unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ - UNFOLLOW 19

Ζητούνται ναζί με «πολιτικά» για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ

| Τεύχος Ιούλιος 2013

Σε αναζήτηση βιογραφικών φασιστοειδών με βαθιά γνώση της ναζιστικής ιδεολογίας αλλά ικανότητα να ντύνουν τον ακραίο λόγο τους με πειστικό «εθνικιστικό» περίβλημα βρίσκεται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να στελεχώσει τα ψηφοδέλτιά της στις επόμενες εκλογές. Στόχος: Η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία...


Την επιχείρηση στρατολόγησης νέων στελεχών, που γίνεται με άκρατη μυστικότητα, έχει αναλάβει ο αδερφός του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Πρόκειται για τον γνωστό δικηγόρο Τάκη Μιχαλόλια με διασυνδέσεις και συνεργασίες με κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας και όχι μόνο. Ο κ. Μιχαλόλιας (μη σας μπερδεύει το διαφορετικό επώνυμο, πρόκειται για «παράδοση» που συνηθίζεται στη Μάνη, τόπο καταγωγής της οικογένειας) φυσικά δεν έχει προέλθει από παρθενογένεση. Είναι ομοϊδεάτης με τον αδερφό του και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΠΕΝ, του φασιστικού κόμματος που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος από τις φυλακές Κορυδαλλού. Διατέλεσε μάλιστα και δικηγόρος του Παπαδόπουλου επί δικτατορίας, ενώ διατηρεί μέχρι σήμερα σχέσεις με οπαδούς και οργανώσεις χουντικών αλλά και με ανθρώπους του ακροδεξιού χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του κ. Μιχαλόλια, σε συνεννόηση πάντα με τον αδερφό του αλλά και με όσα από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής γνωρίζουν τη μυστική εξόρμηση, είναι να επανδρωθεί το ναζιστικό μόρφωμα με στελέχη που ναι μεν αυτοπροσδιορίζονται στον ακροδεξιό, φιλοχουντικό, ναζιστικό χώρο, αλλά διαθέτουν μόρφωση και «επίπεδο» για να σταθούν σε κοινοβουλευτικά έδρανα. Στόχος να βρεθούν στελέχη που θα διαθέτουν «στρογγυλεμένο» και «καθωσπρέπει» λόγο όταν απευθύνονται στο σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά που παράλληλα έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν αντιμεταναστευτικές κορώνες και μισαλλόδοξα συνθήματα προς τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης.

Ιδεολογικός μανδύας στην επιχείρηση επιστράτευσης νέων στελεχών, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα είναι το σύνθημα ότι η Χρυσή Αυγή πρεσβεύει τον εθνικιστικό ακροδεξιό χώρο. Οι συχνές δηλώσεις του κ. Μιχαλολιάκου ότι «δεν είμαι φασίστας και ναζιστής» αλλά «Έλληνας εθνικιστής» και ότι «θέλουμε να είμαστε η φωνή του μέσου Έλληνα» έχουν στόχο να διευρύνουν το ακροατήριο της οργάνωσής τους.

«Θα φτιάξουμε καλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα»

Ψηλά στη λίστα των υποψηφίων που αναζητά η Χρυσή Αυγή βρίσκονται πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας. Οπαδοί και υποστηρικτές της Χούντας που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποσυρθεί από το προσκήνιο. Ιδιοκτήτες αλλά και στελέχη επιχειρήσεων που κινούνται κυρίως στον εφοπλιστικό χώρο. Εκδότες και δημοσιογράφοι ακροδεξιών εντύπων αλλά και στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ, που δηλώνουν πρόθυμα να προσχωρήσουν σε ένα διευρυμένο ακροδεξιό ψηφοδέλτιο. Καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις της Χρυσής Αυγής αναμένεται να παίξουν και άνθρωποι της Εκκλησίας που έχουν τοποθετηθεί ευμενώς υπέρ της Χρυσής Αυγής, όπως ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Άνθιμος και μπορούν να υποδείξουν ή ακόμα και να πείσουν άτομα να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ναζιστικού πολιτικού σχηματισμού.

