unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση & ΟΠΑΠ: Άσος ημίχρονο/διπλό τελικό – Η «φρουτοπία» είναι εδώ!

| 4/11/2016

Ο ΟΠΑΠ τα πήρε όλα! Πώς η κυβέρνηση της «Aριστεράς» παρέλαβε το παλιό σύνθημα «σχολείο σε κάθε γειτονιά» και το έκανε «φρουτάδικα σε κάθε γειτονιά».


Ο νέος Κανονισμός Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων VLTs (τα γνωστά «φρουτάκια»), που ψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) την περασμένη Τρίτη 25/10, από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου έγινε και νόμος του κράτους, αφού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (απόφαση υπ’ αριθμ. 225/2/25.10.2016, Αρ. Φύλλου 3528, τεύχος 2ο την 01/11/2016).

Πρόκειται για έναν κανονισμό που ανατρέπει πλήρως το προηγούμενο καθεστώς που είχε θεσπίσει η ΕΕΕΠ –επί προεδρίας Στεργιώτη– και έρχεται να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο. Οι συντονισμένες ενέργειες των κυβερνώντων, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να κρατάει την μπαγκέτα, έφεραν αποτέλεσμα. Τον Ιούνιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε στην αποπομπή του Αντώνη Στεργιώτη, κάτι που ήταν απαίτηση, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, των ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ. Τόσο οι Τσέχοι μεγαλομέτοχοι όσο και οι μικρομέτοχοι Μελισσανίδης και Κοπελούζος κίνησαν γη και ουρανό εντός της κυβέρνησης για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, όταν ο τελευταίος αυστηροποίησε τον κανονισμό για τα «φρουτάκια».

Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις των ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στις οποίες συμμετείχαν εκπροσωπώντας το Μαξίμου άλλοτε ο Αλέκος Φλαμπουράρης και άλλοτε ο Δραγασάκης, προκειμένου, όπως ισχυρίζονταν, να αρθεί το αδιέξοδο σε σχέση με την επένδυση των VLΤs και ο ΟΠΑΠ να άρει την προσφυγή στο δικαστήριο του Λονδίνου κατά του Δημοσίου, με την οποία απαιτούσε αποζημίωση 1 δισ. ευρώ, ισχυριζόμενος ότι θίγονται τα συμφέροντά του από τις αλλαγές των κανονισμών. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση «καιγόταν» γιατί στο Τρίτο Μνημόνιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σημαντικά φορολογικά έσοδα από τα κέρδη των VLTs.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΠΑΠ μετά τη θέσπιση των κανονισμών Στεργιώτη ακύρωσε την επένδυση, την οποία αναμένεται να προωθήσει άμεσα εντός του 2017 μετά και τη θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου. Η αλλαγή του πλαισίου πέρασε με ψήφους 8-1, παρότι στην ΕΕΕΠ συμμετέχουν 7 από τα 9 μέλη που ήταν στη σύνθεσή της όταν ψηφίστηκε ο προηγούμενος κανονισμός, τον Ιούνιο του 2015, τον οποίο είχε… αποκηρύξει ο ΟΠΑΠ. Ο κ. Καραγρηγορίου, πάντως, όταν αναλάμβανε το τιμόνι της ΕΕΕΠ, είχε φροντίσει να κάνει εμφανείς τις διαθέσεις του: «Πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε στενά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση»…

Φαίνεται ότι οι διαβουλεύσεις έπιασαν τόπο και «λύση» βρέθηκε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω του νέου πρόεδρου Ευάγγελου Καραγρηγορίου που διόρισε στην ΕΕΕΠ –ο οποίος έχαιρε και της εκτίμησης των μετόχων του ΟΠΑΠ– επανέφερε πλήρως το ευνοϊκό καθεστώς που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπέρ της επένδυσης ΟΠΑΠ για τα «φρουτάκια», δίνοντας μάλιστα «μπόνους»!

