ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

Ιρλανδία: Προηγούνται οι υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση ενόψει δημοψηφίσματος

| 17/5/2018 - 20:47


Οι ψηφοφόροι υπέρ της φιλελευθεροποίησης του νομικού καθεστώτος των αμβλώσεων διατηρούν προβάδισμα οκτώ ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, με την ψαλίδα ωστόσο η ψαλίδα να κλείνει σε σχέση με τους πολέμιους της αλλαγής, όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση.

Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα κληθούν στις 25 Μαΐου να επιλέξουν υπέρ ή κατά της φιλελευθεροποίησης του νομικού καθεστώτος των αμβλώσεων. Είναι η πρώτη φορά σε 35 χρόνια που αναμένεται αναθεώρηση ενός από τα αυστηρότερα νομικά καθεστώτα για το θέμα παγκοσμίως, κάτι το οποίο διχάζει επί μακρόν το άλλοτε βαθιά θρησκευόμενο καθολικό χριστιανικό κράτος.

 

Συγκεκριμένα, οι Ιρλανδοί θα ερωτηθούν εάν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος με την οποία κατοχυρωνόταν το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού και αντ’ αυτού να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίσει νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Η δημοσκόπηση της Irish Times και της MRBI διαπίστωσε ότι το 44% θα ψήφιζε υπέρ της κατάργησης της συγκεκριμένης συνταγματικής τροπολογίας, ενώ το 32% είναι αντίθετο.

Επιπλέον, 17% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 5% δεν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν, ενώ το 2% δεν απαντούν. Από τους αναποφάσιστους, το 31% απάντησαν ότι τείνουν προς την κατάργηση, με το 24% να τείνουν προς τη διατήρηση της τροπολογίας.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης μια ισχυρή πεποίθηση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη αποφασίσει με το 65% να δηλώνει «ότι αποκλείεται να αλλάξει γνώμη» και το 22% να θεωρεί «εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει γνώμη».

JS100537561


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....