FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Tρείς εκδοχές για την επόμενη μέρα απο το μνημόνιο

| 22/10/2017 - 14:32

Ο χρηματοοικονομικός οίκος αναλύει τρία διαφορετικά σενάρια για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου


Αναλυτικά όπως αναφέρει το διαδικτυακό marketall η  JP Morgan αναφέρει το λεγόμενο OK σενάριο με 60% πιθανότητα – το οποίο θεωρεί και το πιο πιθανό –  που περιλαμβάνει μια έξοδο από το πρόγραμμα με προληπτική γραμμή στήριξης και επαρκή ελάφρυνση χρέους για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να πείσει την ΕΚΤ και τον ESM για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ελάφρυνση χρέους θα προϋποθέτει την επίτευξη στόχων και θα κινείται εντός του πλαισίου ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) δεν θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% μακροπρόθεσμα.

Μια προληπτική γραμμή πίστωσης θα τεθεί σε ισχύ ως δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρξει μια προσωρινή απώλεια πρόσβασης στις αγορές κάτι που εξαρτάται και από τις πολιτικές ισορροπίες στη δεδομένη χρονική συγκυρία.euro-greece1

Ο οίκος θεωρεί ότι η Γερμανία θα εμμείνει στην θέση της για  μια μεγάλη και άνευ όρων ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας  σημειώνοντας:  «Στην πράξη, η Ελλάδα δεσμεύτηκε έμμεσα τους όρους ενός τέταρτου μνημονίου όταν αποδέχθηκε επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2019-20 μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος. Πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα θελήσουν να διατηρήσουν έναν έμμεσο έλεγχο στις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο αυτή»

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα QE, αλλά αυτό θα γίνει πιθανότατα προς το τέλος ή μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 η οποία όμως θα είναι καθαρά συμβολική.

Απόρροια θα είναι σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, το spread του ελληνικού 10ετους ομολόγου με το γερμανικό bund θα φτάσει στα μέσα του 2018 στις 475 μονάδες βάσης από 505 μ.β. που βρίσκεται σήμερα , αλλά δεν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του spread με αυτό το σενάριο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συζητούν τους όρους της προληπτικής γραμμής, διατηρώντας υψηλά το πολιτικό θερμόμετρο.eurozoneΤην μικρότερη πιθανότητα συγκεντρώνει το «κακό» σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με αποκορύφωμα την αποτυχία να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος και εξελίξεις που οδηγούν σε μια τέταρτη διάσωση.

Η JP Morgan δίνει πιθανότητες 10 % σε αυτό το σενάριο το οποίο σε περίπτωση που επαληθευτεί θα οδηγήσει σε νέο διετές μνημόνιο, το τέταρτο κατά σειρά για την Ελλάδα.BDBE168A3C2B173101E858380BFB433B

To καλό σενάριο προβλέπει την ευκταία  για την Αθήνα καθαρή έξοδο, που είναι και ο διακαής πόθος της Ελληνικής Κυβέρνησης,  η οποία θα περιλαμβάνει μια πιο αποφασιστική ελάφρυνση χρέους, με επιμήκυνση ωριμάνσεων κατά 15 χρόνια τουλάχιστον και επιπρόσθετες περιόδους χάριτος.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2019-20 θα είναι διαχειρίσιμες και η κυβέρνηση θα καταφέρει να χτίσει ένα προληπτικό μαξιλάρι ρευστότητας με εξόδους στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει σύμφωνα με την JP Morgan 30% πιθανότητα.

Μια καθαρή έξοδος δεν θα οδηγήσει σε συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα στο «waiver» (εξαίρεση), όπως συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου.

Στο σενάριο αυτό, η JP Morgan αναμένει σημαντική συρρίκνωση του spread του 10ετους ελληνικού ομολόγου με το γερμανικό bund, στις 375 μ.β. ως τα μέσα του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετους θα έχει υποχωρήσει στο 4,7% ως τα μέσα του 2018.

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....