ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY - ΔΙΕΘΝΗ

Υποχώρηση Σουλτς – Έτοιμος για συνομιλίες με τη Μέρκελ

| 24/11/2017 - 11:28

Παρά τις δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης της Γερμανίας, μέχρι σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του μεγάλου συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν τα CDU/CSU υπό την Άνγκελα Μέρκελ και το SPD (Φιλελεύθεροι) μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.


Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) δηλώνει ανοιχτή σε συνομιλίες για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, εγκαταλείποντας την αντίθεσή του έστω και στην ιδέα συμμαχίας με την Άνγκελα Μέρκελ. «Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα αποκλείσει τη συζήτηση», δήλωσε τη νύχτα ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χάιλ, έπειτα από οκτάωρη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

Παρά τις δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης της Γερμανίας, μέχρι σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του μεγάλου συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν τα CDU/CSU υπό την Άνγκελα Μέρκελ και το SPD (Φιλελεύθεροι) μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι οποίες σημαδεύτηκαν από την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Συντηρητικών. Αντίθετα, ο Μάρτιν Σουλτς είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.
Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματός του αυξάνονται οι πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης, κυρίως αφότου ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή επαναλαπτικών εκλογών και κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοιχτό πνεύμα.
ShultzMerkel
Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ συναντήθηκε επί τούτου χθες με τον Σουλτς. «Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του», δήλωσε χθες το βράδυ ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μας, σημαίνον μέλος της ηγεσίας του κόμματος, ενώ άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τους συντηρητικούς, επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η Άνγκελα Μέρκελ για να μην αναγκαστεί «να αναζητά πλειοψηφία για τη λήψη κάθε απόφασης».

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....