unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΑΡΘΡΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος θα στερήσουν από το Δημόσιο 500 εκατομμύρια το χρόνο, για να μη φορολογηθεί ο τζόγος;

| 6/4/2016 - 14:50

Την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι με αγωνία προσπαθεί να βρει τρόπο να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να μην περικόψει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις, Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς ετοιμάζονται να στερήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό από 500 εκατομμύρια φορολογικά έσοδα από τον τζόγο για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις Μελισσανίδη και να τον διευκολύνουν στα νέα του σχέδια για την ΟΠΑΠ ΑΕ.


Μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες τριών μηνών, ήρθε η στιγμή να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση σχετικά με την επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Το Δημόσιο υπολογίζει ότι μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ και μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2016. Για την ακρίβεια: θα μπορούσε να εισπράξει, γιατί δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι τελικά θα το κάνει…

Η υπόθεση της φορολόγησης του τζόγου μέσω ΟΠΑΠ ήταν ένα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της αύξησης των φορολογικών εσόδων και στηριζόταν στη λογική ότι η φορολόγηση μιας συμπεριφοράς όπως ο τζόγος, που στην πραγματικότητα αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα, είναι προτιμότερη από την ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στο εισόδημα ή την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στους έμμεσους φόρους. Επιπλέον, η επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ αποφασίστηκε ως ισοδύναμο για την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Μιλάμε δε για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό το οποίο καλύπτει σημαντικό μέρος από τα έσοδα που προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση ώστε να συμμορφωθεί με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του τρίτου μνημονίου. Με περίπου 10 δισεκατομμύρια στήλες που παίζονται ανά έτος (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015), το προσδοκώμενο έσοδο για το Δημόσιο ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που καλύπτει το 1/4 των 2 δισ. που ψάχνουν απεγνωσμένα τα κυβερνητικά κλιμάκια.

Παρότι η υπουργική απόφαση ρητά προβλέπει ότι το τέλος αυτό θα αφορά τους παίκτες και όχι τα έσοδα της εταιρείας, εντούτοις αυτός που κατεξοχήν αντέδρασε ήταν η ΟΠΑΠ ήδη από τον Νοέμβριο, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση για την επιβολή του τέλους 5 λεπτών ανά στήλη των παιχνιδιών της. Η ΟΠΑΠ ΑΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων, θεωρώντας ότι η επιβολή του ειδικού τέλους είναι αντισυνταγματική, αφού αφορά μόνο τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ενώ θα υποχρεώσει τον Οργανισμό να μην προσφέρει κάποια από αυτά. Παράλληλα, επικαλέστηκαν τεχνικά προβλήματα και ζήτησαν την άμεση αναστολή εφαρμογής του μέτρου: ισχυρίστηκαν, δηλαδή, ότι δεν είναι εφικτό να προσαρμοστούν τα μηχανήματα στις νέες τιμές έτσι ώστε να υπολογίζουν και το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη. Τέλος, επέμειναν ότι η αύξηση στο κόστος θα μειώσει τα έσοδα καθώς θα αποθαρρύνει τους παίκτες, φαινόμενο που γενικά δεν παρατηρείται διεθνώς σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στις 23 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της εταιρείας για αναστολή επιβολής του ειδικού τέλους, καθώς εξέλιπαν οι ειδικές συνθήκες που θα δικαιολογούσαν την έκδοση αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα, όμως, με το δελτίο Τύπου της ίδιας της εταιρείας, το ΣτΕ έκρινε ότι η δήλωση στις φορολογικές αρχές, την οποία πρέπει να υποβάλει η ΟΠΑΠ ΑΕ μέχρι την 20ή ημέρα κάθε μήνα για τα εισπραχθέντα τον προηγούμενο μήνα ποσά ειδικού τέλους, θα είναι κατ’ ανάγκη μηδενική, όσον αφορά τον Ιανουάριο του 2016 και ενδεχομένως και τους επόμενους δύο μήνες (δηλαδή Φεβρουάριο και Μάρτιο), δεδομένου ότι το ΣτΕ εκτίμησε ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν μπορούσε να προσαρμόσει νωρίτερα τα πληροφοριακά της συστήματα.

Ως προς αυτά τα τεχνικά ζητήματα, πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Intralot, που είναι η εταιρεία που προσφέρει την τεχνολογική υποδομή για τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, ενημέρωσε προς τα τέλη Φλεβάρη ότι είναι σε θέση τεχνικά να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των συστημάτων. Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα με επιστολή που δεν στάλθηκε μόνο στην ΟΠΑΠ ΑΕ αλλά και κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στις 22 Φεβρουαρίου, λοιπόν, υπογράφηκε από τον κ. Αλεξιάδη η σχετική υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 1030/01-03-2016), η οποία τροποποιούσε την είσπραξη του ειδικού τέλους που είχε ορίσει η προηγούμενη απόφαση (ΠΟΛ 1001/04-01-2016). Ειδικότερα, ορίζει ότι τα συγκεκριμένα ποσά αποδίδονται στο τέλος κάθε τριμήνου, για την ακρίβεια μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και όχι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα, αντιμετωπίζοντας έτσι και τα όποια προβλήματα μπορεί να υπήρχαν.

