FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετωπική Τσίπρα- Μητσοτάκη στη βουλή

| 11/12/2018 - 18:01


Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή κατά τη συζήτηση επί της ρύθμισης με την οποία ακυρώνονται οι περικοπές στις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόσληψη 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών και στην επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών.

Είπε ότι ο όρος «παροχολογία» που χρησιμοποιεί η ΝΔ είναι προσβλητικός για τους πολίτες που υπέστησαν . «Δεν είναι δώρα, αλλά αναγκαίες ανάσες», είπε.

Κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως αν κυβερνούσαν σήμερα, δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πετύχουν τη μη περικοπή των συντάξεων και επανέλαβε εξάλλου ότι 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, για πρώτα φορά μετά από πολλά χρόνια.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στη ΝΔ πως επενδύει στο ψέμα, ενώ επέμεινε ότι αποκαθίστανται οι αδικίες που γέννησε η λιτότητα. «Τη νέα γενιά την αναγκάσατε να δουλεύει για χαρτζιλίκια και είπατε μέσω tweet ότι επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση, Κανένας νέος στον τόπο μας δεν επιλέγει, αλλά αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος». Είπε επίσης πως η πρόταση της ΝΔ είναι «ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα στο πρότυπο Πινοσέτ».

Στη δική του πρώτη τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου άμεσα εκλογές. «Όλη η πολιτική σας είναι απάτη», δήλωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίον κατηγόρησε ότι «πάσχει από γενική αφωνία», τόσο για το Μακεδονικό όσο και την υπόθεση της ΔΕΠΑ. «Μετά από τέσσερα χρόνια η κοινωνία ξέρει, το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες», τόνισε.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως «έχετε καταπιεί τη φωνή σας, σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο». Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει «γιατί πολύ απλά κέρδισε αυτό που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει στο παρελθόν: “Μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα». «Εκεί που επί 27 χρόνια έξι Πρωθυπουργοί – Κων. Μητσοτάκης, Ανδ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς – έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τη διάσωση των συντάξεων. Με αυτό το εισιτήριο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην “Ιθάκη”», είπε.

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε πως η Ελλάδα παραμένει ακόμα εκτός αγορών.  Διερωτήθηκε, δε, αν οι συνταξιούχοι που θα δουν μικρές αυξήσεις, είναι εκείνοι οι οποίοι είδαν το ΕΚΑΣ να καταργείται. «Δεν ντρέπεστε να έρχεστε και να το παίζετε Άι Βασίλης;», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τη διάσωση της περικοπής στις συντάξεις, είπε πως «λέμε ναι σε ό,τι ανακουφίζει έστω και έναν συμπολίτη μας από την καταστροφική σας πολιτική». Ωστόσο υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ήταν εκείνη που είχε νομοθετήσει την περικοπή. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «από αυτό το βήμα σας επιστρέφω τη χυδαιολογία της προπαγάνδας σας».

 

 

«Τα αρνητικά μέτρα που έφεραν οι κυβερνήσεις σας έφτασαν τα 65 δισ. σε μια πενταετία. Εμείς φέραμε αρνητικά μέτρα κόστους εννέα δισ. Τι έρχεστε να συγκρίνετε;», διερωτήθηκε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. Κάλεσε τη ΝΔ να μην ψηφίσει τη μη περικοπή των συντάξεων αν νομίζει πως είναι προϊόν συναλλαγής. «Ντροπή σας, δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες», συμπλήρωσε ανεβάζοντας τους τόνους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «άνοιξε ζήτημα μειονότητας», και είπε: «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη και ήταν σαν να ακούω τον κ. Γεωργιάδη για το Μακεδονικό». Κάλεσε, δε, την ΠΓΔΜ να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, διαμηνύοντας πως αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμία εθνότητα. Ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας, είπε ότι «αν παίρναμε τις συμβουλές σας σοβαρά, τα διαβατήρια της ΠΓΔΜ θα συνέχιζαν να αναγράφουν «Μακεδονια»». Για τη γλώσσα, ανέφερε πως η Συμφωνία διαχωρίζει τη γλώσσα της ΠΓΔΜ από την αρχαία Μακεδονία. «Εσείς πώς την αποκαλείτε κ. Μητσοτάκη την γλώσσα τους;», διερωτήθηκε και επικαλέστηκε αναφορά του Ευ. Αβέρωφ, λέγοντας πως ως υπουργός Εξωτερικών το 1959 είχε αναφερθεί σε «μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό. Όπως είπε, η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια συμφωνία η οποία προστατεύει πλήρως τη χώρα από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.

 

 

«Αρχιερέα των fake news», τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ τον πρωθυπουργό στη δευτερολογία του, καταλογίζοντας του πως κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δηλώσεις που ο ίδιος δεν είχε κάνει. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, ότι ενώ βρισκόταν στις πλατείες με τους αγανακτισμένους, «τώρα θεωρείτε φασίστα και εθνικιστή όποιον διαμαρτύρεται».

Για το Μακεδονικό, επανέλαβε πως «εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι, εσείς είπατε ναι». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ποτέ δεν καταδίκασε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. «Για εσάς υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις», συμπλήρωσε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ταυτίσει ξανά τη ΝΔ με την ακροδεξιά, προσθέτοντας πως «εσείς κυβερνάτε με τον κ. Καμμένο».

 

Η κόντρα συνεχίστηκε για έναν ακόμη γύρο, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί στην τριτολογία του τον πρόεδρο της ΝΔ ότι το μεγαλύτερο του ατόπημα είναι πως «ήρθατε να πείτε ότι πουλήσαμε την Μακεδονία για να κερδίσουμε τις συντάξεις. Και σε αυτό το ζήτημα τη γραμμή σας την δίνει ο φίλος σας ο επιχειρηματίας».

Για τη ΔΕΠΑ είπε πως «τα χρέη δημιουργήθηκαν επί δικών σας κυβερνήσεων», ενώ στα σχόλια του κ. Μητσοτάκη πως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διετέλεσαν υπουργοί σε παλαιότερες κυβερνήσεις, απάντησε πως «το νέο δεν έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά με την πολιτική διαδρομή του καθενός. Κάποιοι αγωνίζονται, άλλοι βρέθηκαν στην πολιτική σκηνή ως κληρονόμοι».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, το παραδεχτήκατε», ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης ενώ τόνισε πως «η οικογενειακή μας ιστορία είναι γνωστή σε αυτήν την αίθουσα. Και η δική μου και η δική σας. Εγώ δεν κληρονόμησα την προεδρία του κόμματος, με ψήφισαν. Εσείς πήρατε δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο».


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....