FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαξίμου: Και η γελοιότητα έχει τα όριά της

| 13/7/2018 - 19:13


«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των αντιδράσεων από τις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα περί «διευθέτησης του ζητήματος του εμπολέμου και των συνόρων με την Αλβανία» μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ .

Στη διάρκεια των δηλώσεων του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ ουσιαστική δουλειά ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, σε μια σειρά από θέματα που, όπως είπε, βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών για δεκαετίες. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι οι δύο χώρες είναι «πάρα πολύ κοντά σε μία λύση που αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» και η οποία «δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά».

Δήλωσε ωστόσο ότι «τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της ΑΟΖ, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, στα οποία βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μία κάποια διευθέτηση».

«Τα θέματα αυτά, ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει» είπε, συμπληρώνοντας ότι συμφώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του, «το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειες τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε πιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μία θετική διευθέτηση, το συντομότερο δυνατό».

Οι πηγές του Μαξίμου σχολίασαν ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».

«Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», σχολίασαν.’

Για μυστική διπλωματία των κκ Τσίπρα και Κοτζιά κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως αυτή «είχε ήδη ως αποτέλεσμα την εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια» και τώρα «έκπληκτοι οι πολίτες μαθαίνουν ότι μια αντίστοιχη συμφωνία προωθείται και με την Αλβανία».

Η Πειραιώς καλεί τον πρωθυπουργός και τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσουν άμεσα τη βουλή« για τι ακριβώς συζητούν εν κρυπτώ με τα Τίρανα».

 

«Αρκετά στοίχισαν στην Ελλάδα οι πάσης φύσεως διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα, κρυφές και φανερές», επισημαίνει το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Εξηγήσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, περί «διευθέτησης ζητήματος συνόρων» με την Αλβανία ζήτησε εν τω μεταξύ  και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία για το τι εν κρυπτώ συζητά» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί «παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά του».

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, έως τον Ιούνιο του 2019, μετά τη σχετική απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Γιοχάνες Χαν επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

hahn


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....