ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY - ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ναι στην ενοποίηση της Ευρωζώνης – Παραμένουμε στην Ευρώπη

| 13/11/2017 - 14:11

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε «πόσο πιο θετικό είναι σήμερα το κλίμα από ό,τι μόλις πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν υπήρχαν ευρύτερα ανησυχίες για πιθανή εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επιτάχυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης αποτελούν σημαντικό μέρος του όλου κλίματος».


«To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν σκοπεύει να σταματήσει να βοηθά την Ευρώπη στην αντιμετώπιση κρίσεων», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Γεργκ Ντεκρεσίν. «Δεν σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο», δήλωσε ο Ντεκρεσίν κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνοντας: «Παραμένουμε στη διάθεση των ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε στην όποια κρίση, αν και όταν προκύψει. Ελπίζουμε, επίσης, να συνεχίσουμε να παίζουμε έναν χρήσιμο ρόλο μέσω της εποπτείας μας».

Ο αξιωματούχος έδωσε επίσης την πιο σαφή στήριξη του Ταμείου έως τώρα στη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε έναν οργανισμό που θα δανείζει σε κρίσεις, όπως το ΔΝΤ. «Στηρίζουμε τον στόχο αυτό», είπε και πρόσθεσε: «Με μία κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μία ισχυρή εντολή εποπτείας, ένα EMF (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει την αποτροπή και τη διαχείριση κρίσεων». Κρίσιμης σημασίας θα είναι η ικανότητα λήψης γρήγορων και καθοριστικών αποφάσεων. Η Ευρωζώνη δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις της, επειδή χρειαζόταν να έχει επίσημη έγκριση των μέτρων από μεγάλο αριθμό εθνικών κοινοβουλίων.

eurozoneenopoiisi

Η έκθεση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σημειώνει ότι η τρέχουσα ανάκαμψή της φαίνεται όλο και πιο βέβαιη. Οφείλεται εν μέρει στη στήριξη των κεντρικών τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, όπως φαίνεται από την αύξηση των επενδύσεων σε έναν μεγάλο αριθμό οικονομιών. «Αυτή η ανάκαμψη φαίνεται όλο και πιο ανθεκτική», σημείωσε το Ντεκρεσίν. «Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι θετική επί 18 τρίμηνα, με τον ρυθμό της στο τελευταίο να ανέρχεται στο 2,5%. Πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη έχουν για αρκετό καιρό ρυθμούς ανάπτυξης κοντά ή πάνω από το 3%. Επομένως, η ανάκαμψη αυτή έχει γίνει όχι μόνο ευρύτερης βάσης, αλλά και ισχυρότερη».

Ο Ντεκρεσίν δήλωσε ότι στηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη μείωση της νομισματικής στήριξής της. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι δικαιολογημένη, λόγω του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η κύρια αβεβαιότητα στον ορίζοντα παραμένει το Brexit και το ποια μορφή εμπορικών σχέσεων μπορεί να έχει η Βρετανία, όταν φύγει από την ΕΕ, με τις 27 χώρες της που θα παραμείνουν. Όπως είπε, η προσδοκία του ΔΝΤ είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για μία μεταβατική περίοδο. Οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν έχουν κάνει προβλέψεις για την περίπτωση να μην υπάρξει τέτοια συμφωνία», αλλά πρόσθεσε ότι «ένα «αποδιαρθρωτικό Brexit», είναι πιθανόν να έχει σοβαρές επιπτώσεις. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανησυχία μας είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποφέρει, ιδιαίτερα στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρωζώνη. Θα περιμένουμε τότε πιθανόν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη από αυτή που προβλέπουμε σήμερα». Ο ίδιος τόνισε πόσο πιο θετικό είναι σήμερα το κλίμα από ό,τι μόλις πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν υπήρχαν ευρύτερα ανησυχίες για πιθανή εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επιτάχυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης αποτελούν  σημαντικό μέρος του όλου κλίματος», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

 

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....