FREE - WEB ONLY - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ TTIP

Αφιέρωμα στην TTIP: H γνώση είναι δύναμη

| 14/5/2016 - 11:30

Στο πλαίσιο της αναζωπυρωμένης δημόσιας συζήτησης για την TTIP, με φόντο τις εντεινόμενες διεθνείς αντιδράσεις και με το πλεονέκτημα της μελέτης των εγγράφων που ήρθαν στη δημοσιότητα από την Greenpeace Ολλανδίας, το UNFOLLOW ζήτησε από συντάκτες και συνεργάτες να συνεισφέρουν κείμενα που, κατά το δυνατόν, σφαιρικά να αποτυπώνουν τη σημασία της TTIP τόσο σε αυτή τη χρονική στιγμή όσο και για το μέλλον.


Η διαρροή από την Greenpeace Ολλανδίας 248 σελίδων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, έφερε ξανά στην επικαιρότητα και αναζωπύρωσε τις συζητήσεις γύρω από την περιβόητη TTIP, την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων. Στο UNFOLLOW έχουμε δημοσιεύσει ξανά ρεπορτάζ, το 2014 και το 2015, για τη συμφωνία, και την έχουμε σχολιάσει. Τώρα, όμως, στο πλαίσιο της αναζωπυρωμένης δημόσιας συζήτησης, με φόντο τις εντεινόμενες διεθνείς αντιδράσεις και με το πλεονέκτημα της μελέτης των εγγράφων που ήρθαν στη δημοσιότητα, ζητήσαμε από συντάκτες και συνεργάτες να συνεισφέρουν κείμενα που, κατά το δυνατόν, σφαιρικά να αποτυπώνουν τη σημασία της TTIP τόσο σε αυτή τη χρονική στιγμή όσο και για το μέλλον.

Δείτε όλα τα κείμενα του αφιερώματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοιες συμφωνίες, όσο και εάν καθυστερούν να ολοκληρωθούν, όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται επηρεάζουν τη ζωή μας, το περιβάλλον, την απασχόλησή μας, με τρόπο πολύ πιο βαθύ από ό,τι η μία ή ή άλλη νομοθετική ρύθμιση. Καθόλου τυχαίο, επομένως, ότι κυβερνήσεις αλλά και επιχειρηματικά λόμπι επιδιώκουν τη μέγιστη αδιαφάνεια σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών. Η δημοσιότητα, η ανάλυση, η αποκάλυψη και συζήτηση των πιθανών επιπτώσεων δεν εξυπηρετούν απλώς τη γενική ανάγκη διαφάνειας. Αποτελούν συνάμα τον τρόπο για να οικοδομηθούν αντιστάσεις στην αναγόρευση των επιχειρηματικών συμφερόντων στον μόνο και υπέρτατο κανόνα.

TTIP-intro-2

Το αφιέρωμα του UNFOLLOW στην TTIP περιλαμβάνει τα ακόλουθα κείμενα:

TTIP: H μεγάλη απειλή | Tου Παναγιώτη Σωτήρη
Η διαρροή από την Greenpeace Ολλανδίας 248 σελίδων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη συμφωνία TTIP έσπασε ένα πρωτοφανές πέπλο μυστικότητας γύρω από τη μεγαλύτερη θεσμική προσπάθεια να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση των πολυεθνικών έναντι των πολιτών. Το γεγονός ότι αποκάλυψε ταυτόχρονα ότι έχουμε και αρκετό δρόμο μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας, δεν αναιρεί ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και μεγάλοι.

Η TTIP από τη σκοπιά της κριτικής θεωρίας του Δικαίου | Tου Αντώνη Μπρούμα
H Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων [TTIP] είναι ένα σχέδιο διεθνούς σύμβασης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, που βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων από το 2013 μέχρι σήμερα. Αν τελικώς υπογραφεί, θα πρόκειται για  την μεγαλύτερη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όλων των εποχών.

ΤΤΙP: Το σημείο όπου μπορεί να ανατραπεί η αυταρχική πορεία της ΕΕ; | Του Γιώργου Βασσάλου
Το κίνημα κατά της TTIP έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Στις 10 Οκτώβρη 2015, 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο. Φέτος, στις 23 Απριλίου ήταν 90.000 στο Αμβούργο. Στις Βρυξέλλες, τρεις περικυκλώσεις συνόδων της ΕΕ έλαβαν χώρα για το θέμα αυτό. Τρεισήμισι εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει εναντίον της TTIP στα πλαίσια μιας «ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών». Η Κομισιόν όμως απέρριψε το αίτημα για άμεση παύση των διαπραγματεύσεων, παρότι αποτελεί τη μαζικότερη «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών» ως τώρα.