Στις 19 Ιουλίου 2016, σε άρθρο μας στο UNFOLLOW, που αφορούσε τις παρασκηνιακές διεργασίες για τα «φρουτάκια» αναρωτιόμασταν: «Θα κάνει όλα τα χατίρια των ιδιωτών της ΟΠΑΠ Α.Ε. η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;» Η απάντηση μας δόθηκε με επίσημο τρόπο τρεις μήνες μετά. ΝΑΙ! Οι κυβερνώντες πρόσφεραν στα αφεντικά του ΟΠΑΠ τα πάντα. Κατάργησαν κανόνες που θα προστάτευαν τους πολίτες απέναντι στον εθισμό στον τζόγο και ειδικότερα στα «φρουτάκια».

Δεν είναι τυχαίο ότι τον νέο κανονισμό της ΕΕΕΠ έσπευσε να χαιρετίσει άμεσα η διοίκηση του ΟΠΑΠ με ανακοίνωση της, στην οποία επισημαίνει: «Ο νέος κανονισμός που αποφασίστηκε από την ΕΕΕΠ καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs για τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα παιγνιομηχανήματα εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας παιγνίων».

Η «βιωσιμότητα» του ΟΠΑΠ εξασφαλίστηκε λοιπόν και το εγχώριο μονοπώλιο του τζόγου μάς ανακοίνωσε ότι θα ξεπαγώσει την επένδυσή του! «Το Διοικητικό Συμβούλιό της αποφάσισε ότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν στον ΟΠΑΠ να επανεκκινήσει τον σχεδιασμό του για τη λειτουργία των VLTs στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ΟΠΑΠ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει όχι μόνο επειδή επέβαλε τις παράλογες απαιτήσεις του για την «καζινοποίηση» της χώρας, αλλά και γιατί η κυβέρνηση κατάφερε να παρουσιάσει την εξέλιξη ως μεγάλη επιτυχία που προασπίζει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό διέρρεαν δεξιά και αριστερά υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τις προηγούμενες μέρες, ενώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ανάρτησε την είδηση με τον πανηγυρικό τίτλο: «Ξεπαγώνει η επένδυση του ΟΠΑΠ για τα VLTs».

Τι κέρδισε, όμως, ο ΟΠΑΠ; Άρθηκαν όλοι οι περιορισμοί του πρώην προέδρου της ΕΕΕΠ Α. Στεργιώτη. Συγκεκριμένα:

 

Πρώτον: Απελευθερώθηκαν πλήρως τα ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία παικτικά όρια στοιχηματισμού.

Με τον προηγούμενο κανονισμό (άρθρο 11, παράγραφος 4) είχε τεθεί ημερήσιο όριο κατάθεσης ανά παίκτη τα 80 ευρώ. Επίσης, στο ίδιο άρθρο (παράγραφος 6) καθοριζόταν ότι «ο Φορέας Εκμετάλλευσης και οι Παραχωρησιούχοι (σ.σ.: οι καταστηματάρχες) υποχρεούνται να διακόπτουν άμεσα την Παικτική Συνεδρία όταν ο Παίκτης καταγράψει απώλεια χρηματικού ποσού ύψους είκοσι (20) ευρώ.

Με τον νέο κανονισμό, άρθρο 11 παράγραφος 4, «ο Παίκτης ορίζει υποχρεωτικά για τη συμμετοχή του στο Παίγνιο, κατά την έναρξη της πρώτης μετά την εγγραφή του Παικτικής Συνεδρίας, Ημερήσιο Όριο Δαπανών (daily loss) και Όριο Δαπανών Παικτικής Συνεδρίας (session loss)». Ο ίδιος δηλαδή αποφασίζει πόσα θέλει να χάσει χωρίς κανένα όριο και περιορισμό!

Το σημείο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο τζόγος αντιμετωπίζεται ως πρακτική εθιστική με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι σχετικές διαφημίσεις περιλαμβάνουν την αναφορά «Παίξτε υπεύθυνα». Ο ανεξέλεγκτος τζόγος καταστρέφει ζωές, ιδίως σε τέτοια παιχνίδια που υπόσχονται άμεση απόδοση και ο άλλος ελπίζει ότι «τώρα θα ρεφάρει». Η θέσπιση χρηματικών ορίων στον ημερήσιο τζόγο είναι ένας τρόπος να περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις του, τώρα όμως η κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει αυτό τον περιορισμό.