Ο κ. Μιχαλόλιας, σύμφωνα με τους γνώστες του χώρου, έχει το «ηθικό ανάστημα» να τους προσεγγίσει. Θεωρείται ένας από τους πλέον ισχυρούς ποινικολόγους της Αθήνας, έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος ή συνήγορος υπεράσπισης σε πολύκροτες υποθέσεις και έχει ισχυρές γνωριμίες. Ήταν συνήγορος του Γιώργου Κοσκωτά στην πολύκροτη δίκη. Ακόμη, έχει υπερασπιστεί τον ηγούμενο Εφραίμ, τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, τον γνωστό φασίστα Περίανδρο, πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, που έχει καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Έχει, επίσης διατελέσει νομικός σύμβουλος του Σωκράτη Κόκκαλη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι ισχυρές διασυνδέσεις του κ. Μιχαλόλια, αποτελούν σύμφωνα με στελέχη του φασιστικού χώρου «εγγύηση» για τις επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής. Η δήλωση του κ. Μιχαλολιάκου «θα φτιάξουμε καλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα» στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στον ΣΚΑΪ αποτυπώνει ακριβώς τους σχεδιασμούς του. Οι οργανικές προσαρμογές στους κόλπους του ναζιστικού μορφώματος, αποτελούν τμήμα ενός συντονισμένου σχεδίου που φαίνεται ότι έχει και τις ευλογίες τμήματος της αστικής τάξης. Πρόσφατα εξάλλου το πρακτορείος Reuters είχε εκτενές αφιέρωμα για τις οικονομικές ενισχύσεις που δίνουν εφοπλιστές και επιχειρηματίες στη Χρυσή Αυγή.

Στόχος μερίδας της άρχουσας τάξης είναι οι δεδηλωμένοι φασίστες να αποκτήσουν ένα επίπλαστο πολιτικό προφίλ που θα τους επιτρέψει μετά τις επόμενες εκλογές, και αν τελικά διατηρήσουν τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά τους (τους εμφανίζουν σταθερά πάνω από 10%), να μετατραπούν σε δυνάμει κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ σε περίπτωση που η τελευταία καταστεί πρώτη εκλογική δύναμη.

«Η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή που επιδίδεται κυρίως στο κυνήγι μεταναστών» υποστηρίζουν άνθρωποι του χώρου. Βέβαια η δράση των «ταγμάτων εφόδου» σε βάρος μεταναστών και αριστερών θα συνεχιστεί, αλλά θα επιχειρηθεί να μένει έξω από τα φώτα της δημοσιότητας και όσο το δυνατόν να μη συνδέεται με τα σημερινά ηγετικά στελέχη του ναζιστικού κόμματος. Για το σκοπό αυτό, πιθανά να έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από περιφερειακές φασιστικές οργανώσεις (όπως οι αυτοαπακαλούμενοι «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές»), που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες «εγκαλούν» τη Χρυσή Αυγή για «μετριοπαθή δράση» και αποτελούνται από στελέχη που δηλώνουν δήθεν πρώην μέλη της.

«Το σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή είναι απευκταίο αλλά υπαρκτό»

Χέρι βοήθειας στην επιχείρηση διεύρυνσης της Χρυσής Αυγής φαίνεται ότι είναι πρόθυμο να προσφέρει και το Μέγαρο Μαξίμου: Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, και ενώ είχε κορυφωθεί η κρίση στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, υπήρξε μια περίεργη διαρροή από το Μεγαρο Μαξίμου, που αποδόθηκε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, ο οποίος φέρεται να είπε: «Το σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή είναι απευκταίο αλλά υπαρκτό». Η διαρροή μπορεί να θάφτηκε, αλλά δεν έγινε καθόλου τυχαία αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελούσε μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Εξάλλου το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τάχτηκε υπέρ του πραξικοπήματος του Α. Σαμαρά με το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν η Χρυσή Αυγή.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μπαλτάκος είναι ενθουσιώδης θαυμαστής της σπαρτιατικής «Κρυπτείας», βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και από τους εισηγητές της απόσυρσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, που προέβλεπε κυρώσεις για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στις τάξεις των ναζιστών έχει εκτιμηθεί δεόντως η στάση του Α. Σαμαρά και της ΝΔ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κυρίως η απόφαση του πρωθυπουργού να αποσύρει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.

Ο κ. Μπαλτάκος, μαζί με τον ακροδεξιό ακόλουθο του Α. Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη αλλά και στελέχη της περιβόητης «Ομάδας Αλήθειας», αποτελούν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που κάτω από την πρωθυπουργική εποπτεία οικοδομούν συστηματικά τη δημιουργία ενός «εθνικού τόξου» από κοινού με τη Χρυσή Αυγή.

