unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
UNFOLLOW UNFOLLOW 18 FREE - ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ - UNFOLLOW 18 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ανδρέας Λοβέρδος:
«Τσάκισα το σύστημα στο Υπουργείο Υγείας. Και είμαι περήφανος για αυτό».

and | Τεύχος Ιούνιος 2013

Ο ηγέτης της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» υποστηρίζει ότι η συζήτηση για τη διαπλοκή δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα, ότι η κρίση της υγείας σχετίζεται με τη μετανάστευση, και ότι για το πρόβλημα του AIDS στην Αθήνα ευθυνόταν μία ρωσίδα οροθετική ιερόδουλη...


Όταν είπατε ότι οι συνταξιούχοι δεν πεθαίνουν κιόλας, τι εννοούσατε;

Εγώ το μόνο που είπα είναι ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και συνεπώς για να πάρεις την ίδια σύνταξη θα πρέπει να δουλεύεις περισσότερα χρόνια. Αλλοιώθηκε αυτή μου η δήλωση και αποδίδεται με διαφορετικό νόημα.

Πώς αισθάνεστε ως υπουργός που εφάρμοσε το μνημόνιο;

Ένα από τα άσχημα πράγματα της μεταπολίτευσης ήταν ότι το δικομματικό σύστημα μετατράπηκε σε δικομματικό-λαϊκιστικό. Οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων είχαν υποχρέωση να μη δυσαρεστούν κανέναν. Δεν ήμουν ποτέ υπουργός αυτή την «καλή» περίοδο. Υπήρξα 2,5 χρόνια υπουργός την περίοδο που το κράτος δεν είχε χρήματα και προσπαθούσε να μαζέψει χρήματα. Άρα ήμουν υπουργός τη χειρότερη περίοδο μετά το 1974, την πιο σκληρή, την περίοδο της κρίσης.

Οι υπουργοί δεν έχουν χρήματα, η οικονομική κρίση συνεχίζεται, αλλά παροχές και φοροαπαλλαγές υπάρχουν για τους εφοπλιστές;

Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό. Αλλά δεν συμφωνώ και το θεωρώ λαϊκισμό να εντοπίζουμε το πρόβλημά του σε μια ειδική κατηγορία. Μπορεί να δημιουργούνται ευνοϊκοί όροι για μια κατηγορία επιχειρηματικότητας. Εγώ τη θέλω στην Ελλάδα. Δεν είμαι ειδικός για τα φορολογικά των εφοπλιστών, αλλά θα σας έλεγα ότι το φορολογικό που αφορά αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πρέπει να διώχνει τα πλοία από την Ελλάδα, πρέπει να τα κρατάει εδώ, με ελληνική σημαία. Το άδικο όμως και αναποτελεσματικό εντοπίζεται σε περισσότερες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν επί δεκαετίες και συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Αφορά ένα εκατομμύριο φορολογούμενους και από αυτούς μειώνονται οι φόροι, μειώνονται τα χρήματα για άλλες παροχές. Πρέπει να το δείτε όχι επικεντρωμένο σε μία κατηγορία, αλλά όπου παράγει τέτοιες αδικίες το σύστημα.

Μας μιλάτε γενικά για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Γιατί από τη λίστα των μεγαλοοφειλετών που αφορά 6.000 νομικά πρόσωπα και 4.152 φυσικά πρόσωπα με χρέη που πλησιάζουν τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν εισπραχτεί μόλις μερικές δεκάδες εκατομμύρια;

Έκανα ερώτηση μαζί με τον κ. Αηδόνη για τις συγκεκριμένες λίστες. Αυτές οι λίστες και οι άλλες περιέχουν ανθρώπους που έχουν βγάλει τα χρήματα τους από τη χώρα ή που έχουν θέματα και αναζητάται η ευθύνη τους. Κάναμε μια ερώτηση τι έχει εισπραχθεί από τη λίστα και περιμένουμε την απάντηση. Όσο αυτά τα θέματα μένουν εκκρεμή, οδηγείται σε νέα μέτρα η κυβέρνηση. Εγώ, ένα χρόνο μετά το φορολογικό νόμο του Απριλίου του 2010, είπα σε συνεδρίαση του υπουργικού μας συμβουλίου ότι η φορολογική απόπειρά μας απέτυχε.

Στις λίστες των μεγαλοοφειλετών υπάρχουν επιχειρηματίες που απέκτησαν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν επιχειρήσεις του δημοσίου που είναι προς πώληση.

