unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - SOCIAL ΜΗΔΕΙΑ

Mια συζήτηση με το @kolastirio

| 19/10/2016 - 17:05

Αυτή την εβδομάδα, η Social Μήδεια δίνει τον λόγο σε ένα και μόνο account: @kolastirio


Τότε που ο Αρκάς δεν είχε πάθει ακόμα έρωτα με τον Κούλη, στην εφημερίδα Πρώτη (συμφερόντων Καλογρίτσα, by the way) δημοσίευε τη θρυλική σειρά σκίτσων του «Ο Ισοβίτης». Με πικρό χιούμορ μάς έδειχνε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και μίλαγε για αυτούς που η κοινωνία έχει αποβάλλει από το σώμα της «προσωρινά, με σκοπό το σωφρονισμό και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Έκτοτε η κατάσταση στις φυλακές όχι απλά δεν έχει καλυτερεύσει αλλά έχει γίνει και τόσο απελπιστική που δύσκολα μπορεί ένας δημιουργός να αντλήσει τη δύναμη για χιούμορ, έστω και πικρό, γύρω από το θέμα των φυλακών. Μπορεί ίσως ο ίδιος ο Αρκάς να σκιτσάρει τον Ισοβίτη στην νέα εποχή (κι έτσι να κάνει ξανά σκίτσα που δε θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κανένας πολιτικάντης στη Βουλή για μικροκομματικό όφελος). Εμείς μια πρόταση κάνουμε. Τα κείμενα πάντως τα έχουμε έτοιμα…

Όχι, το Κολαστήριο δεν είναι κλαμπ κάπου στον Κορυδαλλό. Είναι η φωνή ενός πραγματικού κρατούμενου μέσα από το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (συντομογραφία ΝΚΚ), ο οποίος προσπαθεί να σπάσει την απομόνωση και τη σιωπή γύρω από την εγκληματική αμέλεια του κράτους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν ήξερα αν μια από τις πιο ανάλαφρες στήλες του περιοδικού θα ήταν κατάλληλη αλλά την απάντηση μου την έδωσε το ίδιο το @kolastirio«Πιο ανάλαφρο θέμα από εμάς δεν υπάρχει. Κάθε μήνα ελαφρύτερο κατά ένα».

Δεν μπορώ παρά γελάσω πικρά…

«Γιατί πικρά καλέ; Μιλάμε για πρότυπο νοσοκομείο, μας φροντίζουν και μας σκέφτονται αφάνταστα, μέχρι κάγκελα μας βάλανε μην μπουν κλέφτες και μας πάρουν την περιουσία μας. Μας μετράνε τρεις φορές την ημέρα μη τυχόν και μας χάσουν, τόσο που μας αγαπάνε. Μέχρι που τους ζητήσαμε να βάλουν πόρτες ασφαλείας και το κάναν εις διπλούν».

Ναι, αλλά γιατί το ΝΚΚ ονομάστηκε κολαστήριο;

«Αυτοί που λένε ότι είναι κολαστήριο ψεύδονται ασύστολα, παράδεισος είναι και όσοι από μας λένε το αντίθετο να πάνε σε δημόσια νοσοκομεία να δουν την γλύκα. Έχουμε βέβαια μερικούς απατεώνες που το παίζουν πεθαμένοι, όμως είναι σε συμφωνία με το γραφείο τελετών».

Κάποιοι λένε ότι οι φυλακές χρειάζονται επειγόντως αποσυμφόρηση…

«Καλέ δεν χρειάζεται αποσυμφορηση την κάνουμε μόνοι μας, ένας κάθε μήνα με σειρά προτεραιότητας. Ακούω μερικούς που λένε για άθλιες συνθήκες: ψεύτες, πού να βρούμε τζάμπα φαΐ, τζάμπα ρεύμα και πολλοί μαζί για να μην νιώθουμε ανασφάλεια στην σύγχρονη εποχή αποξένωσης που ζούμε;»

Πώς περνά ο καιρός μέσα, το επίπεδο διαβίωσης είναι αξιοπρεπές;