Σύστημα Δικαστηρίου Επενδύσεων: Η νέα πρόταση της ΕΕ θα διαιωνίσει τις επιθέσεις των επενδυτών στην υγεία και το περιβάλλον | Των Canadian Centre for Policy Alternatives, Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, Forum Umwelt und Entwicklung, Transnational Institute
Οι ειδικές ρυθμίσεις για τη διαιτησία και την επίλυση διαφορών ανάμεσα σε κράτη και επιχειρήσεις αποτελούν βασική πλευρά των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως η TTIP και έχουν προκαλέσει μεγάλη κατακραυγή για το προκλητικό καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης των επιχειρήσεων έναντι των κρατών που περιλαμβάνουν. Όπως φαίνεται από την περίληψη (executive summary) σχετικής έκθεσης που έκαναν το Canadian Centre for Policy Alternatives, το Corporate Europe Observatory, οι Friends of the Earth Europe, το Forum Umwelt und Entwicklung και τοTransnational Institute, οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύστημα Δικαστηρίου Επενδύσεων (Investment Court System – ICS) απειλούν να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

ΤΤΙΡ: Οι καπιταλιστικοί όμιλοι ως «οιονεί κρατικές οντότητες» | Του Γιάννη Μηλιού
Με το Σύστημα Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή-Κράτους (ISDS) οι καπιταλιστικοί όμιλοι αναγορεύονται σε ισότιμους «εταίρους» των κρατών και μπορούν να απαιτούν αποζημιώσεις όταν κρίνουν ότι οι κρατικές πολιτικές περιορίζουν την «ελευθερία» τους, δηλαδή την εγγενή τους ροπή για χωρίς όρια και περιορισμούς κερδοφορία. «Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους» καθιερώνεται ως το νέο δόγμα της εποχής.

TTIP: Ανταγωνισμός για λίγους και καλούς | Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Το ιδεώδες του πλήρους ανταγωνισμού που φαντάστηκε πλήθος αστών οικονομολόγων βρίσκει την πραγμάτωσή του στα έγγραφα της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, σπάζοντας για πρώτη φορά το τείχος σιωπής που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις.

Η ΤΤΙΡ και η απειλή για το περιβάλλον | Της Θεοδότας Νάντσου
Σε σχέση με το περιβάλλον, οι ειδικές ρυθμίσεις της TTIP, που στην ουσία διαμορφώνουν έναν «άλλο οικονομικό πλανήτη» μέσα στην Ευρώπη, απειλούν ευθέως σημαντικές πολιτικές κατακτήσεις σε τομείς που αφορούν την παραγωγή και τις υπηρεσίες.

Η Google, η NSA και το μέλλον των προσωπικών δεδομένων | Του Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου
Τόσο οι ψηφιακοί κολοσσοί, όσο και οι διακρατικές πολιτικές παρακολούθησης είναι οι κυρίως ωφελούμενοι από τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, η οποία έρχεται με επιθετικές διαθέσεις απέναντι στην ασφάλεια των πολιτών στην ψηφιακή σφαίρα.

Γιατί πρέπει να αντιδράσουμε στην TTIP | Της Μαρίας Γιαννακάκη
Η κάθετη αντίδραση στην TTIP είναι ζήτημα προάσπισης της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καταναγκασμός της αποκάλυψης και η μεταποκαλυψιακή δημοσιότητα | Του Χρήστου Νάτση
Η πρόσφατη διαρροή από την Greenpeace απόρρητων εγγράφων που αφορούν την Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων είναι ενδεικτική και παραδειγματική, μεταξύ άλλων, και για την κατάσταση της δημοσιότητας στην ύστερη νεωτερικότητα της κρίσης, επανεγγράφοντας το ριζοσπαστικό αίτημα της αποκάλυψης ως κορεσμένη, ηδονική και ακίνδυνη εντέλει κατανάλωση συνομωσιολογικών ελιγμών πίσω από τις κουρτίνες.

Στο τέλος του αφιερώματος μπορείτε να δείτε και τα παλαιότερα κείμενά μας από το 2014 και το 2015.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....