FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τelegraph: Στη Μόρια της Λέσβου το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης

| 10/12/2017 - 15:07

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό αναδεικνύει ο απεσταλμένος της Βρετανικής εφημερίδας  στη Μυτιλήνη


Τριτοκοσμικές συνθήκες στη Μόρια της Λέσβου περιγράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Τelegraph χαρακτηρίζοντας τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών ως το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης

Το ρεπορτάζ της Telegraph δύο μέρες μετά την δήλωση-σοκ  του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα  ο οποίος είπε ότι  δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν νεκροί πρόσφυγες λόγω του ψύχους φέτος στη Μόρια.2017-12-08_104448Μάλιστα, σύμφωνα με την Telegraph ο επικείμενος χειμώνας εγκυμονεί τον κίνδυνο να τεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο δεδομένου ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να καίνε πλαστικά για να ζεσταθούν, ενώ στον καταυλισμό συσσωρεύονται διαρκώς όγκοι απορριμάτων.

Ο βρετανός δημοσιογράφος Νικ Σκουιρς επικαλείται συζητήσεις με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μόρια, οι οποίοι διερωτώνται αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπίμως δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς ώστε να αποτρέψει την έλευση και άλλων ατόμων στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την εθελόντρια Σαχάρ Μαλάχ «η κατάσταση στη Λέσβο και τη Μόρια είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει από το ξέσπασμα της κρίσης το 2015. Ανθρωποι ζουν σε σκηνές σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει τεράστια ανησυχία για τις συνθήκες υγιεινής».moria994836-620x326Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι αν και σπάνια επιτρέπεται στα ΜΜΕ να εισέλθουν στον καταυλισμό της Μόρια υπάρχει ένα αφύλακτο σημείο ενδεικτικό του γεγονότος ότι «οι άνθρωποι μπορούν να περιπλανηθούν κατά βούληση στον καταυλισμό» και το χαρακτηρίζει «θεσμοθετημένη αμέλεια» που χαρακτηρίζει τη διαχείριση της Μόριας από τις ελληνικές αρχές.

Την ζοφερή εικόνα  στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας συμπληρώνουν οι κάκιστες ις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στη Μόρια, με πεταμένα δοχεία τροφίμων, χρησιμοποιημένες πάνες και πλαστικά μπουκάλια.moria.10.12.708«Ούτε στη Μέση Ανατολή δεν συμβαίνει αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι, οι γυναίκες φοβούνται τόσο πολύ να πάνε στην τουαλέτα τη νύχτα, που άρχισαν να φορούν πάνες ενηλίκων για να μην βγαίνουν στο σκοτάδι. «Τις ζήτησαν γιατί αισθάνονται τόσο ανασφαλείς.

Εχω εργαστεί στη Μέση Ανατολή και την Ασία και ποτέ δεν έχω ξανακούσει να συμβαίνει αυτό.

Είμαστε στην Ευρώπη και είναι απόλυτα απαράδεκτο», αναφέρει η εθελόντρια Σαχάρ Μαλάχ, σχολιάζοντας ότι αυτό συμβαίνει όταν στριμώχνεις τόσο πολλούς ανθρώπους σε τόσο κακές συνθήκες. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν γυναίκες που αναγκάζονται να μοιράζονται σκηνές με άνδρες που δεν γνωρίζουν και φοβούνται. Περίπου 3.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, νεογέννητα και μικρά παιδιά κοιμούνται σε μικρές σκηνές.img84246_3044b54f9eba9fc4f7277a908c9bb026

«Οι πρόσφυγες κόβουν ελιές ή καίνε πλαστικές σακούλες και μπουκάλια για να ζεσταθούν, ενώ δεν υπάρχει ζεστό νερό και τα λιγοστά ντους είναι γεμάτα ανθρώπινα κόπρανα και σκουπίδια, οπότε οι άνθρωποι πλένονται με κρύο νερό από σωλήνες», περιγράφει ο Σκουιρς.

Σύμφωνα με τον 23χρονο Μοχαμούντ Χάτζι Ιμπραχίμ από τη Σομαλία, η ουρά για το συσσίτιο είναι μεγάλη και «συχνά γίνονται καβγάδες στην ουρά και τότε η αστυνομία λέει σε όλους να φύγουν, οπότε καταλήγεις να μην τρως τίποτα».

Όπως γράφει  η  Telegraph, αυξάνονται διαρκώς οι περιπτώσεις προσφύγων που παραπέμπονται σε ψυχολόγους για απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοκτονικές τάσεις και κρίσεις πανικού. Μόνο σε πέντε ημέρες τον Δεκέμβριο, πάνω από 100 άτομα παραπέμφθηκαν στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης.

Η Άρια Δανίκα, εθελόντρια της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνει ότι «το νησί έχει μετατραπεί σε ένα ένδοξο κέντρο κράτησης. Ενας ασθενής μου είπε πρόσφατα »Η Μόρια είναι η μικρή φυλακή, το νησί είναι η μεγάλη φυλακή». Η κατάσταση χειροτερεύει με ανησυχητικό ρυθμό».

Το βρετανικό ρεπορτάζ κάνει αναφορά και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μεταφορά προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα με τον Σπύρο Γαλανό, δήμαρχο της Λέσβου να δηλώνει ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι οι πρόσφυγες θα απομακρυνθούν σύντομα. Οι συνθήκες στη Μόρια είναι τραγικές και απάνθρωπες. Είναι σχεδόν χειμώνας και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».μορια-2-1021x580-700x398Σημειώνεται ότι ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δύο μέρες πριν δήλωσε στο Spiegel πως στη διάρκεια του χειμώνα φοβάται έντονα το ενδεχόμενο να υπάρξουν νεκροί στον καταυλισμό.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα υπάρξουν θύματα. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....