«Τι να σου πρωτοπώ, από δραστηριότητες τρέξιμο, μπάσκετ σε μαρμάρινο ταρτάν και σε αναπηρικά αμαξίδια, γιατί στους παραολυμπιακους είναι πιο εύκολα τα μετάλλια. Από προαυλισμό, για να μην κουραζόμαστε, μας βγάζουν μόνο μιάμιση ώρα. Από επισκεπτήρια, όλο αγκαλιές και φιλιά, όμως τώρα τελευταία κυκλοφορεί γρίπη και για την υγεία μας μάς βάλανε τζάμια για να μην κολλήσουμε. Έχουμε και πολλές εκδηλώσεις, θέατρο και θέατρο σκιών και μάλιστα με θέμα που θυμίζει έντονα εμάς. Το θέατρο ήταν με πράσινους δράκους και το σκιών ο γάμος του Καραγκιόζη, ταυτιστήκαμε τόσο που παίξαμε εμείς το ρόλο του Καραγκιόζη. Έχουμε άλλο επίπεδο εδώ, μάς δίνουν λεφτά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πρωτιά μας. Τους προτείναμε, τα επόμενα λεφτά που θα μας δώσουν να τα βάλουν για καινούργια πισίνα ή κάτι άλλο και αυτοί δεν τα θέλουν. Είναι τόσο ανώτερο το νοσοκομείο Κορυδαλλού που είπαμε να το βαφτισουμε κορυδάλλιους νήσους.

Στιγμιότυπο των εγκαταστάσεων φιλοξενίας στις Κορυδάλλιους Νήσους

Στιγμιότυπο των εγκαταστάσεων φιλοξενίας στις Κορυδάλλιους Νήσους

Κάποιο σχόλιο για τους γιατρούς;

«Οι καλύτεροι. Για να φανταστείς είναι τόσο καλοί που μπορούν και φροντίζουν 6 γιατροί 3000 κόσμο, απίστευτοι σου λέω, από μακριά γνωματεύουν, δεν χρειάζεται καν να σε εξετάσουν, αυτοί στο ισόγειο κι εμείς στους ορόφους. Δεν έχουμε νεκρούς, δεν κινδυνεύεις από μόνιμη αναπηρία, έχουν έναν υπερσύγχρονο τρόπο θεραπείας, ομοιοπαθητική στο πολύ εξελιγμένο της. Για να φανταστείτε πόσο καλό είναι το θεραπευτικό σύστημα στο ΝΚΚ, μόνο 32 ασθενείς έχουν άνω του 67% αναπηρία».

Είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος, υποθέτω πως οι αρμόδιοι φορείς είναι ενήμεροι για την κατάσταση…

«Είναι τόσο ομαλή η λειτουργία του Νοσοκομείου Κρατουμένων που ούτε καν ο Γενικός Γραμματέας δεν χρειάζεται να έρθει και όταν έρχεται έτσι για βόλτα είναι τόσο τέλεια που φεύγει αμέσως. Ήρθε το CPT (σ.σ.: Όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξετάζει τις συνθήκες κράτησης) και χαρακτήρισε το ΝΚΚ «dumping ground» (σ.σ.: περίπου ΧΥΤΑ) και μετά λένε ότι δεν γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων. Άσε που φροντίζει η αστυνομία να μην πιάνουμε τα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία, πες μου έχεις δει εσύ τα σώματα ασφαλείας να νοιάζονται πραγματικά για την υγεία των πολιτών όσο με εμάς;»

Έχετε κάποιο μήνυμα για αυτούς που σας παρακολουθούν μέσω των social media και ενδιαφέρονται για την κατάσταση στο ΝΚΚ ;

«Άσε που ασχολούνται όλοι μαζί μας, καλέ αυτοί θέλουν το κακό μας, να φύγουμε από εδώ και να ξαναγυρίσουμε εκεί όπου χρειάζεται να πληρώνεις με χρήματα, εδώ θυσιάζουμε έναν κάθε μήνα και τα έχουμε όλα δωρεάν. Ο σωφρονισμός έχει το μεταβατικό του στάδιο εδώ, όλοι για έναν και ένας κάθε μήνα για όλους.

Η δικαστική εξουσία τι ρόλο παίζει;

«Οι δικαστές του Πειραιά είναι οι καλύτεροι, νοιάζονται πραγματικά για εμάς τόσο που ψάχνουν τυχόν κενά στο νόμο (κατά την άποψη τους ) και τον αλλάζουν μόνοι τους μην τυχόν και βγούμε και μας χάσουν. Είχαμε γράψει επιστολή στον Άρειο Πάγο για κάποια μικροπροβλήματα που είχαμε και διατάχθηκε αμέσως έρευνα και μάλιστα τόσο ενδελεχής που ακόμα ψάχνουν την αλήθεια. Αποδόθηκαν πολλές ευθύνες και με ποινές τόσο αποκρουστικές που δεν τις είπαν πότε δημόσια για να μην τρομάξει ο κόσμος. Δόξα τω Θεώ όλα είναι μια χαρά και ευλογημένα, χωρίς καμία αμαρτία από κανέναν, φαντάσου έρχεται ο παπάς για εξομολόγηση και δεν πάει κανείς.

