FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΝΔ ζητά εξεταστική για Κουρουμπλή, Ξανθό, Πολάκη (live)

| 8/3/2018 - 13:14


Στο στόχαστρο της ΝΔ θα βρεθούν σήμερα οι κύριοι Πολάκης, Ξανθός και Κουρουμπλής, για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής.

Η κοινοβουλευτική μάχη θα διαρκέσει περίπου 10-12 ώρες, και θα έχει αρκετές ομοιότητες με την διαδικασία που προηγήθηκε για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με τo πρόγραμμα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων και έναν ανεξάρτητο. Θα ακολουθήσει διευρυμένος κύκλος με τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, των τριών αναφερόμενων υπουργών, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η έγκριση της πρότασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας (τουλάχιστον 151 βουλευτές), στόχος που πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί.

Στην εισηγητική έκθεση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζεται ότι, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν, είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή».

Επιπλέον, οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017, που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αφορά συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη, «υπήρξε ζημία του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων».

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αναφέρεται ότι «Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων στις 14.12.2015 αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατ’ άρθρο 15 ΠΚ όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη Νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 να εκδώσει δύο δελτία τιμών για το έτος 2015. Σημειωτέον, ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ οι υπηρεσίες είχαν έτοιμο το δελτίο τιμών και μπορούσε να εκδοθεί αμέσως, ώστε να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του 2015, εκείνος, αν και γνώριζε ότι υπήρχε υποχρέωση έκδοσης δύο δελτίων τιμών εντός του έτους 2015 και ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής παρανόμως δεν είχε εκδώσει δελτίο τιμών, ο ίδιος αντί να εκδώσει άμεσα το δελτίο τιμών, επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και να το εκδώσει στις 14.12.2015 με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρξει χρόνος για έκδοση δευτέρου δελτίου τιμών φαρμάκων εντός του έτους 2015, αφετέρου να μη μειωθούν καθόλου οι τιμές των φαρμάκων για το 2015, με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα για το έτος 2015. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Προσθέτουν ακόμα ότι «ο υπουργός Υγείας κος Ξανθός εξέδωσε συμπληρωματικό δελτίο τιμών στις 23.12.2016, το οποίο ευνόησε κατά την τιμολόγηση περίπου διακόσια 200 φάρμακα και από την πράξη του δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου εν γνώσει του ελάττωσε έσοδα του δημοσίου και ωφέλησε φαρμακοβιομηχανίες. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, υποστηρίζουν ότι «Αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αφού έχει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας και ενώ γνώριζε ότι εξεδόθησαν σειρά παρανόμων αποφάσεων και υπήρξαν παράνομες πράξεις των υπουργών υγείας αναφορικώς με την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και ότι παρανόμως δεν είχαν εκδοθεί δύο δελτία τιμών το έτος 2015, συνέχιζε να αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και την NOVARTIS στις υψηλότερες τιμές και, ως εκ τούτου, εν γνώσει του ελάττωσε τα έσοδα του δημόσιου και ωφέλησε τις φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Κίνημα Αλλαγής θα αποφασίσει σήμερα, κατόπιν συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Ένωση Κεντρώων προσανατολίζεται προς το «παρών», ενώ στο ΚΚΕ δεν αποκλείουν την αποχή από την ψηφοφορία.

 

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....