unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «φρουτοπία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το τζακ-ποτ του ΟΠΑΠ

| 5/12/2016

Με διαδικασίες fast-track κινείται η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για την έκδοση των απαραίτητων αδειών για τη λειτουργία των καταστημάτων με παιγνιομηχανήματα VLTs, καθώς φαίνεται ότι η μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο καζίνο προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των μετόχων του ΟΠΑΠ, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Μετά την αλλαγή των κανονισμών για τις παιγνιομηχανές VLTs, το μεγάλο δώρο στους ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ, η ΕΕΕΠ καλείται με συνοπτικές διαδικασίες να εγκρίνει τις άδειες προκειμένου να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα-«φρουτάδικα». Πρέπει «να εκδίδεται μια άδεια την ημέρα τους επόμενους τρεις μήνες και από την Άνοιξη τουλάχιστον πέντε την ημέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΟΠΑΠ», μας ανέφερε άνθρωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο του ΟΠΑΠ προβλέπει τη λειτουργία 90 Gaming Halls μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, στα οποία θα εγκατασταθούν περίπου 2.200 VTLs. Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή. Παράλληλα, όπως μας ανέφεραν έγκυρες πηγές εντός του Οργανισμού, στις κεντρικές αποθήκες του ΟΠΑΠ βρίσκονται ήδη 9.000 παιγνιομηχανές, αφού πέραν των Gaming Halls, θα μπουν «κουλοχέρηδες» και σε πρακτορεία του Οργανισμού.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ντάμιαν Κόουπ, στην ανάπτυξη των παιγνιομηχανών θα συμβάλουν και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την εγκατάσταση έως τριών παιγνιομηχανών σε όποιο πρακτορείο διαθέτει τις προϋποθέσεις. Μιλώντας στη συνδιάσκεψη, ο κ. Κόουπ είπε ότι ο ΟΠΑΠ θα αναπτύξει πλήρως το δίκτυο των VLTs στους 18 μήνες που προβλέπεται από την άδειά του. «Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα και επενδύσεις στην Ελλάδα και ως εκ τούτου αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας για το 2017. Είμαστε ικανοποιημένοι που εισερχόμαστε στη φάση της υλοποίησης για τα 16.500 VLTs τους επόμενους 18 μήνες. Εκτός από τους αποκλειστικούς χώρους (Gaming Halls), αποφασίσαμε ότι τα VLTs θα τοποθετηθούν και σε μεγάλο αριθμό πρακτορείων του δικτύου μας, αντίστοιχα με το επιτυχημένο μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στην αγγλική αγορά. Στην παρούσα φάση εξετάζουμε συνολικά και με ιδιαίτερη προσοχή τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και τα πλάνα παράλληλης υλοποίησης τόσο για τους αποκλειστικούς χώρους όσο και τα πρακτορεία»,σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του ΟΠΑΠ, θα δοθούν και επιπλέον 18.500 VTLs σε ιδιώτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα φτιάξουν το δικό τους δίκτυο μαγαζιών. Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW, από τις αρχές του 2015 στον ΟΠΑΠ είχαν δημιουργηθεί «λίστες» με επίδοξους επενδυτές που διεκδικούσαν άδειες για «φρουτάκια». Ανάμεσα τους ήταν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της νύχτας αλλά και άνθρωποι με τεράστια… εμπειρία στον παράνομο τζόγο. Άλλωστε, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει, τα καταστήματα με τζόγο είναι από τους πιο βολικούς τόπους ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί στην αγορά η ετοιμότητα που επιδεικνύει ο ΟΠΑΠ για την τάχιστη ανάπτυξη του έργου, όταν πριν από μερικούς μόλις μήνες δήλωνε ότι θα «ματαιώσει την επένδυση» και απειλούσε το ελληνικό δημόσιο με αγωγές στα δικαστήρια. Όπως μας ανέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο, η κινητικότητα του ΟΠΑΠ και οι άμεσες αντιδράσεις καταδεικνύουν ότι η διοίκησή του ήταν απόλυτα σίγουρη για τις τελικές αποφάσεις της ΕΕΕΠ και κυρίως για το γεγονός ότι θα διαμόρφωνε τελικά έναν κανονισμό λειτουργίας «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του μονοπωλιακού ομίλου του εγχώριου τζόγου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κόουπ, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές με θέμα τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ το εννιάμηνο 2016, εξήρε τον ρόλο της νέας ηγεσίας της ΕΕΕΠ, με την οποία οι συνομιλίες όπως είπε, «διεξάγονται πλέον σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανοιχτού διαλόγου».

