FREE - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

| 21/10/2017

Aφορμή στάθηκαν οι εξαγγελίες  του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παιδεία από την Πάτρα, όπου διεξάγεται το 2ο προσυνέδριο της ΝΔ


Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία, κάνοντας λόγο για περισσότερο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. «Είναι προσωπική μου πολιτική δέσμευση ότι το πρόγραμμά μας για την Παιδεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αλλαγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «θα ξεκινήσουμε από την προσχολική αγωγή και θα φθάσουμε στα πανεπιστήμια» ενώ για το θέμα της αξιολόγησης, ο ανέφερε  ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και «θα υπάρχει αξιολόγηση παντού και για όλους», εξηγώντας: «Μία αξιολόγηση η οποία δεν θα είναι τιμωρητική, διότι κάποιοι επεδίωξαν να συνδέσουν την έννοια της αξιολόγησης με απολύσεις. Αυτό είναι λάθος και ουδέποτε η αξιολόγηση είχε αυτή τη λογική. Η αξιολόγηση είναι ένας μηχανισμός βελτίωσης και επιμόρφωσης γι’ αυτούς που δεν αποδίδουν καλά και ένας μηχανισμός επιβράβευσης για τους άριστους».

Σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι«η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον εκτρωματικό νόμο Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου και θα τον αντικαταστήσει από ένα σύγχρονο πλαίσιο, που θα δίνει στα πανεπιστήμια μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα του οίκου τους».mitsotakis_dethST4-768x512-768x437

Όσον αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «θα αγωνιστώ για την υπεράσπιση του ασύλου, αλλά του ασύλου στην πραγματική έννοιά του, δηλαδή άσυλο ελεύθερης έκφρασης, προστασία της ελεύθερης έκφρασης και όχι της κάθε έκνομης συμπεριφοράς εντός του πανεπιστημίου» και πρόσθεσε  πως «στο πανεπιστήμιο πρέπει να ισχύει ο ποινικός κώδικας, εκτός από εκείνα τα άρθρα τα οποία αφορούν στην ελευθερία της γνώμης και στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη :«σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχτούμε να κάνουν κουμάντο μικρές μειοψηφίες επαγγελματιών ταραχοποιών, συχνά με πολιτικές πλάτες, που θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να προπηλακίζουν και να δημιουργούν μία εικόνα απαράδεκτη. Το άσυλο, λοιπόν, θα αποκτήσει ξανά την πραγματική του διάσταση και θα είναι ένας μηχανισμός προστασίας της ελευθερίας της σκέψης και όχι ένας μηχανισμός συγκάλυψης έκνομων συμπεριφορών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά όχι, όπως τόνισε, σε βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

ӵ�?婠砐﫩� ñᬬᴥߡ �ӕщƁ, ?� �?䱯��쬡�kݮ研?ᮨEurokinissi-ʏ͔QɍǓ ÉّÏө

«Ευτυχώς, για την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, η απειλή ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ στην Παιδεία θα παραμείνει άλλο ένα όνειρο θερινής νυκτός του κ. Μητσοτάκη» αναφέρεται σχετικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στη ΝΔ απαξίωση και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, υπογραμμίζοντας πως «η παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα των σχολείων και των πανεπιστημίων και η εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Παιδείας θα μείνουν στις σελίδες του προγράμματός του».

Αναφορικά με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ περί πάταξης της ανομίας, η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι «οι πρόσφατες υποθέσεις και τα σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, στα οποία εμπλέκονται στελέχη του κόμματός του, μιλάνε από μόνα τους».

Ενώ, τέλος, τονίζει ότι «οι αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας για στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αποτελούν την καλύτερη απάντηση στον αμετανόητα νεοφιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη».

 

 

 

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....