FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aντιδράσεις και κόντρες για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών

| 23/10/2017 - 00:22

Πολιτικά ανήθικες οι  προσφυγές στη δικαιοσύνη αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη οτι η ΝΔ έδωσε το σήμα διεκδίκησης αναδρομικών στους πρώην βουλευτές- Να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους ζητεί απ'όσους είναι μέλη του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Την έντονη αντίδραση των κομμάτων προκαλεί η κίνηση των πρώην βουλευτών να προσφύγουν στην δικαιοσύνη προκειμένου να λάβουν αναδρομικές αποδοχές, προκαλώντας παράλληλα αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με προσφυγές πρώην βουλευτών στην οποία τονίζει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης».syrizaΗ Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει πολιτικά ανήθικη τη συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά των βουλευτών και υπογραμμίζει «Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν

Παράλληλα εξαπολύει βολές εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η στάση της ΝΔ στο θέμα των αναδρομικών οικονομικών απαιτήσεων πρώην βουλευτών της και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρόκληση για τον κοινό νου, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».
«Η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε «σήμα» διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές. Δικοί της πρώην βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι, όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά» σημειώνει.
«Αντιθέτως» συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας, «με τη διαδικασία πληρωμής που προβλέφθηκε, θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο» και προσθέτει:
«Η όψιμη οργή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς υποκριτική, αλλά, κυρίως θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ΝΔ και των πολιτικών της στελεχών, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως πεδίο πλουτισμού και ατομικών προνομίων. Σε αυτόν τον τομέα πράγματι οι επιδόσεις τους διεκδικούν την «αριστεία»» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
κάθε διεκδίκηση.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. «Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».

Credit: Nick Paleologos / SOOC

Credit: Nick Paleologos / SOOC

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την «ανάγκη» εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει πως το κόμμα είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. «Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου».

Να αποσύρουν τις προσφυγές καλεί τους βουλευτές του και το ΠΑΣΟΚ.

«Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών. Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη. 15123183_12672625.limghandler

Αιχμηρά σχολίασε την αξίωση των πρώην βουλευτών και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο twitter.«Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

theodorakis_3112201417420711114_0Υπενθυμίζεται ότι οι πρώην βουλευτές – περίπου εκατό ως τώρα – έχουν  προσφύγει στο Δικαστήριο ζητώντας την  εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές, πάνω από 160 πρώην βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ποσό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι δανειστές.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....