unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητώντας τη «σωστή» κατάθεση

| 27/7/2017 - 13:03

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κατάθεση του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα και τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.


Μετά τις αποκαλύψεις του UNFOLLOW για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον πρωτόδικα καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση «Noor 1» Μάκη Γιαννουσάκη και μηνυτήριες αναφορές που έγιναν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο Εισαγγελέας Εφετών Π. Μπρακουμάτσος, ο οποίος ήδη καλεί βασικούς εμπλεκόμενους να καταθέσουν. Μεταξύ άλλων, έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν, ως ύποπτοι για πιθανή τέλεση αδικημάτων, ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το UNFOLLOW, έχει επίσης διαδραματίσει έναν ιδιότυπο ρόλο «συντονιστή» στην όλη υπόθεση.

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου κλήθηκε να καταθέσει και ο ίδιος ο Μάκης Γιαννουσάκης. Με βάση στοιχεία που διέρρευσαν, φαίνεται πως ο Γιαννουσάκης κατέθεσε επιπλέον στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η κυρία Τζίβα, στην προσπάθεια να πειστεί ο Γιαννουσάκης να δώσει κατάθεση που θα ενοχοποιούσε τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Ιανουαρίου 2017, ύστερα από μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών και του Πάνου Καμμένου και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά επισκέφτηκε, αργά το βράδυ, τον Γιαννουσάκη στις φυλακές Αυλώνα, όπου και με βάση έγγραφα των ίδιων των φυλακών κάθισε περίπου 3 ώρες. Καθυστέρησε, μάλιστα, να φτάσει επειδή αρχικά είχε πάει κατά λάθος στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Γιαννουσάκης έχει ισχυριστεί ότι επιδίωξη της κυρίας Τζίβα ήταν μια κατάθεση, η οποία άμεσα ή έμμεσα θα ενοχοποιούσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ σε ανάλογο τόνο ήταν, πάλι σύμφωνα με τον Γιαννουσάκη, και οι προτροπές του Πάνου Καμμένου. Τελικά, καμία κατάθεση δεν δόθηκε εκείνο το βράδυ, απλώς, ο Γιαννουσάκης λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου 2017, κατέθεσε αντίγραφα της κίνησης των λογαριασμών του. Μερικές εβδομάδες αργότερα, σε συνομιλία που διέρρευσε στο Διαδίκτυο ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης, απευθυνόμενος στον Γιαννουσάκη, επέμεινε ότι ο τελευταίος πρέπει να δώσει αυτή την κατάθεση και μάλιστα σε ένα σημείο πρακτικά του υπαγορεύει μια διατύπωση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Στις 6 Απριλίου 2017, ο Γιαννουσάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά Τζίβα και Χριστοφορίδη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να καταθέσει και αίτηση εξαίρεσης της κυρίας Τζίβα από τα ανακριτικά καθήκοντα που έχει σε σχέση με την υπόθεση.

GiannousakisB

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του στον κ. Μπρακουμάτσο, ο Γιαννουσάκης φέρεται να αναφέρει ότι η κυρία Τζίβα τού ζήτησε να επικοινωνεί μαζί της όχι με το κινητό του προς το κινητό της, αλλά χρησιμοποιώντας το σταθερό της φυλακής και καλώντας έναν σταθερό αριθμό που του είχε δώσει (2104522ΧΧΧ, σημείωση: το τηλέφωνο που έδωσε ο Γιαννουσάκης ερευνήσαμε και βρήκαμε ότι ανήκει στη διεύθυνση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραία). Σε αυτό τον αριθμό ο Γιαννουσάκης φέρεται να υποστήριξε ότι την κάλεσε και άλλες φορές μετά τη νυχτερινή επίσκεψή της στις φυλακές Χαλκίδος, όπου κρατούνταν στις 17/01/2017, και να μίλησε μαζί της άλλες 5-6 φορές και συνολικά περίπου για 20 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο Γιαννουσάκης φέρεται να υποστήριξε πως η κυρία Τζίβα τού είπε ότι σε αυτό τον αριθμό μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της για να της πει τους δικαστές του Εφετείου Αναστολών, ώστε σε περίπτωση που αυτός έδινε την κατάθεση την οποία συζητούσαν, δηλαδή, κατά τους ισχυρισμούς Γιαννουσάκη, αυτή που θα ενοχοποιούσε τον Β. Μαρινάκη, η κυρία Τζίβα θα επικοινωνούσε μαζί τους ώστε να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά την αίτηση αναστολής του. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιαννουσάκης ισχυρίστηκε πως η κυρία Τζίβα τού είπε ότι θα τον ενημερώνει για τις παράλληλες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας (για την υπόθεση πιθανού λαθρεμπορίου στον Περσικό Κόλπο), ενώ τον διαβεβαίωσε ότι αρμόδια ανακρίτρια θα ετοίμαζε και τα εντάλματα για τη σύλληψη των δύο τούρκων χρηματοδοτών του φορτίου της ηρωίνης. Παράλληλα, ο Γιαννουσάκης φέρεται να ισχυρίζεται πως η κυρία Τζίβα πίεζε για να της δώσει τα αντίγραφα των λογαριασμών του ακόμη και ανεπίσημα, καθώς και ότι τον διαβεβαίωσε πως έχουν τη στήριξη του υπουργού Σταύρου Κοντονή, και γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβάται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιαννουσάκης υποστηρίζει ότι η κυρία Τζίβα επέμενε ιδιαιτέρως να μην υπάρχουν γραπτές καταγραφές των επισκέψεών της. Διατείνεται μάλιστα πως, όταν ο ίδιος ζήτησε από τη διοίκηση των φυλακών Αυλώνα υπηρεσιακή βεβαίωση για το ποιοι τον επισκέφτηκαν και ο υποδιευθυντής των φυλακών Αυλώνα Πατσογιάννης επικοινώνησε μαζί της, η ίδια, σύμφωνα με όσα φέρεται να ισχυρίστηκε ο Γιαννουσάκης, προσπάθησε αρχικά να μην υπάρξει αναφορά της συνάντησης που είχε με τον Γιαννουσάκη.