Στο «πολύ καλό κλίμα» που διαμορφώνεται μετά τη δημοσίευση του κανονισμού σε ΦΕΚ, ήρθε να συμβάλει και μια έκθεση της Eurobank Equities. Οι αναλυτές της εκτίμησαν ότι τα VLTs που θα εγκαταστήσει ο ΟΠΑΠ (16.500), θα ενισχύσουν τα μικτά κέρδη (GGR) της εταιρείας κατά 500-550 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) από τα 35.000 VLTs, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 170 εκατ. ευρώ! Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή Eurobank Equities προβλέπει αύξηση των EBITDA κατά 14% το 2017 και 24% το 2018. Δεν το λες κι άσχημα σε τέτοιες εποχές -τώρα αν αυτό θα σημαίνει ότι θα καταστραφούν οικογένειες από τον τζόγο, ποιος νοιάζεται;

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το τελικό σχέδιο του ΟΠΑΠ για τα 16.500 μηχανήματα είναι να δημιουργηθούν 660 Gaming Halls σε όλη τη χώρα. Από αυτά, περίπου 250 θα είναι στην Αττική, 154 στη Μακεδονία, 97 στη Στερεά, 63 σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Επίσης, 350 από τα περίπου 5.000 υφιστάμενα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα βάλουν και φρουτάκια. Με άλλα λόγια ένα μεγάλο πάρτι κερδών αναμένεται να στηθεί για τους μετόχους του ΟΠΑΠ τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Ο νέος κανονισμός δίνει αέρα στα πανιά του ΟΠΑΠ

Ποιο γεγονός, όμως, δημιουργεί το κλίμα ευφορίας στους Τσέχους μεγαλομετόχους και τους Έλληνες μικρομετόχους (Μελισσανίδη, Κοπελούζο); Μα φυσικά το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Ο νέος Κανονισμός Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω παιγνιομηχανών VLTs (τα γνωστά «φρουτάκια») ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕΠ στις 25 Οκτωβρίου, και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τρίτη 1 Νοεμβρίου (απόφαση υπ’ αριθμ. 225/2/25.10.2016, ΦΕΚ 3528/Β/2016). Έχοντας πλέον στο τιμόνι της ως πρόεδρο τον Ευάγγελο Καραγρηγορίου, η ΕΕΕΠ επανέφερε πλήρως το ευνοϊκό καθεστώς που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με μόνο γνώμονα τη διευκόλυνση του ΟΠΑΠ για τα «φρουτάκια», προσφέροντας μάλιστα πρόσθετες «παροχές». Ανέτρεψε, ταυτόχρονα, πλήρως το ρυθμιστικό πλαίσιο που καθορίστηκε επί του προηγούμενου επικεφαλής της ΕΕΕΠ Αντώνη Στεργιώτη, με το οποίο έμπαιναν αυστηροί περιορισμοί για τη λειτουργία και τη χρήση των VLTs. Οι περιορισμοί, κυρίως μέσα από την υποχρέωση καταχώρησης ΑΦΜ του παίκτη και την επιβολή περιορισμών στο ημερήσιο όριο που μπορούσε να ποντάρει κάθε παίκτης, στόχο είχαν αφενός να προστατεύσουν το κοινό από τις επιπτώσεις του εθισμού στον τζόγο, αφετέρου να περιορίσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα καταστήματα με παιγνιομηχανές VLTs ως χώροι ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Προφανώς το πλαίσιο Στεργιώτη (επιλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν ήταν κάποιο μανιφέστο κατά του τζόγου. Όμως, επιχειρούσε τουλάχιστον να βάλει κανόνες γα να μην γίνει η χώρα μια απέραντη «φρουτοπία». Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη θέσπιση των κανονισμών Στεργιώτη, ο ΟΠΑΠ ακύρωσε την επένδυση, μέχρι που άλλαξε η διοίκηση της ΕΕΕΠ, ώστε να φτάσουμε το νέο κανονισμό με βάση τον οποίο η επένδυση «τρέχει» πλέον με γοργούς ρυθμούς.

