FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Aδειάζει» Καμμένο το Μέγαρο Μαξίμου για plan B αντί συμφωνίας των Πρεσπών

| 10/10/2018 - 18:10


«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ.

Όπως τόνιζαν οι πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Υπενθυμίζεται  σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Γουες Μίτσελ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ και κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως είπε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο Πάνος Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, υποστήριξε, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

«Πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης», έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ο υπουργός Άμυνας, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα» πρόσθεσε και κάλεσε τον Πάνο Καμμένο «αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, να πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα, αποσύροντας άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».

Τον προβληματισμό και την ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε και ο τομεάρχης Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείχνει ομοιογένεια, σοβαρότητα, σταθερή και στιβαρή άποψη στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε επισκέψεις στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν με νατοϊκούς συμμάχους και παίζουν μεγάλο ρόλο στην περιοχή», δήλωσε στον Real Fm.

Ως «ταχυδρόμο που χτύπησε δυο φορές», χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο ο τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιού άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Όπως είπε «είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται».

«Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει γι’ αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν μόνο προβλήματα δημιουργούν στη χώρα», κατέληξε.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....