 

Δεύτερον: Καταργήθηκε η προσκόμιση ΑΦΜ για την έκδοση της κάρτας παίκτη

Ο προηγούμενος κανονισμός Στεργιώτη, τηρώντας την πρόβλεψη του νόμου 4002/2011 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, προέβλεπε την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη, με την οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να παίζουν «φρουτάκια».

Ο ΟΠΑΠ ισχυριζόταν ότι η αναγραφή του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη καθιστά το παιχνίδι «λιγότερο ελκυστικό και θα αποτρέπει τους παίκτες να συμμετέχουν». Με άλλα λόγια, δηλαδή, θέλει μια κάρτα που δεν μπορεί να ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο, ώστε κάθε παίκτης να μπορεί να παίζει χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί αν τυχόν δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που τζογάρει!

Και ως εκ θαύματος η κυβέρνηση Τσίπρα, υλοποίησε και αυτή την απαίτηση του ΟΠΑΠ.

Έτσι, στον νέο κανονισμό αφαίρεσε τη σχετική πρόβλεψη. Στο άρθρο 5, παράγραφος 9.3, σημειώνεται: «Η αίτηση έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τα ακόλουθα ατομικά στοιχεία του αιτούντος: α. Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο. β. Ημερομηνία γέννησης. γ. Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου σε ισχύ. δ. Πλήρη διεύθυνση μόνιμης διαμονής. ε. Διεύθυνση αποστολής της Ατομικής Κάρτας Παίκτη. στ. Τυχόν περιορισμούς που επιλέγει ο Παίκτης μεταξύ των επιλογών που υποστηρίζονται από το Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα».

Πουθενά ΑΦΜ. Το πάρτι του μαύρου χρήματος και του ξεπλύματος μπορεί να υλοποιηθεί με τη βούλα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, ο τζίρος των καταστημάτων με VLTs είναι από τους πιο βολικούς τρόπους να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα, αρκεί να μην υπάρχουν εμπόδια όπως η αναγραφή ΑΦΜ στις κάρτες των παικτών ή το όριο στο πόσο μπορείς να παίξεις.

 

Τρίτον: Κατάργηση της υποχρεωτικής απόστασης των 200 μέτρων μεταξύ των καταστημάτων

Ο νέος νόμος καταργεί τον περιορισμό της ελάχιστης απόστασης 200 μέτρων μεταξύ καταστημάτων που θα διαθέτουν VLTs.

Συγκεκριμένα καταργήθηκε η παράγραφος 5 του άρθρου 41, που αφορά στη Χωροθέτηση και Λειτουργία Καταστημάτων, η οποία προέβλεπε ότι: «Η απόσταση μεταξύ των Καταστημάτων μετρούμενη σε πεζή πορεία από και προς την είσοδό τους είναι τουλάχιστον διακόσια (200) μέτρα».

Πλέον, βάσει του νέου κανονισμού, άρθρο 41, παράγραφος 3, ορίζεται: «Η είσοδος/κύρια έξοδος των Καταστημάτων είναι μία και βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) μέτρων υπολογιζόμενη σε πεζή πορεία από την κύρια είσοδο των δημοτικών σχολείων, των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των οικοτροφείων, είτε αυτή βρίσκεται στο κτίριο, είτε στον περίβολο του προαυλίου».

