ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

«Λευκός καπνός» στο Hilton για εξωδικαστικό μηχανισμό-συντάξεις χηρείας

| 26/10/2017 - 18:37

«Τα βρήκαν» κυβέρνηση και θεσμοί για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. «Ο ΕΔΟΕΑΠ θα σωθεί», δηλώνει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.


Συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος. Παράλληλα, οικονομικό επιτελείο και κουαρτέτο συμφώνησαν  και στα ζητήματα διοικητικής μεταρρύθμισης και συντάξεων χηρείας  τα οποία βρέθηκαν σήμερα  στην ατζέντα των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Για τα προνοιακά επιδόματα  το θέμα που ανακύπτει είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους  οικονομικά αδύναμους ή αν θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.  «Εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε», απάντησε  κυβερνητικός αξιωματούχος για το εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά.

Ελάχιστες λεπτομέρειες απομένουν προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο για τα κριτήρια υπαγωγής των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τις συντάξεις χηρείας κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Εν τω μεταξύ , σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις «ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί».

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....