ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY

HΠΑ: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στην εξεύρεση λύσης

| 13/3/2018 - 21:09


Το θέμα της ονομασίας και η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση στα Σκόπια του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και του πρωθυπουργού της FYROM Ζόραν Ζάεφ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι η μόνη βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό είναι εκείνη στην οποία θα καταλήξουν οι δύο χώρες μόνες τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ έκανε το τελευταίο διάστημα κάποια βήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και σημείωσε ότι η παρούσα χρονική στιγμή αποτελεί μία πολύ καλή ευκαρία για την επίλυση του θέματος αυτού.

Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ,  τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες και την φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, ο Μίτσελ τόνισε ότι η πρόσκληση δεν συνδέεται με συγκεκριμένες ημερομηνίες ή συνόδους.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι στη συνάντηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του και η Ελλάδα εισέρχονται στην τελική φάση, που θα καταλήξει σε αξιοπρεπή λύση αυτού του θέματος.

Για το προσχέδιο συμφωνίας που ετοιμάζει η Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού Τσίπρα, αλλά και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, είναι ότι κάθε έγγραφο που θα κατατεθεί από την όποια πλευρά και το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην τελική λύση, αξίζει να εξεταστεί. Το σημαντικό είναι αυτό που προέρχεται από τον Μάθιου Νίμιτς, επειδή και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται η λύση να επικυρωθεί από τον Οργανισμό, μέσω απόφασης και ψηφοφορίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ellada-pgdm-


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....