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 41, παράγραφος 4: «Δεν επιτρέπεται η λειτουργία Καταστήματος, όπου υπάρχει κύρια είσοδος νηπιαγωγείου, τόσο σε όλο το μήκος της πλευράς του Οικοδομικού Τετραγώνου, στην οποία βρίσκεται η κύρια είσοδος, όσο και στο αντίστοιχο τμήμα του απέναντι, προς την πλευρά του δρόμου, Οικοδομικού Τετραγώνου. Σε περίπτωση που το νηπιαγωγείο φέρει προσόψεις στη συμβολή δύο οδών, απαγορεύεται η λειτουργία Καταστήματος εντός του νοητού κύκλου που χαράσσεται με κέντρο τη συμβολή των οδών αυτών και ακτίνα το μήκος της μικρότερης εκ των δύο αντίστοιχων πλευρών του Οικοδομικού Τετραγώνου. Οι ανωτέρω περιορισμοί λαμβάνονται υπόψη σωρευτικά».

Εξαφανίστηκε, λοιπόν, η πρόβλεψη του προηγούμενου κανονισμού για απόσταση 200 μέτρων μεταξύ των καταστημάτων. Τουλάχιστον διατήρησαν ότι τα «φρουτάδικα» δεν πρέπει να στήνονται δίπλα σε σχολεία. Κάτι είναι κι αυτό…

Η κατάργηση του συγκεκριμένου περιορισμού ήταν απαίτηση του ΟΠΑΠ, αφού θέλει να γεμίσει την Ελλάδα με καταστήματα VLTs, τόσο με τις 18.500 παιχνιδομηχανές που θα εκμεταλλευτεί αποκλειστικά ο ίδιος, όσο και με τις υπόλοιπες 16.500 που θα παραχωρήσει σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με ανθρώπους της συγκεκριμένης αγοράς, ο ΟΠΑΠ θέλει να βάλει παιχνιδομηχανές στα 5.000 πρακτορεία του που διαθέτει στην Ελλάδα. Όμως, με τα 200 μέτρα, ο «ζωτικός χώρος» για την ανάπτυξη των καταστημάτων VLTs θα γινόταν προβληματικός, αφού τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ειδικά στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

Πλέον ολόκληρες γειτονιές και πολυσύχναστα μέρη μεγάλων και μικρών πόλεων θα μετατραπούν σε μικρά Las Vegas. Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW, το σχέδιο του ΟΠΑΠ για τη χορήγηση αδειών σε ιδιώτες με την κωδική ονομασία Cloud (σύννεφο), που είχε μπει σε εφαρμογή, είχε στις τάξεις του επιχειρηματίες (μεταξύ άλλων, ανθρώπους της νύχτας και του παράνομου τζόγου), οι οποίοι ήδη είχαν καπαρώσει καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, το ένα δίπλα στο άλλο και κολλητά ακόμα και με πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη ή μάλλον παράλειψη του νόμου, ο εκάστοτε επιχειρηματίας μπορεί να νοικιάσει όσα μαγαζιά θέλει ακόμα και το ένα δίπλα στο άλλο, με 25 παιχνιδομηχανήματα ανά χώρο, όπως προβλέπει ο νόμος, και να φτιάξει ένα μικρό καζίνο σε όποιο σημείο της πόλης επιθυμεί. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι σίγουρο ότι θα πλήξει και τα μικρά πρακτορεία ΟΠΑΠ της γειτονιάς, αφού η «ψυχή» του τζόγου θα μεταφερθεί στα κεντρικά σημεία με πλήρη ανωνυμία, χωρίς όρια παιξίματος και κυρίως με τη δυνατότητα διακίνησης και μαύρου χρήματος!

 

Τέταρτον, δόθηκε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

Με τον κανονισμό Στεργιώτη, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ήταν 10 π.μ. με 12 τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και 10 π.μ. με 2 π.μ. τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις αργίες.

Ο νέος κανονισμός στο άρθρο 41 και ειδικότερα στην παράγραφο 6 προβλέπει: «Το ωράριο λειτουργίας των Καταστημάτων με Παιγνιομηχανήματα Τυχερών Παιγνίων τύπου B΄ και ΣΤ΄ προσδιορίζεται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης και τους Παραχωρησιούχους, εντός των ορίων από 10.00 μέχρι 02.00 της επομένης ή, εάν πρόκειται για ημέρα Παρασκευή ή Σάββατο ή παραμονή επίσημης αργίας, από 10.00 μέχρι 04.00 της επομένης».

