ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

Κεν Λόουτς: «Εχθρός είναι οι μεγάλες μπίζνες και η απληστία σε όλους τους τομείς»

| 1/11/2017 - 11:05

Πρέπει, είπε, «να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κίνημα, που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των ανθρώπων, της εργατικής τάξης».


Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στη συζήτηση του βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς με το κοινό, στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Ο 81χρονος σκηνοθέτης βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος από το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τον διευθυντή του, Νίνο Μικελίδη, ο οποίος του παρέδωσε το τιμητικό βραβείο «Φοίβος» του Πανοράματος.

Ο Λόουτς απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου για τις απόψεις του σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα, το Brexit, την Καταλονία και φυσικά τον κινηματογράφο.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης συνεχίζει με το ίδιο μαχητικό πνεύμα να υποστηρίζει ότι «ο εχθρός είναι οι μεγάλες μπίζνες και η απληστία σε όλους τους τομείς, εξίσου και στην βιομηχανία του θεάματος, με όλους του χορηγούς και τα ιδρύματα που βρίσκονται πίσω από τα πολιτιστικά μας αγαθά».

Μίλησε για την Ευρώπη που πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των λαών κι όχι για μια «Ένωση που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων». Πρέπει, είπε, «να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κίνημα, που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των ανθρώπων, της εργατικής τάξης».

Για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο

«Το ευρωπαϊκό σινεμά πάντα με συναρπάζει. Είναι πολύμορφο, πολύγλωσσο, διαθέτει πολλά νέα ταλέντα με εξαίρετες ταινίες. Η ευρωπαϊκή κινηματογραφία θα έπρεπε να ενισχύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να μη συμβαίνει αυτό που βλέπουμε, να φεύγουν τα κινηματογραφικά συνεργεία σε χώρες με φτηνά εργατικά», είπε ο Κεν Λόουτς, φέρνοντας το παράδειγμα της Ρουμανίας.

 

Nick Paleologos/SOOC

Nick Paleologos/SOOC

Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Έκανα ό,τι έκανε και άλλος κόσμος που είχε δει τι έχει συμβεί εδώ στην Ελλάδα. Εξέφρασα αλληλεγγύη, αυτό είναι όλο. Ότι είμαι μαζί σας», είπε ο Κεν Λόουτς, μετά την υπενθύμιση που έκανε στο κοινό η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στην αίθουσα, λέγοντας ότι ο Κεν Λόουτς ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και για την επιτροπή αλήθειας του δημοσίου χρέους. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον σκηνοθέτη το μήνυμά του στους έλληνες πολίτες «που δέχονται», όπως είπε, «την προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι πρέπει αυτό το χρέος να πληρωθεί ακόμα και αν πρέπει να πεθάνουν» και «ποιο το μήνυμά του για όσους καλλιτέχνες δεν μιλούν εναντίον του καθεστώτος;»

«Δεν ξέρω τι να πω στους καλλιτέχνες, παρά να λένε την αλήθεια με οποιοδήποτε τρόπο και καλλιτεχνική έκφραση», απάντησε ο Κεν Λόουτς.

Σε σχέση με το Καταλανικό ζήτημα σχολίασε ότι «Δυστυχώς, δεν παίρνουμε επαρκή πληροφόρηση κι είναι δύσκολο να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει αυτή την ώρα στην Καταλονία, ένα θέμα που πάει πίσω κάτι αιώνες. Όμως, δεν ακούω τους υποστηρικτές της αυτονομίας να συζητούν για την ανεργία που αντιμετωπίζουν τώρα. Πού είναι τα αιτήματα της κοινωνικής αλλαγής;»
Πηγή: naftemporiki.gr


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....