unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
UNFOLLOW newsletter
FREE - WEB ONLY

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συλλαμβάνει, δέρνει και διαπομπεύει κούρδους και τούρκους αγωνιστές

| 1/12/2017 - 17:57

Πιστή στην πλήρη ταύτισή της με την παγκόσμια αντιτρομοκρατική υστερία η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου σπεύδει να συλλάβει κούρδους και τούρκους αγωνιστές παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.


Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η αστυνομία ήταν παραπάνω από αποκαλυπτικές. Οι 9 τούρκοι και κούρδοι που είχαν συλληφθεί στην πρόσφατη «επιχείρηση» της αντιτρομοκρατικής είχαν υποστεί εμφανή ξυλοδαρμό στη διάρκεια της κράτησής τους.

Ακόμη χειρότερα, η αστυνομία για να παρουσιάσει την εικόνα «επικίνδυνων» τρομοκρατών έσπευσε να δείξει και τα «πλαστά έγγραφα» που είχαν. Βέβαια ανάμεσα σε όλα αυτά υπήρχε και μια κανονική ταυτότητα πολιτικού φυγάδα (δηλαδή ανθρώπου στον οποίο έχει χορηγηθεί επισήμως πολιτικό άσυλο) και μάλιστα ήταν αυτού που φαινόταν να έχει φάει και το περισσότερο ξύλο.

Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή έσπευσε να πει ότι είναι μέλη «τρομοκρατικής οργάνωσης» και πιο συγκεκριμένα του DHKP-C. Βέβαια, αυτό που δεν είπε η αστυνομία, ούτε η κυβέρνηση, είναι ότι η συγκεκριμένη οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία και την αμερικανική κυβέρνηση. Όμως, στην εποχή της αντιτρομοκρατικής υστερίας αυτό αρκεί για να βαφτιστούν κάποιοι τρομοκράτες εν γένει.

Η πραγματικότητα είναι ότι στην Τουρκία δρουν επαναστατικές οργανώσεις που συνδυάζουν τη νόμιμη και την παράνομη δράση. Πράγμα λογικό, εάν αναλογιστούμε ότι η Τουρκία στην πραγματικότητα από το 1980 και μετά ποτέ δεν υπήρξε μια πλήρως δημοκρατική χώρα, ενώ για πολλά χρόνια οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας διεξάγουν έναν βρώμικο και αιματηρό πόλεμο ενάντια στο κουρδικό κίνημα και τις οργανώσεις της αριστεράς. Με τις κουρδικές και τουρκικές οργανώσεις να μετρούν πολλά θύματα.

Αρκετές δεκαετίες τώρα, πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Κάποιοι έχουν πάρει και τυπικά την ιδιότητα αυτή, κάποιοι όχι, κάποιοι μπορεί και να μπήκαν παράνομα. Χούντα έχουμε περάσει στην Ελλάδα, ξέρουμε πώς είναι τέτοιες καταστάσεις. Και τέλος πάντων, στην πραγματικότητα «τίτλος τιμής» είναι μια χώρα να προσφέρει καταφύγιο σε ανθρώπους που διώκονται για την πολιτική δράση τους.

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η αστυνομία δεν ανακοινώνει τα «στοιχεία» που έχει στα χέρια της. Βέβαια, ο ίδιος ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας έσπευσε να πει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να προσανατολίζουν ότι ετοίμαζαν επίθεση κατά της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι βρέθηκαν «κάποια υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν εκρηκτικά εμπορικού τύπου, χαμηλής έντασης», κοινώς υλικά που θα μπορούσαν να βρεθούν και σε πάρα πολλά άλλα σπίτια. Παρ’ όλα αυτά, η αστυνομία όχι μόνο επιμένει να τους αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες, αλλά τους προσέφερε και την ανάλογη περιποίηση και στο τέλος τους διαπόμπευσε δημοσιεύοντας τη φωτογραφία τους.

Κάνοντάς το αυτό, βέβαια, η αστυνομία παραβίασε μερικούς βασικούς κανόνες δικαίου που λένε ότι όταν κάποιος είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πολιτικός φυγάς, δεν δημοσιοποιείς τα στοιχεία και τη φωτογραφία του, γιατί έτσι εκθέτεις σε κίνδυνο και τον ίδιο και τους οικείους του. Όμως, αυτά είναι λεπτομέρειες για μια αστυνομία και μία κυβέρνηση που απλώς θέλει να επιδείξει «αντιτρομοκρατικό ζήλο».

Γιατί είναι προφανές, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ από την Τουρκία, σε γενικές γραμμές η αστυνομία γνώριζε εξαρχής ποιοι ήταν, που έμεναν και σε ποια οργάνωση ήταν. Η χρονική σύμπτωση της σύλληψής τους με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν μόνο τυχαία δεν είναι. Αγνοούμε, όμως, ποια «εθιμοτυπία» περιλαμβάνει στα δώρα υποδοχής ενός ξένου ηγέτη και τις συλλήψεις πολιτικών αγωνιστών.

Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε άλλη μια ένδειξη του ολοένα και μεγαλύτερου κυνισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως ακριβώς ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τη λογική του άξονα συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως ακριβώς ήταν έτοιμη να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία που μετά θα κατέληγαν στον εμφύλιο της Υεμένης, έτσι και εδώ δεν διστάζει να προχωρά σε συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών.

(Παρότι τεκμηριώνουν πλήρως το γεγονός του ξυλοδαρμού, από θέση αρχής αρνούμαστε να αναπαράγουμε τις φωτογραφίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας).


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παναγιώτης Σωτήρης


O Παναγιώτης Σωτήρης είναι διδάκτορας φιλοσοφίας. Στο UNFOLLOW αρθρογραφεί και δημοσιεύει ρεπορτάζ για πο...