Το συγκεκριμένο ίδιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας είχε θεσπιστεί και επί κυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο άλλαξε προσωρινά για να επικρατήσει τελικά η απαίτηση του ΟΠΑΠ.

Αυτή είναι η τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης. Δεν έχει, λοιπόν, άδικο ο ΟΠΑΠ να πανηγυρίζει και ο νέος διευθύνων σύμβουλός του Ντέμιαν Κόουπ να δηλώνει: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νέος εγκεκριμένος κανονισμός είναι από τους αυστηρότερους διεθνώς, η απόφαση της ΕΕΕΠ θα επιτρέψει τη νόμιμη ανάπτυξη των VLTs και η πλήρως ρυθμιζόμενη λειτουργία τους μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι επωφελής για την ευρύτερη οικονομία και θα συμβάλλει στην πάταξη της παράνομης δραστηριότητας, δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα. Έχοντας παραμείνει απολύτως προσηλωμένος στο έργο των VLTs, ο ΟΠΑΠ εισέρχεται πλέον στη φάση υλοποίησης αυτής της επένδυσης και εργάζεται εντατικά για την πλήρη ανάπτυξη των VLTs, που αποτελεί εταιρική προτεραιότητα για το έτος 2017».

Ο ΟΠΑΠ κατάφερε την απόλυτη νίκη. Κέρδισε ό,τι ήθελε, από μια κυβέρνηση που προτού αναλάβει την εξουσία κατήγγειλε το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ στους ιδιώτες και δήλωνε ότι θα αυστηροποιούσε το καθεστώς του τζόγου στην Ελλάδα.

Όμως, όπως πήγαν περίπατο οι αντιμνημονιακές κορόνες, έτσι ξεχάστηκαν και οι εξαγγελίες περί κάθαρσης. Η κυβέρνηση Τσίπρα όχι απλώς ικανοποίησε όλα τα αιτήματα των μετόχων, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να διασφαλίσει ότι δεν θα κληθεί να πληρώσει και πρόστιμο στον ΟΠΑΠ εξαιτίας της προσφυγής του Οργανισμού στο δικαστήριο του Λονδίνου.

Αντίθετα, ο ΟΠΑΠ, όπως αναφέρει στην πανηγυρική ανακοίνωσή του, αφήνει ανοιχτό μόνο το ύψος της αποζημίωσης που θα διεκδικήσει από το Δημόσιο και δεν δεσμεύεται να άρει την προσφυγή. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι θα εξετάσει την «προσαρμογή του ύψους των απαιτήσεών του έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου». Κατά τη λαϊκή έκφραση, δηλαδή, το Δημόσιο είναι ξανά και «κερατάς και δαρμένος»!

Και όλα αυτά όταν σε λίγες εβδομάδες θα εξέπνεε το 18μηνο που θα έπρεπε η ΟΠΑΠ ΑΕ να λειτουργήσει τα 16.500 από τα 35.000 VLTs και το Ελληνικό Δημόσιο θα επανακτούσε το δικαίωμα να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για τα υπόλοιπα 18.500. Αλλά, είπαμε, η «λύση» δόθηκε, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, προκειμένου να αυξηθούν άμεσα τα έσοδα του Δημοσίου από τον τζίρο του τζόγου, για να αποπληρωθούν και οι δανειστές.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση χωρίς να έχει καν την έγκριση της Κομισιόν, η οποία πρόσφατα είχε ξεκαθαρίσει τον Ε. Τσακαλώτο ότι για οποιαδήποτε αλλαγή του Κανονισμού θα πρέπει να ενημερωθεί αρμοδίως.

Η κυβέρνηση, όμως, ενημερώνει μόνο για το ύψος των συντάξεων και των μισθών που κόβει και όχι για τις μπίζνες με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τώρα αν πέσει και κανένα πρόστιμο από την ΕΕ, χαλάλι… για τα μάτια των Τσέχων, του Μελισσανίδη και του Κοπελούζου…


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

[email protected]


Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι υπεύθυνος έκδοσης τ...