Έτσι η «Ρύθμιση Θεμάτων Διεξαγωγής και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων που διεξάγονται μέσω Παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του νέου κανονιστικού πλαισίου, φαίνεται σαν να γράφτηκε από στελέχη του ίδιου του ΟΠΑΠ, καθώς προβλέπει χαρακτηριστικά:

 

α) Καταργείται η προσκόμιση ΑΦΜ για την έκδοση της κάρτας παίκτη.

Ο προηγούμενος κανονισμός Στεργιώτη προέβλεπε την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη, με την οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να παίζουν «φρουτάκια». Συγκεκριμένα: Η αίτηση έκδοσης ατομικής κάρτας παίκτη περιελάμβανε μεταξύ άλλων: Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο οποίος είναι υποχρεωτικός για τους μονίμως διαμένοντες στην Ελλάδα και αρμόδια ΔΟΥ. Εξαιρούνταν τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, τα οποία θα υπέβαλαν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Ο ΟΠΑΠ ισχυριζόταν ότι η αναγραφή του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη καθιστά το παιχνίδι «λιγότερο ελκυστικό και θα αποτρέπει τους παίκτες να συμμετέχουν». Με άλλα λόγια, θέλει μια κάρτα που δεν μπορεί να ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο, ώστε κάθε παίκτης να μπορεί να παίζει χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί αν θα μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που τζογάρει! Αυτή την απαίτηση του ΟΠΑΠ εκπλήρωσε η κυβέρνηση Τσίπρα μέσω της ΕΕΕΠ, όπως την είχε εκπληρώσει προηγουμένως και η κυβέρνηση Σαμαρά. Ο κανονισμός του πρώην προέδρου της ΕΕΕΠ Ευγ. Γιαννακόπουλου, που είχε καταργήσει ο Στεργιώτης, πλέον επανήλθε σε ισχύ.

Στο άρθρο 5, παράγραφος 9.3, του νέου Κανονισμού σημειώνεται: «Η αίτηση έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τα ακόλουθα ατομικά στοιχεία του αιτούντος: α. Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο. β. Ημερομηνία γέννησης. γ. Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου σε ισχύ. δ. Πλήρη διεύθυνση μόνιμης διαμονής. ε. Διεύθυνση αποστολής της Ατομικής Κάρτας Παίκτη. στ. Τυχόν περιορισμούς που επιλέγει ο Παίκτης μεταξύ των επιλογών που υποστηρίζονται από το Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα».

Καμιά αναφορά περί ΑΦΜ. Το πάρτι του μαύρου χρήματος και του ξεπλύματος ξεκινά με κρατική βούλα. Ο τζίρος των καταστημάτων με VLTs, όπως είναι ευρέως γνωστό στην παγκόσμια αγορά, είναι από τους πιο βολικούς τρόπους να ξεπλυθεί «μαύρο χρήμα». Το «μαύρο χρήμα» εμφανίζεται ως χρήμα σε μια παιγνιομηχανή, παρακρατούνται οι φόροι και στη συνέχεια εμφανίζεται ως νόμιμο έσοδο του ιδιοκτήτη του σχετικού καταστήματος. Αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν εμπόδια όπως η αναγραφή ΑΦΜ (γιατί αυτό θα επέτρεπε διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων εκείνου που παίζει τόσο μεγάλα ποσά) στις κάρτες των παικτών ή το όριο στο πόσο μπορείς να παίξεις (το χαμηλό όριο δεν επιτρέπει να κάθεται κάποιος και φαινομενικά να τζογάρει ενώ στην πραγματικότητα απλώς ξεπλένει «μαύρο» χρήμα). Και δεν είναι διόλου τυχαίο πως αυτό το τελευταίο, είναι η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που προωθήθηκε.

β) Απελευθερώθηκαν πλήρως τα ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία όρια στοιχηματισμού ανά παίκτη.

