ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY - ΔΙΕΘΝΗ

Der Tagesspiegel: Διαβρώνει την Ευρώπη η αποτυχία της στο Προσφυγικό

| 7/3/2018 - 16:17


«Tο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία ερμηνεύεται με βάση την αποτυχία των ευρωπαίων εταίρων στο προσφυγικό ζήτημα», εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Εμμανουηλίδης, στέλεχος του European Policy Center (EPC) των Βρυξελλών, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Ο κ. Εμμανουηλίδης επισημαίνει ότι «από τη μία πλευρά χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντέδρασαν κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης μόνο μόλις οι ίδιες άρχισαν να θίγονται από τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων από το 2015 και μετά. Από την άλλη, στην Ιταλία επικράτησε απογοήτευση και για το γεγονός της άρνησης συμμετοχής των κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών κρατών-μελών στη διαδικασία κατανομής των προσφύγων».

Ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι στην Ιταλία θα προκύψει κυβέρνηση με τη συμμετοχή είτε της Λέγκας του Βορρά, είτε με τη συμμετοχή του κινήματος των Πέντε Αστέρων, κόμματα που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχαν αμφότερα ταχθεί ευθέως υπέρ ενός περιορισμού του αριθμού των προσφύγων. Σε αυτό το πλαίσιο των διαφαινόμενων εξελίξεων, θεωρεί σκόπιμο να υπάρξει μία αναδιάταξη της σχεδιαζόμενης, από τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο, ατζέντας μεταρρυθμίσεων. «Προκειμένου η Ιταλία να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, Μέρκελ και Μακρόν θα όφειλαν να συμπεριλάβουν στην ατζέντα τους, που μέχρι τώρα επικεντρώνεται στη νομισματική ένωση, και τη θεματική της μετανάστευσης», επισημαίνει.

Η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Ο κατακερματισμός συνεχίζεται» και υπότιτλο «Κατόπιν της επιτυχίας των λαϊκιστών στην Ιταλία, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε περισυλλογή» εκτιμά ότι «το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών έρχεται να αθροιστεί με όσα ήδη έχουν συντελεστεί στις γαλλικές προεδρικές και στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις περί μιας προϊούσας διάβρωσης των κλασικών, ευρείας λαϊκής βάσης, πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη».

 

Έτινγκερ: Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι μάλλον ασταθές

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Konrad Adenauer στο Βερολίνο, ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία διάβρωσης θα συνεχιστεί και θα αποτυπωθεί και στις ευρωεκλογές του Μάιου του 2019. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σχετικά με τη μελλοντική σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, «το Κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ασταθές». Ήδη από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία του 2014 είχαν ενισχυθεί τα ποσοστά κομμάτων με δεξιό και λαϊκιστικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία, ενώ και το γερμανικό AfD κατόρθωσε να εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Der Tagesspiegel γράφει ότι πλέον οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν δήλωσε στη γαλλική Le Figaro ότι με το εν λόγω αποτέλεσμα εκφράστηκε και «η ιταλική απογοήτευση έναντι της Ευρώπης». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι αυτή η απογοήτευση αφορά σαφέστερα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα κονδύλια από τον νέο προϋπολογισμό της που θα ισχύσει από το 2021 και εξής για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της, δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων που παραμένουν έντονες. Η Κομισιόν έχει προτείνει την πρόβλεψη δαπανών για το ζήτημα αυτό, 8-10 δισ. ευρώ για την επταετή περίοδο εκτέλεσης του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

syria-war

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....