Πρόκειται για θέματα που ανέδειξε πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, που σκόπευε με οφειλές που υπολογίζονταν στα 30 δισ. ευρώ να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Του λέγαμε τότε ότι τα 30 δισ. ευρώ δεν επρόκειτο να τα εισπράξει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων να μπορούσαν να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ. Η λίστα αφορά πτωχευμένες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που έχουν πεθάνει. Υπάρχουν οφειλές βεβαιωμένες ακόμα και για επιχειρήσεις που ακόμη υπάρχουν αλλά δεν θα εισπραχθούν ποτέ. Τα εικονικά τιμολόγια είναι οφειλές 5 δισ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις έγιναν 18 δισ. ευρώ και ο άλλος δεν έχει να σ’ τα δώσει.

Δεν αναφερόμαστε σε εικονικά τιμολόγια. Οι λίστες των μεγαλοοφειλετών δεν έχουν σχέση με αυτά. Αλλά να σας βοηθήσουμε. Ο Μελισσανίδης, που πήρε τον ΟΠΑΠ, είναι στις λίστες, όπως και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η εφοπλιστική οικογένεια Χανδρή, ο εκδότης-δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος, ο εκδότης-δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, ο εκδότης Γιώργος Κουρής. Όλοι αυτοί, δόξα τω Θεώ, ζουν και βασιλεύουν.

Κάθε περίπτωση, αν δεν τη δω συγκεκριμένα, δεν μπορώ, δεν έχω δικαίωμα να είμαι συγκεκριμένος. Φοβάμαι πολλές φορές ότι είναι τα αντιτιθέμενα επιχειρηματικά συμφέροντα τέτοια, που οδηγούν ευθέως τον Τύπο να παρουσιάζει αληθή ή αναληθή στοιχεία για επιχειρηματίες και πολιτικούς. Εγώ ζήτησα να μάθω για τις λίστες. Πόσα χρήματα βρήκες, πόσα εισέπραξες και από ποιους. Δεν δύναμαι να μπω στα παραδείγματα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το δικό μας φορολογικό σύστημα ήταν πάντα άδικο και αναποτελεσματικό. Τώρα υπόσχονται ότι θα φέρουν ένα νέο φορολογικό σύστημα τον Ιούνιο, που θα έχει αρετές.

Μα ήρθε φορολογικό σύστημα τον Ιανουάριο στη Βουλή και το ψηφίσατε.

Αυτό δεν ήταν φορολογικό, αυτό ήταν φοροεισπρακτικό. Ήταν μέτρα. Και είπα ότι ήταν το τελευταίο που ψηφίζω και δεν ξαναψηφίζω. Και το έκανα την Κυριακή τον Βαΐων, όταν δεν ψήφισα το νομοσχέδιο που είχε και το χαράτσι της ΔΕΗ και τη δήθεν ρύθμιση των εισφορών.

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC

Εσείς λέτε όχι στο μνημόνιο ή ναι στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου;

Δεν με ενδιαφέρει η έννοια και εκτιμώ ότι δεν ενδιαφέρει και τους πολίτες. Οι πολίτες μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, αντιλήφθηκαν ότι όλη αυτή η δήθεν σύγκρουση μνημονιακών και αντιμνημονιακών, που ξεκίνησε στις δημοτικές εκλογές του 2010, με τη ΝΔ να είναι τότε με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, και συνεχίστηκε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ήταν μια ψευδής σύγκρουση. Μετά το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, η ΝΔ εφάρμοσε κατά γράμμα όλο το πρόγραμμα. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιο ότι ο πολίτης ξέρει αν θα το καταργήσει ή δεν θα το καταργήσει. Είναι αμφιλεγόμενες οι θέσεις και γίνεται και έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του. Όλα τα παραπάνω έκαναν τον πολίτη να απομακρυνθεί από τη φράση που χρησιμοποιήσατε εσείς και συνεπώς να αναζητά υπεύθυνους για τη μείωση του εισοδήματός του και την απώλεια της θέσης εργασίας του και όχι τις αντιπαραθέσεις μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Είστε υπέρ της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες;

Καταθέτω πρόταση νόμου στη Βουλή με την οποία ζητάω να μπορεί ένα κόμμα να μη δέχεται την κρατική χρηματοδότηση. Προβλέπει ότι ένα κόμμα εναλλακτικά θα μπορεί να δημιουργεί ένα σωματείο, το οποίο θα μαζεύει χρήματα από ιδιώτες, και θα ελέγχεται από το κράτος από πού δίνεται η χρηματοδότηση. Αν τα καταφέρουμε και ψηφιστεί ο νόμος, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα αναζητήσουμε ιδιωτική χρηματοδότηση και τις πηγές θα τις αναρτούμε κάθε μήνα στο διαδίκτυο.

Λέτε ότι η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» είναι κόμμα ευρωπαϊκό. Σε ποια Ευρώπη; Των 20 εκατομμυρίων ανέργων και των 150 εκατομμυρίων φτωχών;

Ναι, σε αυτή την Ευρώπη. Για να την κάνουμε καλύτερη. Είμαστε κόμμα λαϊκό, δεν πιστεύουμε στους τεχνοκράτες. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, που ενσωματώνει μέσα στη δημοκρατική προσέγγιση και την επίλυση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και του παραεμπορίου και τα θέματα της ασφάλειας σε ό,τι αφορά τη δημόσια τάξη.