Με τον προηγούμενο κανονισμό (άρθρο 11, παράγραφος 4) είχε τεθεί ημερήσιο όριο κατάθεσης ανά παίκτη τα 80 ευρώ. Συγκεκριμένα αναφερόταν: «Ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο δαπανών ανά παίκτη ορίζεται το χρηματικό ποσό των ογδόντα (80) ευρώ. Ο παίκτης δύναται να ορίζει για τη συμμετοχή του στο παίγνιο κατά την έναρξη της πρώτης Παικτικής Συνεδρίας ένα Ημερήσιο Όριο Δαπανών, το οποίο είναι υποχρεωτικά μικρότερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο δαπανών ανά παίκτη. Ο Φορέας Εκμετάλλευσης και οι Παραχωρησιούχοι έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν χαμηλότερο μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο δαπανών ανά παίκτη από το οριζόμενο στην παρούσα παράγραφο».

Με τον νέο κανονισμό, άρθρο 11 παράγραφος 4, «ο Παίκτης ορίζει υποχρεωτικά για τη συμμετοχή του στο Παίγνιο, κατά την έναρξη της πρώτης μετά την εγγραφή του Παικτικής Συνεδρίας, Ημερήσιο Όριο Δαπανών (daily loss) και Όριο Δαπανών Παικτικής Συνεδρίας (session loss)». Ο παίκτης δηλαδή και μόνο αυτός αποφασίζει πόσα θέλει να χάσει χωρίς κανένα όριο και περιορισμό…

Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι επιχειρηματίες είναι λογικό να θέλουν το μέγιστο δυνατό τζογάρισμα, που οδηγεί στον μεγαλύτερο σχετικό τζίρο, είτε για να αυξήσουν τα κέρδη τους είτε για να ξεπλύνουν χρήμα. Όμως, αυτό εμπεριέχει πολύ μεγάλους κινδύνους. Ο τζόγος αντιμετωπίζεται ως πρακτική εθιστική με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι σχετικές διαφημίσεις περιλαμβάνουν την αναφορά «Παίξτε υπεύθυνα». Ο ανεξέλεγκτος τζόγος καταστρέφει ζωές, ιδίως σε παιχνίδια που υπόσχονται άμεση απόδοση και ο άλλος ελπίζει ότι «τώρα θα ρεφάρει». Η θέσπιση χρηματικών ορίων στον ημερήσιο τζόγο είναι ένας τρόπος να περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις του, τώρα όμως η κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει αυτό τον περιορισμό.

Επίσης, στο άρθρο 11 παράγραφος 6 του πλαισίου Στεργιώτη καθοριζόταν ότι «ο Φορέας Εκμετάλλευσης και οι Παραχωρησιούχοι (σ.σ.: οι καταστηματάρχες) υποχρεούνται να διακόπτουν άμεσα την Παικτική Συνεδρία, όταν ο Παίκτης καταγράψει απώλεια χρηματικού ποσού ύψους είκοσι (20) ευρώ».

Πλέον με τον νέο Κανονισμό «ο Φορέας Εκμετάλλευσης και οι Παραχωρησιούχοι (σ.σ.: οι καταστηματάρχες) υποχρεούνται να διακόπτουν την Παικτική Συνεδρία αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κύκλου Παιγνίου, με το οποίο ο Παίκτης υπερβαίνει το Όριο Δαπανών Παικτικής Συνεδρίας».

Με άλλα λόγια το παιχνίδι σταματά, όταν ο παίκτης μένει «ταπί» και έχει χάσει όλα τα χρήματα που έχει αποφασίσει από την αρχή να ποντάρει. Δεν υπάρχει κανένας «κόφτης» στα 20 ευρώ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει είτε στο να χαθούν περιουσίες είτε στο να ξεπλυθούν «τσουβάλια» με ευρώ!

γ) Απελευθερώθηκαν πλήρως οι ώρες παιγνίου

Με τον κανονισμό Στεργιώτη, η συμμετοχή του παίκτη στα παίγνια δεν επιτρεπόταν να «υπερβεί τις δέκα ώρες (10) ώρες την εβδομάδα (από ημέρα Κυριακή έως ημέρα Σάββατο). Παράλληλα, ο συνολικός μέγιστος χρόνος συμμετοχής του παίκτη στα παίγνια δεν επιτρέπεται να υπερβεί τις 32 ώρες ανά ημερολογιακό μήνα (από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του μήνα)».

Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, ο παίκτης ορίζει και πάλι μόνος του τα χρονικά όρια του παιχνιδιού τόσο σε επίπεδο ημέρας, όσο και σε επίπεδο εβδομάδας και μήνα. Πότε σταματά να παίζει; Όταν τελειώσει ο χρόνος, ο οποίος ο ίδιος έχει ορίσει. Κατά πάσα πιθανότητα ποτέ ή αφού θα χει ήδη χάσει ό,τι έχει και δεν έχει…

δ) Αυξήθηκε το μέγιστο χρηματικό ποσοστό κέρδους

Τόσο οι γνώστες του τζόγου όσο και οι μη μυημένοι μπορούν να αντιληφθούν ότι όσο μεγαλύτερα κέρδη υπόσχεται ένα παιχνίδι, τόσο πιο εθιστικό καθίσταται για τους παίκτες. Με τον κανονισμό Στεργιώτη, αλλά και με τον προηγούμενο, «το μέγιστο χρηματικό ποσό κέρδους του παιγνίου δεν δύναται να υπερβαίνει τα χίλια (1.000) ευρώ ανά κύκλο Παιγνίου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας όλων των πρόσθετων επιβραβεύσεων του παιγνίου, που επιτρέπεται να παρέχονται, εξαιρουμένης τυχόν απονομής jackpot, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του κανονισμού».

Ο νέος κανονισμός ανεβάζει το χρηματικό ποσό «μέγιστου κέρδους» στα 5.000 ευρώ, διατηρώντας τις προβλέψεις επιβραβεύσεων και jackpot. Μην βιαστείτε να πείτε «και πού είναι το κακό στο να υπόσχεται μεγαλύτερα κέρδη», γιατί θα σας… μαλώσουν ακόμα και οι τζογαδόροι. «Το μεγάλο κέρδος, ανεβάζει την αδρεναλίνη και το ποντάρισμα» μάς είπε παίκτης που έχει φάει τη ζωή του στα καζίνο και τις τσόχες. Άλλωστε το κέρδος δεν είναι το άγιο Δισκοπότηρο του τζόγου;

ε) Κατάργηση της υποχρεωτικής απόστασης των 200 μέτρων μεταξύ των καταστημάτων

Ακόμη και τον περιορισμό της ελάχιστης απόστασης 200 μέτρων μεταξύ καταστημάτων που θα διαθέτουν VLTs καταργεί ο νέος κανονισμός -περιορισμός που προβλεπόταν και στους δύο προηγούμενους κανονισμούς!

Συγκεκριμένα καταργήθηκε η παράγραφος 5 του άρθρου 41, που αφορά τη χωροθέτηση και λειτουργία καταστημάτων, η οποία προέβλεπε ότι: «Η απόσταση μεταξύ των Καταστημάτων μετρούμενη σε πεζή πορεία από και προς την είσοδό τους είναι τουλάχιστον διακόσια (200) μέτρα».

Πλέον, βάσει του νέου κανονισμού (άρθρο 41, παράγραφος 3) ο περιορισμός που ορίζεται είναι μόνο: «Η είσοδος/κύρια έξοδος των Καταστημάτων είναι μία και βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) μέτρων υπολογιζόμενη σε πεζή πορεία από την κύρια είσοδο των δημοτικών σχολείων, των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των οικοτροφείων, είτε αυτή βρίσκεται στο κτίριο, είτε στον περίβολο του προαυλίου».

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 41, παράγραφος 4: «Δεν επιτρέπεται η λειτουργία Καταστήματος, όπου υπάρχει κύρια είσοδος νηπιαγωγείου, τόσο σε όλο το μήκος της πλευράς του Οικοδομικού Τετραγώνου, στην οποία βρίσκεται η κύρια είσοδος, όσο και στο αντίστοιχο τμήμα του απέναντι, προς την πλευρά του δρόμου, Οικοδομικού Τετραγώνου. Σε περίπτωση που το νηπιαγωγείο φέρει προσόψεις στη συμβολή δύο οδών, απαγορεύεται η λειτουργία Καταστήματος εντός του νοητού κύκλου που χαράσσεται με κέντρο τη συμβολή των οδών αυτών και ακτίνα το μήκος της μικρότερης εκ των δύο αντίστοιχων πλευρών του Οικοδομικού Τετραγώνου. Οι ανωτέρω περιορισμοί λαμβάνονται υπόψη σωρευτικά».

