FREE - WEB ONLY - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το υπουργείο Παιδείας καρατομεί τη νομιμότητα

| 9/1/2014 - 12:00

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ορρωδεί προ ουδενός. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται η διευθύντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Ιωάννα Χρήστου. Για ποιο λόγο; Διότι υπερασπίστηκε τη νομιμότητα.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εσχάτως εμφανίζεται εξαιρετικά δραστήρια. Οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών και η απαξίωση με κάθε μέσο και τρόπο του δημόσιου αγαθού της παιδείας δεν αρκούν αν δεν συνοδεύονται και από τον εξοβελισμό των ανθρώπων που υπερασπίζονται με προσωπικό κόστος τη νομιμότητα και το Σύνταγμα.

Έτσι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με συνοπτικές διαδικασίες απέλυσε την εκπαιδευτικό Ευφροσύνη Μπουλούτα που επί 22 συναπτά έτη εργάστηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, καθώς υπέπεσε στο αμάρτημα της μονογραφής της κόλλας του 15χρονου πρωθυπουργικού τέκνου που αντέγραφε κατά τη διάρκεια των απολυτηρίων εξετάσεων. Λίγες ημέρες μετά η σύμβαση της κυρίας Μπουλούτα καταγγέλλεται εκ μέρους του Κολλεγίου στο οποίο παρεμπιπτόντως επικεφαλής βρίσκεται ο πρωθυπουργικός αδελφός Αλέξανδρος Σαμαράς. Κάπως έτσι μια λαμπρή εκπαιδευτικός με άριστες εκθέσεις αξιολόγησης απολύθηκε τρία χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί.

Η ιστορία όμως δεν σταματά εδώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ορρωδεί προ ουδενός. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται η διευθύντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Ιωάννα Χρήστου. Για ποιο λόγο; Διότι υπερασπίστηκε τη νομιμότητα. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης δημοσιοποίησε έγγραφο – εισήγηση της κ. Χρήστου προς το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με αυτό η κ. Χρήστου υπογράμμιζε προς τα μέλη του ΚΥΣΔΕ ότι οφείλουν να εξετάσουν την καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα.

Βεβαίως και το ΚΥΣΔΕ αγνόησε εντελώς την εισήγηση της αρμόδιας διευθύντριας του υπουργείου Παιδείας. Βεβαίως και το ΚΥΣΔΕ παρανόμησε, καθώς συνεδρίασε με παράνομη σύνθεση. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα. Το ενδιαφέρον των αρμοδίων στρέφεται πλέον προς την κ. Χρήστου και τις ενοχλητικές της παραινέσεις. Εξάλλου η κ. Χρήστου είχε υποπέσει και σε άλλα «παραπτώματα», όπως η αναφορά που συνέταξε προς τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2012 με την οποία χαρακτήριζε προδήλως παράνομη ή αντισυνταγματική κατά τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα την εντολή του υπουργού Παιδείας για περικοπή έως και 40% του μισθού των ιδιωτικών εκπαιδευτικών χαρίζοντας με αυτό τον τρόπο στους ιδιοκτήτες 32 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. (Αντίστοιχα αφαιρούνται 28 εκατομμύρια από τους εκπαιδευτικούς και 20 εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία.)

Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε καταστεί εξόχως εκνευριστική και ενοχλητική. Χαρακτηριστικές ήταν οι απαξιωτικές εκφράσεις εναντίον της από τον νομικό εκπρόσωπο του Κολλεγίου Αθηνών στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 28 Νοεμβρίου, ένα μήνα πριν από την καθαίρεσή της από την αρμόδια διεύθυνση: «Γνωρίζουμε ποια είναι αυτή η κυρία Χρήστου. Είναι αυτή που βγάζει όλες αυτές τις συνεχόμενες εγκυκλίους». Εν τέλει η αποκαθήλωση της κυρίας Χρήστου συντελέστηκε: η θεσμική παρεμπόδιση της εξάπλωσης της παρανομίας, με προσωπικές ενέργειες της συγκεκριμένης διευθύντριας, ήρθη.

«Οι συνεχείς κυβερνητικές καταγγελίες του “διεφθαρμένου κράτους” αποδεικνύονται ορθές, μόνο που τη διαφθορά και την αδιαφάνεια προωθούν οι ίδιοι που μετατρέπουν το κράτος σε φέουδο ισχυρών, που χρησιμοποιούν τους θεσμούς ως όχημα εξυπηρέτησης συμφερόντων και που στέλνουν εις το πυρ το εξώτερον όσους λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ. Η συνέχεια θα δοθεί εντός της Βουλής με την κατάθεση επερωτήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ. Ποια θα είναι η απάντηση; Καρατομήθηκε γιατί ήταν ευσυνείδητη;


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ντίνα Ιωακειμίδου


Η Ντίνα Ιωακειμίδου το 1989 προσγειώθηκε πίσω από τα μικρόφωνα του πειρατικού Jeronimo Groovy ως συμπαραγ...