ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

Koτζιάς: Αν εφαρμοστούν τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν μάλλον θα βρούμε «γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία

| 13/12/2017 - 21:54

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.


«Αν εφαρμοστούν τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν -όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- μάλλον θα βρούμε “γκρίζες ζώνες” για την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Για τις αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για νησιά του Αιγαίου είπε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα δεν είναι τι είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση. Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν, εδώ και δεκαετίες και μιλούν για “γκρίζες ζώνες”, αλλά σας το λέω δημοσίως πρώτη φορά: αν εφαρμοστούν τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν -όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- μάλλον θα βρούμε “γκρίζες ζώνες” για την Τουρκία».

Για την επίσκεψη Ερντογάν, είπε ότι «η αποτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών θα γίνει στη Βουλή την Πέμπτη. Να περιοριστώ να πω μόνο τα εξής: η επίσκεψη Ερντογάν ήταν μία επίσκεψη που κατά την αντιπολίτευση απέτυχε πριν αρχίσει.  Και κατά την εκτίμησή μας πέτυχε, αφού έγινε».

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη ήταν πετυχημένη και ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός συνομίλησαν με ειλικρίνεια. «Τέθηκαν τα ζητήματα που ο καθένας μας γνωρίζει ότι  υπάρχουν και νομίζω ότι η αρχή των συζητήσεων είχε λιγότερο ρεαλισμό απ’ ότι το τέλος των συζητήσεων από την άλλη πλευρά», συμπλήρωσε.

«Η επίσκεψη πέτυχε επίσης, διότι ξεπαγώσαμε κανάλια συνεννόησης και συζήτησης που ήταν απαραίτητα.Ήδη έχουμε συζητήσεις για να πάει ο Γιάννης Μουζάλας στην Τουρκία», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με θυμικό τις σχέσεις μας με ένα γείτονα, αλλά περισσότερο με την αίσθηση πώς θα τον επηρεάσουμε και πώς θα μπορέσουμε να τον ωθήσουμε προς μία θετική ατζέντα και κατεύθυνση που θέλουμε εμείς. Ώστε να ξαναδημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC

Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....