Εξαφανίστηκε, δηλαδή, η πρόβλεψη του προηγούμενου κανονισμού για απόσταση 200 μέτρων μεταξύ των καταστημάτων. Τουλάχιστον διατήρησαν ότι τα «φρουτάκια» δεν πρέπει να στήνονται δίπλα σε σχολεία. Κάτι είναι κι αυτό…

Η κατάργηση του συγκεκριμένου περιορισμού ήταν απαίτηση του ΟΠΑΠ, αφού θέλει να γεμίσει την Ελλάδα με καταστήματα VLTs, τόσο με τις 18.500 παιγνιομηχανές που θα εκμεταλλευτεί αποκλειστικά ο ίδιος, όσο και με τις υπόλοιπες 16.500 που θα παραχωρήσει σε ιδιώτες. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, ο ΟΠΑΠ θέλει να βάλει παιγνιομηχανές στα 5.000 πρακτορεία του που διαθέτει στην Ελλάδα. Όμως, με την πρόβλεψη των 200 μέτρων, ο «ζωτικός χώρος» για την ανάπτυξη των καταστημάτων VLTs θα γινόταν προβληματικός, αφού τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ειδικά στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, είναι το ένα δίπλα στο άλλο. Πλέον ολόκληρες γειτονιές και πολυσύχναστα μέρη μεγάλων και μικρών πόλεων, θα μετατραπούν σε μικρά Las Vegas.

Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη -ή μάλλον παράλειψη- του νόμου, ο εκάστοτε επιχειρηματίας μπορεί να νοικιάσει όσα μαγαζιά θέλει ακόμα και το ένα δίπλα στο άλλο, με 25 παιγνιομηχανές ανά χώρο, όπως προβλέπει ο νόμος, και να φτιάξει ένα μικρό καζίνο σε όποιο σημείο της πόλης επιθυμεί. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι σίγουρο ότι θα πλήξει και τα μικρά πρακτορεία ΟΠΑΠ της γειτονιάς, αφού η «ψυχή» του τζόγου θα μεταφερθεί στα κεντρικά σημεία με πλήρη ανωνυμία, χωρίς όρια παιξίματος και κυρίως με τη δυνατότητα διακίνησης και μαύρου χρήματος!

 

στ) Επεκτάθηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με «φρουτάκια»

Με τον κανονισμό Στεργιώτη, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ήταν 10 πμ με 12 τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και 10 πμ με 2 πμ τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις αργίες. Ο νέος κανονισμός στο άρθρο 41, και ειδικότερα στην παράγραφο 6, προβλέπει: «Το ωράριο λειτουργίας των Καταστημάτων με Παιγνιομηχανήματα Τυχερών Παιγνίων τύπου B΄ και ΣΤ΄ προσδιορίζεται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης και τους Παραχωρησιούχους, εντός των ορίων από 10.00 μέχρι 02.00 της επομένης ή, εάν πρόκειται για ημέρα Παρασκευή ή Σάββατο ή παραμονή επίσημης αργίας, από 10.00 μέχρι 04.00 της επομένης».

Το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας είχε θεσπιστεί και πριν το πλαίσιο Στεργιώτη, άλλαξε προσωρινά, για να επικρατήσει τελικά η απαίτηση του ΟΠΑΠ που θέλει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι τον νέο κανονισμό της ΕΕΕΠ έσπευσε να χαιρετίσει άμεσα η διοίκηση του ΟΠΑΠ με ανακοίνωση της, στην οποία επισημαίνει: «Ο νέος κανονισμός που αποφασίστηκε από την ΕΕΕΠ καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs για τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα παιγνιομηχανήματα εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας παιγνίων».

