unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΔΙΕΘΝΗ

Η CIA παρακολουθεί τους πάντες αλλά η Ευρώπη αναζητά «Ρώσους χάκερς» κάτω από το κρεβάτι της

| 9/3/2017 - 17:57

Σε πείσμα μιας χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον για την μεταψυχροπολεμική περίοδο, προσπάθειας να μας πείσουν ότι οι εκλογές στην Ευρώπη κινδυνεύουν από… Ρώσους χάκερς, αυτή την εβδομάδα είχαμε μια ακόμη απόδειξη της κλίμακας στην οποία η CIA υποκλέπτει πληροφορίες, αποκτά τον έλεγχο συσκευών και προφανώς παραπληροφορεί.


Την ώρα που στις ΗΠΑ οι κατά τεκμήριο μάλλον μη στοιχειοθετημένες κατηγορίες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελούν βασικό εργαλείο σε έναν πρωτοφανή πόλεμο τμημάτων των ίδιων των αμερικανικών κρατικών μηχανισμών ενάντια στον άρτι εκλεγέντα Πρόεδρο, φαίνεται πως οι διαβόητοι «Ρώσοι χάκερς» εξάγονται και στην Ευρώπη.

Μια ομοβροντία δημοσιευμάτων προσπαθεί να μας πείσει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Κοινός τόπος όλων ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να διαιρέσει το ΝΑΤΟ με το να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ υποψηφίων που θα είναι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κρεμλίνο.

Ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, η μεγάλη ελπίδα των συστημικών δυνάμεων στη Γαλλία να κερδίσει έναντι της Μαρίν Λε Πεν, τον Φεβρουάριο κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι κάνει εκστρατεία σπίλωσής του, ενώ στελέχη της εκστρατείας του δήλωσαν ότι τα πληροφοριακά τους συστήματα υπέστησαν υποκλοπές. Από τη μεριά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Αιρό, δήλωσε ότι «αυτή η μορφή παρέμβασης στη δημοκρατική ζωή της Γαλλίας είναι απαράδεκτη» και πως «οι Γάλλοι δεν θα δεχτούν να τους υπαγορεύουν τις επιλογές τους».

Όσο για τις Ολλανδικές εκλογές εδώ τα πράγματα αγγίζουν το γελοίο καθώς πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστήριξαν ότι η Ολλανδία θα επιμείνει στον παραδοσιακό τρόπο καταμέτρησης των ψήφων με το χέρι εξαιτίας του φόβου μήπως ρώσοι χάκερς δοκιμάσουν να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Σημειώνουμε εδώ ότι ούτε καν στις ΗΠΑ δεν βγήκε κάποιος να το υποστηρίξει αυτό για τις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Η κατηγορία είναι ότι αποκαλύπτοντας οι υποτιθέμενοι Ρώσοι χάκερς, που υπέκλεψαν τις επικοινωνίες του Δημοκρατικού Κόμματος, την πραγματικότητα ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι κυνική και προσκολλημένη σε ιδιωτικά συμφέροντα, επηρέασαν τους ψηφοφόρους υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Να, όμως, που ήρθε ένα καινούριο πακέτο αποκαλύψεων από τα Wikileaks για να μας θυμίσει ότι υποκλοπές γίνονται στην Ευρώπη και χάκερς έρχονται – αλλά το πιο πιθανό είναι να είναι Αμερικανοί. (Άλλωστε, παλαιότερες αποκαλύψεις, πάλι από τα Wikileaks, έδειχναν ότι αν κάποιος παρακολουθούσε τα γαλλικά κόμματα, αυτή ήταν η CIA.) Τα νέα στοιχεία δεν αποκαλύπτουν μόνο ότι η CIA μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο ηλεκτρονικών συσκευών και να τις μετατρέψει σε εργαλεία παρακολούθησης ή ότι έχει εκτεταμένες τεχνικές για την εγκατάσταση λογισμικού υποκλοπής και σε συστήματα διασυνδεδεμένα με το διαδίκτυο και σε συστήματα αποκομμένα από αυτό, αλλά και ότι μπορεί να αφήσει τα ίχνη που θέλει για να παραπλανήσει όποιον εντοπίσει την υποκλοπή (να κάνει δηλαδή μια false flag επιχείρηση).

Άλλωστε, με την ελληνική υπόθεση των υποκλοπών πήραμε μια πρώτη γεύση για το πώς γίνονται τέτοιες υποκλοπές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Πιο πρόσφατα, το 2013, αποκαλύφθηκε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό παρακολούθησης στη βελγική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Belgacom, ενώ το 2015 αποκαλύφθηκε ότι η NSA παρακολουθούσε το τηλέφωνο της καγκελαρίου Μέρκελ. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, έδρα για τις σχετικές επιχειρήσεις της CIA στην Ευρώπη αλλά και «βιτρίνα» των υπαλλήλων της είναι το αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη.

Είναι σαφές ότι εάν μιλάμε για την Ευρώπη, η πραγματική απειλή για το απόρρητο των επικοινωνιών παραμένουν οι ΗΠΑ και η τρομακτική επέκταση της δράσης των μυστικών υπηρεσιών τους, ιδίως από τη στιγμή που από ό,τι φαίνεται οι περισσότερες ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες λειτουργούν ως υπεργολάβοι (όταν φυσικά η CIA δεν υποκλέπτει απλώς τις δικές τους υποκλοπές). Όσο για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, το πρόβλημα δεν είναι το… Russia Today αλλά το γεγονός ότι κατευθυνόμενες «ειδήσεις», όπως αυτές για τους… Ρώσους χάκερς στις ευρωπαϊκές εκλογές, αναπαράγονται αστραπιαία στα περισσότερα σοβαρά ευρωπαϊκά ΜΜΕ με τον ίδιο τρόπο που την περασμένη δεκαετία αναπαραγόταν π.χ. η «πληροφορία» για τα διαβόητα και ανύπαρκτα -όπως αποδείχτηκε- «όπλα μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το ότι αποδεικνύεται πως πρωταθλητές στα fake news είναι μάλλον αυτοί που κραυγάζουν διαρκώς εναντίον τους είναι μάλλον ενδεικτικό μιας βαθύτερης κρίσης. Ένα ολόκληρο «αυτοκρατορικό» αφήγημα για τις ΗΠΑ οδεύει προς το τέλος του, με τους υποστηρικτές του να συμπεριφέρονται ως εάν να παίζουν στο Dr Strangleglove του Κιούμπρικ, δοκιμάζοντας με κάθε τρόπο να υποδείξουν εχθρούς και «απειλές» την ώρα που η μεγαλύτερη απειλή παραμένουν οι ίδιοι.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παναγιώτης Σωτήρης


O Παναγιώτης Σωτήρης είναι διδάκτορας φιλοσοφίας. Στο UNFOLLOW αρθρογραφεί και δημοσιεύει ρεπορτάζ για πο...