unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
UNFOLLOW newsletter
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Uncategorized - FREE - WEB ONLY

Καθαίρεση της Καταλανικής κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου


Η απόφαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου για την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας και την προκήρυξη εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου σηματοδοτεί κλιμάκωση της σύγκρουσης αλλά και της πολιτικής και θεσμικής κρίσης του ισπανικού κράτους.


Όπως ήταν αναμενόμενο το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της από την κεντρική κυβέρνηση και την προκήρυξη εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, με την απόφασή του το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καθαίρεσε το σύνολο της τοπικής κυβέρνησης, της Generalitat, και του επικεφαλής της Κάρλες Πουζδεμόντ και αναλαμβάνοντας τις αρμοδιότητες της προχώρησε στη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και στην προκήρυξη τοπικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή επικαλούμενος την ανάγκη να γίνουν ελεύθερες εκλογές και να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία στην αυτόνομη κοινότητα». Παράλληλα, με την απόφαση αυτή το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο καθαίρεσε και τις αντιπροσωπείες της Καταλονίας σε εξωτερικό και στις Βρυξέλλες.
Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία του καταλανικού κοινοβουλίου υπέρ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αλλά και την απόφαση της Ισπανικής Γερουσίας να εγκρίνει την εφαρμογή του άρθρου 155 που χρησιμοποίησε απόψε το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο για να καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση.
Σε αυτές τις αποφάσεις του ο Ραχόι έχει τη στήριξη όχι μόνο του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και των σοσιαλιστών του PSOE υπό τον Πέδρο Σάντσεθ με τον οποίο βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία. Οι σοσιαλιστές είχαν προτείνει τις προηγούμενες μέρες την προκήρυξη τοπικών εκλογών στην Καταλονία χωρίς εφαρμογή του άρθρου 155, όμως μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου στήριξαν την κυβερνητική πρωτοβουλία.
indipendencia
Παρότι αναμενόμενη η κίνηση αυτή, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι οι εξελίξεις θα είναι ομαλές το επόμενο διάστημα. Η ίδια εφαρμογή της απόφασης και η ανάκτηση του ελέγχου των τοπικών υπηρεσιών και υπουργιών όπως και η προετοιμασία των εκλογών είναι πιθανό να συναντήσουν αντιδράσεις και εμπόδια, δεδομένης της φόρτισης που άφησε η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και της ισχυροποίησης των πιο ριζοσπαστικών αποσχιστικών τάσεων.
Σε κάθε περίπτωση η Ισπανία παραμένει μέσα στον κυκεώνα της πιο μεγάλης πολιτικής και θεσμικής κρίσης από την εποχή της μετάβασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....