FREE - WEB ONLY - ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ

Να επενδύσουμε τον Παρθενώνα! Αρχαιολογία-ανάπτυξη 0-1

| 30/11/2016 - 20:11

Σε 24ωρη απεργία κατήλθε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».


 

Με βάση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» θα καθίσταται δυνατή η αδειοδότηση επιχειρήσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, γεγονός που στη πράξη σημαίνει την καταστρατήγηση κάθε ελέγχου που θα μπορούσε να ασκηθεί, μεταξύ άλλων, και στη διαχείρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Υπό το πρόσχημα των πιέσων των δανειστών για ευελιξία των επενδύσεων και την άρση παράταιρων εμποδίων στην πραγματοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, το σχέδιο νόμου συνεχίζει μια σειρά παρεμβάσεων που αποσκοπεί στην συρρίκνωση κάθε μορφής ελέγχου επί των επενδύσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με στόχο την βελτίωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας, το νομοσχέδιο επιχειρεί να άρει ασφαλιστικές δικλείδες και περιορισμούς που επί χρόνια βρισκόντουσαν στο στόχαστρο επιχειρηματικών κύκλων, που δυσφορούσαν με τις μακρές διαδικασίες ελέγχου που η σημαντικότητα των μνημείων απαιτούσε.

Προς τούτο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διεκδικεί τροποποίηση των διατάξεων σε σχέση, τουλάχιστον, με τους αρχαιολογικούς χώρους, επικαλούμενος τις ανάγκες διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελώντας μια απο τις πολλές υποπεριπτώσεις, και σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές, η περίπτωση της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς θέτει υπό γενικότερη διερώτηση τη σπουδή την κυβέρνησης να διευρύνει ένα πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε χώρους δημοσίου συμφέροντος.

Korinthos2

Παρόμοιες ειδησεογραφικές καταχωρήσεις δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν από εδώ και πέρα. Η πρόσκληση των επενδυτών αποτελεί πλέον την μόνη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, με μια επιχειρηματολογία που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ηρωικότερες εποχές των ακροκεντρώων μνημονιακών διακυβερνήσεων του πρόσφατου παρελθόντος. Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός πενθεί τον Φιντέλ Κάστρο και δοξολογεί τις επιτυχίες της κουβανικής επανάστασης στη συγκρότηση ενός προστατευτικού δημόσιου πλαισίου, παρακάμπτεται, πρώτα εν διανοία και εν συνεχεία εν νομοθεσία κάθε πρακτική μέριμνα για τον δημόσιο χαρακτήρα της οικονομίας. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως στην πράξη, δηλαδή στην άσκηση της εξουσίας, η συνθηκολόγηση με τους δανειστές δεν υπήρξε μια πρόσκαιρη ήττα για να μην καταστραφεί η χώρα, αλλά το οριστικό άνοιγμα της κερκόπορτας που θα οδηγήσει σε αργό και επώδυνο θάναντο μία μία τις άλλοτε κραταιές αριστερές βεβαιότητες, αυτές τις τόσο «αντιπαραγωγικές» που ήθελαν, φερ’ ειπείν, να πέφτει λόγος στην αρχαιολογία για την πολιτιστική κληρονομιά. Αλλά έτσι είναι: όπως υπογράφει κανείς, έτσι και κοιμάται.

Για μια αναλυτική εξέταση του εν λόγω νομοσχεδίου σε σχέση με το το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς, διαβάστε στο τεύχος Δεκεμβρίου του UNFOLLOW, που θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα την Παρασκευή 2/12, το κείμενο του Στάθη Γκότση και της Όλγας Σακαλή «Να τελειώνουμε επιτέλους με την Αρχαιολογία!».


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Χρήστος Νάτσης


Ο Χρήστος Νάτσης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο UNFO...