FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Σφραγίζει αύριο την συμφωνία με την Κυβέρνηση

| 3/12/2017 - 10:31

Αναμένεται αθρόα κατάθεση νομοσχεδίων και εφαρμοστικών νόμων το επόμενο διάστημα


Με το ατού της συμφωνίας (Staff Level Agreement) πηγαίνει αύριο στο Eurogroup ο υπουργός οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος , ενώ η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ψηφίσει τα νομοσχέδια και τις εφαρμοστικές παρεμβάσεις, που κατέληξε με τους δανειστές

Ανοιχτά προς διαπραγμάτευση παραμένουν το ζήτημα της διατήρησης για έναν χρόνο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, αλλά και το πακέτο δόσεων του ESM.150130133353-greece-europe-talks-1024x576

Παραλληλα , μένει να φανεί από τα “ψιλά γράμματα” των επικαιροποιημένων μνημνονίων  ποιοι είναι οι όροι της υπεραξιολόγησης του 2018 (με επόπτη το ΔΝΤ), οι οποίοι επίσης συμφωνήθηκαν χθες και περιλαμβάνουν διαπραγμάτευση για δημοσιονομικά μέτρα και νέα προαπαιτούμενα.

Η συμφωνία «ξεκλείδωσε μετά την εκκίνηση των πλειστηριασμών την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά και την συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Καίριες για τους δανειστλες ήταν και οι δεσμεύσεις στα εργασιακά, οι αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, στη λήψη αποφάσεων για την κήρυξη απεργίας και  στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου.

Όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες η αξιολόγηση αναβλήθηκε σύμφωνα με ελληνικές πηγές, για την επόμενη αξιολόγηση  τον Μαρτιο  μαζί με τις αποφάσεις για πιθανό επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ .

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κοινή τους δήλωση την επιβεβαίωσαν, αλλά τόνισαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει “το ταχύτερο δυνατό” τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.

Το επόμενο κρίσιμο τέστ αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση η οποία προσδιορίζεται για τον Μάιο-Ιούνιο του 2018.

Τότε θα συζητηθεί το αν θα τεθεί σε ισχύ νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου (από το 2019), εάν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα και το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ.  Σημαντική θεωρείται η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και με ποια μορφή θα μετέχει,εφόσον πάρει μέρος, στο πρόγραμμα, κάτι που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Πάντως πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούσαν ότι, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία, οι πιθανότητες απόσυρσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μειώνονται.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι θα περιλαμβάνουν από τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας (θα περιέχει ακόμη και πρόστιμο για άσεμνη συμπεριφορά οδηγών ταξί) και τις παρεμβάσεις στο κτηματολόγιο, έως το νέο πλαίσιο των οικογενειακών επιδομάτων, τις παρεμβάσεις στον νόμο Κατσέλη, στο πτωχευτικό δίκαιο, στο εργασιακό, στο Δημόσιο και σε δεκάδες άλλα πεδία που προβλέπονται στην SLA.

 

Aναφορικά με την κατά προτεραιότητα αποζημίωση των εργαζομένων σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης, θα ακολουθούν με τη γνωστή σειρά τράπεζες, δημόσιο και άλλοι πιστωτές, εξήγησε χθες ο ΥΠΟΙΚ.

Χθες ανακοίνωσε ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράττει κατά προτεραιότητα από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένης επιχείρησης. Το ποσό υπολογίζεται ως το  2,75% επί του κατώτατου μισθού και επί 6 μήνες. Δηλαδή 9.669 ευρώ (2,75% επί 6 μήνες επί 586 ευρώ).

Στο αίτημα για αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου από 1/1/2018, χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή η χρηματοδοτική κάλυψη του μέτρου) αλλά ότι απόφαση δεν ελήφθη. Όπως είπε, προς το παρόν θα γίνουν αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά.

Οφέλη για όσους έχουν 1-2 παιδιά και σχετικά χαμηλό εισόδημα αλλά και πλήγμα για τρίτεκνες-πολύτεκνες οικογένειες με σχετικά υψηλό εισόδημα, οι οποίες χάνουν το επίδομα, προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς όπως παρουσιάστηκε χθες από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Ανακοίνωσε το ύψος των νέων επιδομάτων, αλλά τα εισοδηματικά κριτήρια (τα οποία είναι ίδια με αυτά του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) να κλειδώσουν τελεσίδικα με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο για να εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου του 2018. Η κυρία Φωτίου έκανε λόγο και για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα αναπηρικά επιδόματα προαναγγέλλοντας πίνακα με τα ποσοστά αναπηρίας.

Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, συμφωνήθηκε η απόδοση ενός συνολικού ποσού 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. σε 910 εκατ (αύξηση 40%).ΚαταγραφήΗ συμφωνία προβλέπει:

– 70 ευρώ τον μήνα το μέγιστο για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ το μέγιστο που είναι σήμερα.

– 140 ευρώ το μέγιστο για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ το μέγιστο που είναι σήμερα.

– 280 ευρώ το μέγιστο για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 το μέγιστο που είναι σήμερα.

– Για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται έως 140 ευρώ.

Επίσης, 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018 (μαζί με τα αντίμετρα, αν εφαρμοσθούν, θα διαμορφωθεί πρόβλεψη για 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου). Ακόμη 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000 (το 2019 με τα αντίμετρα, αν εφαρμοσθούν, θα προστεθούν επιπλέον 1.800 δομές, ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά).

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....