Κάτι για να κλείσουμε…

«Μην ακούτε τίποτα από αυτά που σαν λένε, είναι όλα ψέματα. Η αντιπολίτευση τα κάνει όλα αυτά, μέχρι που άνοιξε λογαριασμό στο Twitter με το όνομα μας, κολαστήριο, βέβαια η αλήθεια έλαμψε, το κολαστηριο είναι παράδεισος μέχρι και την επιγραφή άλλαξαν. Το Άγιος Παύλος το κάνανε ο Άγιος Πέτρος…»

* * * 

Το UNFOLLOW έχει καλύψει με αρκετά δημοσιεύματα την υπόθεση του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού. Αν δεν είστε ενήμεροι, μπορείτε να διαβάσετε τα εξής: «Κολαστήριο Κορυδαλλού: Η κυβέρνηση πού θα δικαστεί;», του Λουκά Σταμέλου· «»Η θανατική ποινή δεν καταργήθηκε»: Μαρτυρίες δύο κρατουμένων στο νοσοκομείο Κορυδαλλού», της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου· «Νοσοκομείο Κορυδαλλού: Διώξη όχι στο κράτος αλλά στον κρατούμενο», της Ντίνας Ιωακειμίδου· και «Ψυχιατρείο και Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού: Εικόνες που με κατατρέχουν», της Βασιλικής Κατριβάνου.

Ο λογαριασμός @kolastirio αποτελεί τη μοναδική φωνή των έγκλειστων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Κάθε φορά που διάβαζα για έναν ακόμα άνθρωπο που έχασε τη ζωή του λόγω των άθλιων συνθηκών περίθαλψης, έκλαιγα. Αν κάναμε τη συνέντευξη όπως ήθελα εγώ, θα ήταν πιο «σοβαρή και καταγγελτική». Οι ίδιοι οι κρατούμενοι όμως επέμεναν να την προσαρμόσουμε στο σατιρικό κλίμα της στήλης. Δεν είχα καταλάβει το γιατί, μέχρι που ένας από αυτούς, συγκεκριμένα αυτός που είναι η ψυχή του λογαριασμού @kolastirio, μου εκμυστηρεύτηκε μια σκέψη του:

«Όταν ένας άνθρωπος φυλακίζεται τότε αντιλαμβανεται ότι αυτό που μέχρι τότε θεωρούσε ελευθερία ήταν το δικαίωμα στην επιλογή. Σιγά σιγά αρχίζει να αποκτά συνείδηση ότι το δικαίωμα στην επιλογή είναι ένα επίπεδο ελευθερίας που προϋποθέτει την βασική αρχή της ελευθερίας του να μην είσαι περιορισμενος, σκλαβωμένος, φυλακισμένος. Φυσικά και συναισθηματικά. Αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι ο περιορισμός του δεν είναι στο μυαλό και ότι σε αυτό είναι κυρίαρχος και ως εκ θαύματος όντας φυλακισμένος, περιορισμένος, ο μόνος τρόπος να είναι ελεύθερος είναι να διατηρήσει την κυριαρχία του νου του. Η πραγματική ελευθερία είναι διαφορετική από αυτό που νόμιζε έως τώρα. ‘Η θα είναι νοητικα ελεύθερος (ίσως για πρώτη φορά ) ή θα μείνει φυλακισμένος μαζί με το σώμα του και δεν θα ελευθερωθεί ποτέ. »

Η συνειδητή επιλογή του να αντιμετωπίσουν τα βάσανά τους με χαμόγελο, έστω και πικρό, είναι ο τρόπος τους να παραμένουν νοητικά ελεύθεροι. Φυσικά δεν μπορούν να είναι πάντα έτσι, το account @kolastirio δεν είναι ένα από εκείνα που ακολουθείς για τα ωραία αστεία του. Είναι από εκείνα τα account που ακολουθείς, διαδίδεις και κυρίως δραστηριοποιείσαι υπέρ των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά. Ανθρώπων που εγώ ευχαριστώ για το πολύτιμο μάθημα ελευθερίας που μου έδωσαν.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αργυρώ Μουστάκα-Βρεττού


Η Σόσιαλ Μήδεια βρίσκει κάτι περίεργα likes στον γιακά του Ιάσονα. Εκείνος αποφασίζει να τη διαγράψει από...