FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι έξι μεγάλες υποχωρήσεις για την τρίτη αξιολόγηση

| 4/12/2017 - 11:27


1. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ξεκίνησαν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, φτάνοντας τους 18.000 στους επόμενους μήνες, προκειμένου να περάσουν οι τράπεζες τα stress test . Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλειστηριασμοί θα επεκταθούν και για οφειλές προς το Δημόσιο, δεν παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πώληση σε funds μετά το τέλος του έτους, ενώ θα ψηφιστεί νόμος για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς.

2. Ιδιωτικοποίηση των λιγνιτκών μονάδων της ΔΕΗ: Αυτήν την εβδομάδα θα γίνει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (market test) για να πωληθούν τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μία άδεια κατασκευής νέας μονάδας στη Μελίτη. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και η απόκτηση της διοίκησης και ίσως επιπλέον μετοχών στην Αττική.

3. Οικογενειακά επιδόματα: Η αναδιάταξη που συμφωνήθηκε προβλέπει αύξηση του επιδόματος σε γονείς με 1 ή 2 παιδιά, αλλά και μειώσεις ή απώλεια του επιδόματος για πολλούς άλλους -ειδικά τρίτεκνους και πολύτεκνους- με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, επέρχεται δραστικός περιορισμός των δικαιούχων των επιδομάτων αναπηρίας και στέγασης, καθώς και των επιδοτήσεων μεταφορών.

4. Συντάξεις: Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το τέλος του έτους θα οδηγήσει στην περικοπή μέρους της «προσωπικής διαφοράς»  το 2019.

5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Για να επιτευχθεί το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ (3,82% προβλέπει ο προϋπολογισμός), ενεργοποιούνται ήδη ψηφισμένα πρόσθετα μέτρα, όπως η κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, η περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων κ.λπ.

6. Ρήτρα επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου: Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να θεσμοθετηθεί και η προοπτική μείωσης του έμμεσου αφορολογήτου ορίου ήδη από το 2019 αντί το 2020, αν το απαιτήσουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Δηλαδή, αν δεν επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα την επόμενη χρονιά, η μείωση του αφορολόγητου στις 5.600 ευρώ θα επιβληθεί από 1-1-2019, ενώ είναι προγραμματισμένο να ισχύσει από 1-1-2020.

 

Φωτ.: Menelaos Myrillas/SOOC

Φωτ.: Menelaos Myrillas/SOOC

Τι πήραμε στα Εργασιακά

Προτεραιότητα στην πληρωμή των αποζημιώσεων έως και 6 μηνών των εργαζομένων που είναι σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση, έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης, δηλαδή, έναντι των τραπεζών, του δημοσίου, των προμηθευτών κ.ά

Στο εξής, μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, αλλάζει η κατάταξη των εργαζομένων στη λίστα των πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης μιας επιχείρησης, με απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των αποζημιώσεων ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων με συντελεστή ο οποίος θα υπολογίζεται με το 2,75 επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ, δηλαδή, με ποσό που αντιστοιχεί στα 1.611,72 ευρώ. Ουσιαστικά το ποσό αυτό των 1.611,72 πολλαπλασιαζόμενο επί έξι μήνες – αντιστοιχεί σε 9.670,32 ευρώ – θα είναι το ανώτατο πλαφόν το οποίο θα έχει απόλυτη προτεραιότητα ως προς την καταβολή του, στους απλήρωτους εργαζόμενους μιας επιχείρησης, έναντι όλων των άλλων πιστωτών της υπό πτώχευση επιχείρησης.

Επισημαίνεται ότι σήμερα σύμφωνα με τον υφιστάμενο κώδικα πολιτικής δικονομίας η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών είναι η ακόλουθη: προηγούνται οι τράπεζες με δικαίωμα στο 60% της πτωχευτικής περιουσίας, ακολουθεί το δημόσιο, δηλαδή, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με το 25%, στη συνέχει είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θεωρούνται πτωχευτικοί πιστωτές με ποσοστό 10% επί της πτωχευτικής περιουσίας και τέλος με το υπόλοιπο 5% ολοκληρώνεται η σειρά των ακολουθών πιστωτών οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι οι διάφοροι προμηθευτές της υπό πτώχευση επιχείρησης.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....