Επίσης, ο Γιαννουσάκης φέρεται να υποστήριξε ότι ο Π. Χριστοφορίδης τού ζήτησε να καταθέσει ότι βρήκαν μια μεταφορά χρημάτων που προέρχεται από υπάλληλο του Β. Μαρινάκη και του ζήτησε ο λιμενικός να καταθέσει ότι ο Β. Μαρινάκης τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι η μεταφορά του υπαλλήλου του έγινε με εντολή του και αφορά τα ναρκωτικά. Ο Γιαννουσάκης βεβαιώνει ότι δεν το έκανε και δεν γνωρίζει κανένα υπάλληλο.Υπενθυμίζουμε ότι και στη συνομιλία τους που ήρθε στη δημοσιότητα ο Χριστοφορίδης ακούγεται σχεδόν να υπαγορεύει στον Γιαννουσάκη την κατάθεσή του.

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή διαρροή από όσα φέρεται να ισχυρίστηκε ο Γιαννουσάκης είναι ότι ο Χριστοφορίδης τού είπε ότι για την καταδίκη του σε ισόβια ευθύνεται και η υπηρεσία του, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα και την ανακρίτρια και την έδρα για τη βοήθεια που είχε δώσει ο Γιαννουσάκης με τις καταθέσεις του, και ότι κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια και στο Εφετείο εάν δεν δώσει κατάθεση που να ενοχοποιεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Από αυτές τις αναφορές, εάν ισχύουν οι πληροφορίες και εάν μπορούν να αποδειχθούν, προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα. Έχουμε να κάνουμε απλώς με τον υπερβάλλοντα ζήλο μιας εισαγγελικής λειτουργού στην προσπάθειά της να διαλευκάνει μια πολύκροτη υπόθεση ή με συγκεκριμένη μεθόδευση; Πόσο φυσιολογικό είναι για μια ανάκριση εισαγγελική λειτουργός να ζητά ειδικούς όρους τηλεφωνικής επικοινωνίας με έναν κρατούμενο; Είναι σύμφωνο με το γράμμα και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας μια εισαγγελική λειτουργός να ζητά τα ονόματα των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών για να πάει να ζητήσει ειδική μεταχείριση για έναν κρατούμενο; Γιατί το ζήτημα των ενταλμάτων για τους χρηματοδότες εκκρεμεί και όλη η προσπάθεια μοιάζει να αφορά την αναζήτηση μιας κατάθεσης που να ενοχοποιεί τον Β. Μαρινάκη; Μπορεί ένας αξιωματικός του Λιμενικού και ανακριτικός υπάλληλος να υπαγορεύει μια κατάθεση που να ενοχοποιεί κάποιον ή να υποστηρίζει ότι το είδος της ποινής, σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, κρίνεται και από το εάν ο καταδικασμένος δώσει τη σχετική κατάθεση; Μπορούν τόσο η εισαγγελέας όσο και ο λιμενικός να συνεχίσουν υπό αυτούς τους όρους να έχουν κομβικούς ρόλους στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης;

Ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Μπρακουμάτσος έχει στα χέρια του μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών στην οποία εμπλέκονται υπουργοί, δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί του Λιμενικού, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και αθλητικοί παράγοντες. Φέρνοντας στο φως τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης, αποδίδοντας ευθύνες εκεί όπου πρέπει και αποκαθιστώντας την αλήθεια εκεί όπου πρέπει, μπορεί να συμβάλει ώστε να σταματήσει η υπόθεση «Noor 1» να δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο της χώρας. Αυτό απαιτεί συστηματική διερεύνηση και όχι κουκούλωμα ή εύκολη αποδοχή της όποιας εξήγησης δίνουν αρχικά οι εμπλεκόμενοι. Και ο Πάνος Καμμένος ξεκίνησε λέγοντας ότι μίλησε με τον Γιαννουσάκη επειδή ο τελευταίος φοβόταν, και τελικά αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν πολύ περισσότερες οι συνομιλίες.

Εν πάση περιπτώσει, επιβάλλεται πλέον να μάθουμε την αλήθεια και όχι να παρακολουθήσουμε τη διαχείρισή της.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

[email protected]


Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι υπεύθυνος έκδοσης τ...