόνο η ορμή του κινήματος ευαισθητοποίησε και τις γυναίκες εκτός των συνόρων του λαμπερού Χόλιγουντ, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, φτάνοντας έτσι στα σπίτια μας και χτυπώντας μας την πόρτα. Τότε ίσως φάνηκε η πραγματικότητα, μία πραγματικότητα σκληρή. Κι έτσι το #metoo ήρθε και στη χώρα μας.

Τις τελευταίες ημέρες Ελληνίδες που έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση κατέγραψαν και πόσταραν τις εμπειρίες τους στα social media. Όπως αναμενόταν, παράλληλα με την εξάπλωση του hashtag και στο δικό μας ελληνικό και ταπεινό ίντερνετ, ήρθε και ο «αντίλογος». Έτσι, διαμορφώθηκε ένα αφήγημα κυρίως από άνδρες, σύμφωνα με το οποίο η καταγραφή και καταγγελία τέτοιων ιστοριών από την «καθεμία», έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση του εγχειρήματος μέσω της υπερβολής. Κάποιοι μίλησαν για «ύποπτα» μεγάλο αριθμό γυναικών που καταγγέλλουν τα περιστατικά, ενώ άλλοι έκαναν λόγο ακόμα και για «ποινικοποίηση» του φλερτ.

Πάντως, πριν από δύο ημέρες δημοσιεύθηκε έρευνα της Eurostat σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ ανδρών (19,9%) και γυναικών (28,1%). Αντίστοιχα, το ποσοστό απασχόλησης είναι 61% για τους άνδρες και 43,3% για τις γυναίκες. Παράλληλα, μόνο ένα στα τέσσερα ανώτερα διευθυντικά στελέχη στην Ελλάδα είναι γυναίκα, ενώ σε όλες τις  κατηγορίες επαγγελμάτων οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....