Την μπαγκέτα αυτής της επιχείρησης κρατά στα χέρια του ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Τη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας την εισήγαγε πρώτος ο σημερινός πρωθυπουργός και τα στελέχη της ΝΔ με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα πογκρόμ κατά των μεταναστών, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί αποδοχής των παιδιών των μεταναστών στους παιδικούς σταθμούς. Θεματολογία που αποτελεί πυρήνα της ναζιστικής προπαγάνδας της Χρυσής Αυγής.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός ετοιμάζει το νέο ποιοτικό ιδεολογικό άνοιγμα που θα φέρει την εθνικιστική επιχειρηματολογία στο προσκήνιο. Θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει την προσδοκία στα λαϊκά στρώματα ότι «σύντομα τελειώνει η περίοδος του μνημονίου» και θα κάνει λόγο για «εθνική προσπάθεια», «εθνικό σχέδιο», προκειμένου να «ανακάμψει η πατρίδα». Οι εθνικιστικές κορώνες του πρωθυπουργού, που αποτελούν και ταυτόχρονα επιλογής της αστικής τάξης της Ελλάδας, θα στοχεύουν να κλείσουν το μέτωπο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις και να εγκαινιάσουν ένα νέο που στον πυρήνα του θα έχει τις εθνικές αναφορές.

Μπορεί τα επικοινωνιακά επιτελεία της ΝΔ να ισχυρίζονται ότι, με τον τρόπο αυτό, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει τους δεξιούς ψηφοφόρους που έχουν μετακινηθεί στη «Χρυσή Αυγή», αλλά επί της ουσίας προσπαθεί να αναβιώσει ενός είδους «μετεμφυλιακό κλίμα» που χρησιμοποίησε σε άλλες μαύρες εποχές η δεξιά παράταξη. Πίσω από τις κορώνες του πρωθυπουργού περί «δύο άκρων», η ηγεσία της ΝΔ έχει επιδοθεί υπόγεια στην οικοδόμηση του δικού της άκρου, το οποίο συγκλίνει επικίνδυνα με τους εγχώριους νοσταλγούς και υμνητές του φασισμού.

Όσο και αν το σενάριο της σύγκλισης ανάμεσα στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή φαντάζει σε κάποιους απίθανο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουν ότι στους κόλπους της ΝΔ βρίσκεται σήμερα ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΕΠΕΝ Μ. Βορίδης, ο οποίος μάλιστα κατέχει και τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ. Για όσους έχουν επίσης κοντή μνήμη, θυμίζουμε ότι ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, γνωστός για τις ακροδεξιές και φασιστικές του απόψεις, και συνομιλητής του δικτάτορα Πατακού, συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ας υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι τέτοιες συγκλίσεις έχουν συμβεί και αλλού, λόγου χάρη στη γειτονική Ιταλία, όπου συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια ο δεξιός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον φασίστα Τζανφράνκο Φίνι και μάλιστα συγκυβέρνησαν…

Το εγχείρημα λοιπόν της Χρυσής Αυγής να συγκροτήσει ψηφοδέλτια και να προσεγγίσει ακροδεξιά στελέχη με διευρυμένη επιρροή, έχει πολλές αναγνώσεις. Πέρα από τη δημιουργία ενός ισχυρού ναζιστικού, φασιστικού πόλου, που το σύστημα έχει επιλέξει να δημιουργήσει, κρύβονται και σχέδια για την πιθανή μετατροπή του μορφώματος σε «ισότιμο κυβερνητικό εταίρο».

Μια τέτοια εξέλιξη περιέχει πολλαπλούς κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Οι φασίστες και οι ναζί δεν βάζουν μόνο στο στόχαστρο του μετανάστες και τους κομμουνιστές, αλλά και τους αριστερούς, τους δημοκράτες, κάθε φωνή που αμφισβητεί τις εγκληματικές τους προθέσεις και πρακτικές. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάει κανείς, ότι ο φασισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός επιλέχτηκαν από το καπιταλιστικό σύστημα κυρίως σε περιόδους κρίσης του συστήματος, οι οποίες κατέληξαν σε πόλεμο… Όποιο προσωπείο λοιπόν και αν φορέσουν οι φασίστες και οι ναζί, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα παραμείνουν υμνητές και επίδοξοι συνεχιστές του Χίτλερ, του Μουσουλίνι, του Φράνκο, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου. Όπως έγραψε και στο κείμενό του με τον τίτλο «Τι είναι εθνικοσοσιαλισμός» ο Λέων Τρότσκι ήδη από το 1933, και μερικούς μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία: «Κάθε μανιασμένος μικροαστός δεν θα μπορούσε να γίνει Χίτλερ, αλλά υπάρχει ένα μικρό κομματάκι Χίτλερ μέσα σε κάθε μανιασμένο μικροαστό».


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

[email protected]


Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι υπεύθυνος έκδοσης τ...