Ωστόσο, και πάλι καθόλου δεδομένο δεν είναι εάν πράγματι θα εισπραχτεί το τέλος και θα αποδοθεί στο Δημόσιο, καθώς η ΟΠΑΠ ΑΕ φέρεται να επιμένει ότι δεν μπορεί να το εφαρμόσει, παρά τη διαβεβαίωση της Intralot, ενώ ακόμη και η διατύπωση της απόφασης του ΣτΕ φαίνεται να της δίνει τη δυνατότητα να μην εισπράξει και άρα να μην αποδώσει το τέλος ούτε τον Μάιο.

Και αυτό επειδή είναι πολύ πιθανό να μην εισπραχτεί ποτέ αυτό το τέλος, καθώς η ΟΠΑΠ ΑΕ κάνει ό,τι μπορεί για να καταργηθεί το σχετικό μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στις 16 Φεβρουαρίου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτου και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, χωρίς την παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Τρ. Αλεξιάδη, για να διερευνηθεί η δυνατότητα είτε αναστολής είτε μιας ακόμη τροποποίησης του μέτρου. Στη σύσκεψη, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, συμμετείχαν και στελέχη της ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ και ο επικεφαλής της εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου Οδυσσέας Χριστοφόρου. Τα στελέχη του ΟΠΑΠ, μάλιστα, στη διάρκεια της σύσκεψης ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία «μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να αναπληρώσει με ισοδύναμα μέτρα το προϋπολογιζόμενο έσοδο»…

Η συνάντηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης που έχουν ασκήσει οι έλληνες μέτοχοι της ΟΠΑΠ ΑΕ, δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες Μελισσανίδης και Κοπελούζος. Μοιάζει μάλιστα να συνδέεται με τα επιχειρηματικά σχέδια ιδίως της πλευράς Μελισσανίδη, καθώς άνθρωποι που γνωρίζουν το τοπίο του αθλητισμού και των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι η τρέχουσα ποδοσφαιρική σύμπλευση Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη δεν είναι άσχετη από την προσπάθεια του μετόχου της ΟΠΑΠ να βάλει συνέταιρο στην εταιρεία τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ στη θέση του Τσέχου Ζίγκλερ, με στόχο να είναι ο κ. Σαββίδης αυτός που θα βάλει τα αναγκαία κεφάλαια για την εγκατάσταση των παιγνιομηχανών VLTs (τα γνωστά «φρουτάκια»). Ενδεικτική της δυσανεξίας του κ. Ζίγκλερ για τις επενδυτικές δυνατότητες του ΟΠΑΠ, αλλά και της συνήθειάς του να προχωρά σε επ’ ωφελεία του δικαστικές διεκδικήσεις θεωρείται η προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου ενάντια στο Ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τους όρους λειτουργίας των VLTs (μια άλλη, υποτίθεται, σημαντική πηγή εσόδων για το Δημόσιο που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προαναφερθείσα συνάντηση εξετάστηκε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργηθεί το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη και να αναζητηθεί κάποιο άλλο ισοδύναμο, δηλαδή να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις της πλευράς Μελίσσανίδη – Κοπελούζου, ή να συμψηφιστεί με μέρος των εσόδων που ούτως ή άλλως αποδίδει ο ΟΠΑΠ στο Δημόσιο, πράγμα που καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα. Οι θεσμοί ωστόσο έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν εφαρμοστεί το ειδικό τέλος στις στήλες του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα «ισοδύναμο» μέτρο.

Κοινώς, την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι διεξάγει μεγάλο αγώνα για να βρει φορολογικά έσοδα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, υπουργοί της, χωρίς καν να βρίσκεται ανάμεσά τους ο αρμόδιος υπουργός, μεθοδεύουν την ακύρωση ενός μέτρου που θα απέφερε έως και 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που δεν θα επιβάρυνε όλη την κοινωνία, αλλά μόνο μια δραστηριότητα κοινωνικά επιβλαβή (γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τζόγος είναι και εθιστικός και επιβλαβής) και προετοιμάζουν να μετακυλίσουν το κόστος είτε στους συνταξιούχους, είτε σε όλη την κοινωνία μέσω της λοιπής φορολογίας μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια Μελισσανίδη, ενός επιχειρηματία που δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία είτε να φωτογραφίζεται με κυβερνητικά στελέχη, είτε να ευχαριστεί την κυβέρνηση για όσα κάνει (π.χ. για την προκλητική απόφαση Σκουρλέτη να εγκρίνει το γήπεδο «Αγία Σοφία» παρά την αντίθετη γνώμη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας). Όμορφα πράγματα και προπαντός αριστερά…


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παναγιώτης Σωτήρης


O Παναγιώτης Σωτήρης είναι διδάκτορας φιλοσοφίας. Στο UNFOLLOW αρθρογραφεί και δημοσιεύει ρεπορτάζ για πο...