FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης: Εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία

| 10/12/2018 - 17:32


«Έχουμε φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία στη χώρα μας με πολύ μεγαλύτερη πολιτική, αλλά και κοινωνική ωριμότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο επίσκεψής του στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως είπε, επέλεξε να κάνει σήμερα την επίσκεψη αυτή, καθώς είναι μια «μέρα σημαδιακή», αφού συμπληρώνονται 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Με αυτόν τον τρόπο τονίζουμε ότι και η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται πως τα ζητήματα της αναπηρίας βρίσκονται στον πυρήνα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα άτομα με αναπηρία, εξαιτίας της «δεκαετούς κρίσης η οποία χτύπησε την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της», κινδυνεύουν «να βρεθούν σε μειονεκτική θέση ως προς την κοινωνική κινητικότητα και ως προς, τελικά, την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την αυτόνομη διαβίωση, την ισότιμη συμμετοχή, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, πολιτισμικής ζωής της χώρας».

«Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας – και ελπίζω και της επόμενης κυβέρνησης – στα ζητήματα αναπηρίας δεν μπορεί να είναι μια πολιτική η οποία θα διαμορφωθεί ερήμην των απόψεων των ανθρώπων οι οποίοι πρώτ’ από όλα θίγονται από το πρόβλημα και εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο από την ΕΣΑμεΑ και σε χαμηλότερο επίπεδο από όλους τους φορείς του αναπηρικού κινήματος… Στον πυρήνα της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από τη συγκρότηση, σε απόλυτη συνεννόηση με την ΕΣΑμεΑ, ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία, οριζόντιου, αλλά και αρκετά λεπτομερούς, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και με συγκεκριμένα κονδύλια, εθνικά, αλλά και κοινοτικά, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναπηρίας στο σύνολό του. Και δεν θα είναι απλά ένα άθροισμα επιμέρους πολιτικών παρεμβάσεων, όπως δυστυχώς έχει δρομολογηθεί η πολιτική αντιμετώπιση των ζητημάτων της αναπηρίας τις τελευταίες δεκαετίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη θέσπιση στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή αναφερόμενου απευθείας στον πρωθυπουργό, ενός εθνικού συντονιστή για τα άτομα με αναπηρία, ο οποίος θα μπορεί να ασχολείται με επιμέρους τομεακές και κλαδικές πολιτικές και θα έχει τελικά την τελική ευθύνη υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

Παράλληλα, δήλωσε «πολύ θετικός» στη δημιουργία ενός ειδικού κοινωνικού ταμείου, το οποίο θα διαθέτει συγκεκριμένα ποσά που θα προέρχονται από εξοικονόμηση πόρων από άλλες δράσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Ταυτόχρονα, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης, λέγοντας πως έχει δεσμευτεί ότι οι πρώτες προσλήψεις τακτικού προσωπικού που θα γίνουν στη δημόσια εκπαίδευση θα αφορούν την ειδική αγωγή.

Αναφέρθηκε και στην πλήρη προσβασιμότητα στο σύστημα δημοσίων μεταφορών και στην υποχρέωση να υπάρχει πλήρης προσβασιμότητα σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκοπεύει να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρία σε θέσεις ευθύνης. Προς την κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε ότι θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών άτομα με αναπηρία, «τα οποία έχουν διανύσει ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά τη δική τους διαδρομή, όχι μόνο στο αναπηρικό κίνημα, αλλά μέσα από τη δική τους προσωπική και επαγγελματική τους διαδρομή έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή αυτού του τόπου»


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....