FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθώος ο Αμβρόσιος

| 15/3/2018 - 22:27


Aθωώθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, στη δίκη που διεξήχθη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου.

Ο Αμβρόσιος δικαζόταν σε μια αίθουσα με έντονη παρουσία ιερέων, κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και  κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος λόγω ομοφοβικών του δηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2015, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ήταν η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος ιερέας βρισκόταν στο εδώλιο με τον αντιρατσιστικό νόμο.

«Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους. Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελοκομεία!», ανεφέρε μεταξύ άλλων στο επίμαχο κείμενό του ο Αμβρόσιος.

Την απαλλαγή του κατηγορούμενου πρότεινε η εισαγγελέας με το σκεπτικό ότι με το κείμενό του, κανένα εξ αυτών των αγαθών στα οποία αναφέρεται ο νόμος δεν απειλείται.

Βασική υπερασπιστική γραμμή των τριών δικηγόρων του Αμβρόσιου, ανάμεσά τους και δικηγόρος υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής,  ήταν ότι το κείμενο του ιερέα δεν αναφερόταν στους ομοφυλόφιλους, αλλά στους πολιτικούς.

Ωστόσο η υπεράσπιση του Αμβρόσιου επιδόθηκε ουκ ολίγες φορές σε ομοφοβικά σχόλια σε βάρος των μαρτύρων και σε προσβλητικές τοποθετήσεις ενάντια στη δικηγόρο Κλειώ Παπαπαντολέων, ενώ υποστήριξε ότι πρόθεση του Μητροπολίτη ήταν να «καυτηριάσει το νομοσχέδιο για την ασέλγεια μεταξύ αρρένων.

Ένας δικηγόρος του Αμβρόσιου ρώτησε μάρτυρα αν θεωρεί τον εαυτό του φυσιολογικό άνθρωπο.  «Πώς αυτοπροσδιορίζεστε; Αν σας πω ότι είστε τoιούτος το δέχεστε;», «η Γερμανία έχει νόμιμη την κτηνοβασία. Θα την κάνουμε κι εμείς», αναφέρθηκαν σε άλλα σημεία από την υπεράσπιση.

Μάρτυρας απ’ την πλευρά των πολιτικών εναγόντων ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.

«Η εκφορά του λόγου του κατηγορουμένου έχει φέρει πολλές φορές την Ελλάδα σε δύσκολη θέση. Το άρθρο μπορεί να εφαρμοστεί κατά τρόπο επικίνδυνο. Από τους δικαστές εξαρτάται αν θα εφαρμοστεί. Όλο μαζί είναι το χειρότερο που μπορούσε να πει. Τυχαίνει να έχω ασχοληθεί με αυταρχικά καθεστώτα. Το λεξιλόγιο είναι το λεξιλόγιο του Χίλτερ, των ναζί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλιβιζάτος.

Ο Αμβρόσιος στην απολογία του είπε:

«Βρίσκομαι πέντε-έξι ώρες στο εδώλιο, όχι επειδή έκανα ένα ποινικό έγκλημα ή είμαι ανήθικος, ασχολήθηκα με ναρκωτικά ή άλλο του υποκόσμου, αλλά θέλησα να υπερασπιστώ τον λόγο του Θεού. Πάνω από όλα είναι ο λόγος του Θεού. Τώρα που τελειώνω τη θητεία και κλείνω με ένα στεφάνι δόξης, όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, θεωρώ ύψιστη τιμή που βρίσκομαι εδώ.

Ένας μητροπολίτης είπε και έγραψε ότι είναι δημιουργήματα του Θεού και τους πρέπει τιμή και σεβασμός. Πρώτον, δεν είναι δημιουργήματα του Θεού, δεν έφτιαξε ο Θεός ανώμαλους, δεν έφτιαξε τρίτο γένος. Έφτιαξε γυναίκα και άνδρα για να συνεχιστεί το είδος. Δεν είναι δημιουργήματα του Θεού. Παιδιά του Θεού είναι όλοι, αλλά δεν εννοούσε τους ανώμαλους. Σεβασμό οφείλω στον μεγαλύτερο εγκληματία, αλλά όχι τιμή. Το να λέει ένας αρχιερέας ότι οφείλω τιμή, είναι αλλοίωση της πίστεως. Έτσι, έχω ανοιχτή αντιμαχία με αυτόν τον αρχιερέα. Του λέω ότι είναι συνάνθρωποι, αλλά όχι και παιδιά του Θεού μας. Γίνονται δεκτά μόνο εάν και εφόσον μετανοήσουν και αλλάξουν συμπεριφορά. Είναι παιδιά του Θεού; Είναι ερευνητέο. Ο Θεός τους σιχαίνεται και τους αποστρέφετεαι και τους έριξε φωτιά και τους κατέκαψε και θυμηθείτε τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Γι’ αυτό έχω πρόβλημα με τους νεότερους και πρέπει να το κρατήσω αμετάβλητο. Ο νόμος του Ευαγγελίου δεν αλλάζει.

Ο νόμος που έκανε η πολιτεία για την ομοφυλοφιλία παραβιάζει τον νόμο του Θεού.

Αν ήμουν γιατρός κι έγραφα να μην πλησιάζετε τον συφιλικό, θα με δικάζατε; Ασκώ το έργο μου να διαφυλάξω σωματική υγεία. Είμαι πνευματικός γιατρός και είπα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν αξίζουν. Δεν αντιμάχομαι τους ανθρώπους αλλά το πάθος.

Η αντιδικία μου είναι με την πολιτεία […] Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί θίχτηκαν. Το «φτύστε τους» είναι «παρατήστε τους». Είναι μεταφορική έκφραση. Σαν να πω στη συνήγορο «φτου σου κούκλα μου, είσαι πανέμορφη, φτου σου μη σε βασκάνω».

Δυο νέοι ντυμένοι παπάδες έξω από την Μητρόπολη Αθηνών φιλιούνται. Δεν με θίγει αυτό; Δεν με προσβάλλουν;

Στις παρελάσεις των Gay Pride πάνε και πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι εδώ το πολιτικό πρόβλημα; Ο Μπουτάρης που ηγείται αυτών, δεν είναι πρόβλημα; Το «φτύστε τους» είναι το λιγότερο, αν είχα ένα όπλο και μου επέτρεπε ο νόμος, θα τους τουφέκιζα.

Η πολιτεία είναι ο νόμος των ανθρώπων, εμείς πιστεύουμε στον λόγο του Θεού. Όταν ένας μουφτής κηρύττει αυτό που λέει το κοράνι, τον καταγγέλλει κανείς; Κι όμως κηρύττει τον θάνατο στους απίστους. Πιάσατε κανέναν μουσουλμάνο; Το Κοράνι τα λέει αυτά. Γιατί αυτή η διπροσωπία σε βάρος του ορθόδοξου ιεράρχη; Για τον Μουφτή γιατί δεν κάνατε κάτι, κυρία συνήγορε; Εκτός αν είστε μουσουλμάνα».


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....