ζ) Άλλαξε η χωροθέτηση των καταστημάτων προς όφελος των επιχειρηματιών

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ δεν είναι απαραίτητο να έχουν διαφορετική αίθουσα για τα «φρουτάκια», αλλά αρκεί ένα απλό διαχωριστικό. Επίσης «συρρίκνωσε» τις απαιτήσεις των χώρων που έθετε το πλαίσιο Στεργιώτη, ώστε να μπορούν και πρακτορεία του ΟΠΑΠ να τοποθετήσουν μηχανήματα.

Έτσι, ενώ στους προηγουμένους κανονισμούς προβλεπόταν πως, πέραν του χώρου τοποθέτησης παιγνιομηχανημάτων, το κατάστημα θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον: (α) Πέντε τ.μ. για μια τουαλέτα ανδρών και μια τουαλέτα γυναικών με προθάλαμο, (β) Δέκα τ.μ. για χώρο υποδοχής ταμειακών συναλλαγών και αναμονής κοινού, (γ) Πέντε τ.μ. για αποθηκευτικό χώρο, στο νέο κανονισμό διατηρήθηκαν οι προβλέψεις των χώρων χωρίς όμως να απαιτούνται συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα.

Όμως, η βασικότερη αλλαγή σε ό,τι αφορά τους χώρους είναι ότι με το παλιό κανονισμό (άρθρο 42 παράγραφος 5.2) «στην περίπτωση που το κατάστημα δεν διαχωρίζεται πλήρως από τον υπόλοιπο χώρο του πρακτορείου του ΟΠΑΠ ΑΕ, οι κανόνες προσβασιμότητας και λειτουργίας επιβάλλονται στο σύνολο των χώρων». Δηλαδή, ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ ή θα έπρεπε να διαμορφώσει ξεχωριστούς χώρους ή θα επέλεγε να γίνει αποκλειστικά χώρος για «φρουτάκια» ή χώρος για τα υπόλοιπα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Όμως με τον τρόπο αυτό, οι περισσότεροι πράκτορες με μικρά μαγαζιά θα επέλεγαν να διατηρήσουν τα παραδοσιακά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Η λύση, όμως, δόθηκε με τον νέο κανονισμό. Το άρθρο 42 παράγραφος 5.1 αναφέρει: «Οριοθετείται με σαφήνεια διακριτός χώρος εγκατάστασης και λειτουργίας Πιστοποιημένων Παιγνιομηχανημάτων, στον οποίο η πρόσβαση γίνεται από την κύρια είσοδο του καταστήματος». Με απλά ελληνικά: ένα απλό διαχωριστικό και μια κοινή είσοδος είναι αρκετά, ώστε να πιστοποιηθεί το κατάστημα, το οποίο οι παίκτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον τζόγο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κόουπ, σχολιάζοντας τον νέο κανονισμό, ανέφερε με πανηγυρικό τόνο ότι δημιουργεί ένα πλαίσιο που «διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα έσοδα του κράτους, συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της γάγγραινας του παράνομου τζόγου, στηρίζει και προωθεί τις πλέον σύγχρονες αρχές για το υπεύθυνο παιχνίδι, επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Παράλληλα -και θέλοντας προφανώς να προκαλέσει τον κοινό νου- τόνισε ότι ο νέος κανονισμός για τα VLTs είναι μεταξύ των αυστηρότερων διεθνώς. «Με γνώμονα την προστασία του παίκτη, αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα περιοριστικά μέτρα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Με το νέο κανονισμό, ο ΟΠΑΠ έκανε πολλαπλό τζακ-ποτ και ετοιμάζεται να γεμίσει την Ελλάδα με «φρουτάδικα». Όταν όλα τα VLTs τοποθετηθούν, η αναλογία στην Ελλάδα θα είναι 3,8 παιγνιομηχανές ανά 1.000 κατοίκους, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 1 μηχανή ανά 1.000 κατοίκους. Κεράσια, μπανάνες, εφτάρια, μπαρ θα γυρίζουν χιλιάδες ώρες κάθε μήνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ένα παλιό διαφημιστικό του ΟΠΑΠ που έλεγε «ΟΠΑΠ για σίγουρα κέρδη», μάλλον γράφτηκε για τους μετόχους του…


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος


Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος εργάστηκε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» από το 1995 ως το 2012. Ξεκίνησε από τ...