Και ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι η ασφάλεια του πολίτη.

Συμφωνώ.

Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων;

Υπέρ και φανατικά.

Είκοσι χρόνια ιδιωτικοποιήσεων δεν έφεραν μείωση του χρέους και ανάπτυξη. ΟΤΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία, ποσοστό της ΔΕΗ και πολλά άλλα. Από πού αντλείτε την αισιοδοξία ότι αν πουλήσουμε ΔΕΚΟ, γήπεδα, νησιά, κτίρια, φράγματα, θα μειωθεί το χρέος και θα έρθει η ανάπτυξη;

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πουλήσει τίποτα! Τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις τις έκανε η ΝΔ, και στην περίπτωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με άθλιο τρόπο, τον οποίο και καταψήφισα. Αυτή είναι όμως τυπική απάντηση, δεν είναι η ουσία. Πάμε και στην ουσία τώρα. Το ΠΑΣΟΚ ή δεν ήθελε να κάνει καμία ιδιωτικοποίηση ή ήταν ανίκανο να κάνει. Οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν από τη ΝΔ. Ιδιωτικοποίησε τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή. Ιδιωτικοποίησε τον ΟΠΑΠ και ετοιμάζεται για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ σαν κόμμα το συζητήσαμε. Αποφασίσαμε ότι θα ταχθούμε υπέρ. Ξεκαθαρίσαμε ότι θα δούμε τη σύμβαση και μετά θα τοποθετηθούμε δημοσίως. Εμείς θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα πάρουμε θέση χωρίς να κρυφτούμε. Πάντως το τίμημα της αγοροπωλησίας είναι στα σωστά πλαίσια. Και γνωρίζουμε πως αυτά τα χρόνια οι διοικήσεις και οι λεγόμενες δημόσιες σχέσεις του ΟΠΑΠ λειτουργούσαν με έντονο πελατειακό χαρακτήρα.

Όχι οι διοικήσεις. Οι κυβερνώντες έδιναν τις εντολές πού να μοιράζονται οι διαφημίσεις και οι χορηγίες.

Οι κυβερνήσεις όριζαν τον διοικητή του ΟΠΑΠ και η συναλλαγή ξεκίναγε από εκεί. Με χρήματα που δεν ήταν δημοσίων σχέσεων, αλλά πολιτικών-πελατειακών σχέσεων. Η εμπειρία μου λέει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να χειριστεί μη πελατειακά αυτά τα μεγέθη. Άρα εάν εξασφαλιστεί ότι δεν θα θιγούν οι επιδοτήσεις προς τον μη επαγγελματικό αθλητισμό και τα μη εμπορικά αθλήματα, δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Καταρχάς ότι πουλήθηκε σε τιμή κερδοφορίας ενός έτους. Η απόσβεση με το ποσοστό που πουλήθηκε θα έρθει σε πέντε χρόνια.

Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις και τα μονοπώλια δεν λειτούργησαν με κανόνες. Ούτε οι ρυθμιστικές αρχές εφάρμοσαν ποτέ τους κανόνες. Επιτροπή ανταγωνισμού στην Ελλάδα ποτέ δεν λειτούργησε. Γι’ αυτό λέω ότι στην Ελλάδα δεν κυβέρνησε ποτέ πραγματικά σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Εγώ δεν είμαι υπέρ της αγοράς, είμαι υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας.

Αυτό που λέμε ιδιωτικοποίηση είναι η μεταφορά ενός κρατικού μονοπωλίου στον ιδιώτη.

Αυτά πρέπει να τα πείτε στους επενδυτές. Ή το Δημόσιο θα έχει τα ίδια έσοδα είτε θα αλλάξει η κατάσταση και το Δημόσιο θα έχει περισσότερα έσοδα.

Ένα καλό παράδειγμα είναι οι ιδιώτες που μπήκαν στο μονοπώλιο της ΔΕΗ, η Hellas Power ή πρώην Aegean Power και η Energa. Άφησαν ένα μεγαλοπρεπές φέσι στο Δημόσιο 300 εκατομμύρια ευρώ. Σε τέτοιους επενδυτές αναφέρεστε;

Το θέμα θα είχε ενδιαφέρον μόνο αν τα φαινόμενα διαφθοράς ή εγκληματικότητας παρατηρούνταν στις εταιρείες που ιδιωτικοποιούνταν. Τότε θα λέγατε, κύριοι, έφυγε το δημόσιο και ήρθαν εγκληματίες. Αυτό όμως παρατηρείται και αλλού. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν υπεξαιρέσεις, δεν αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το ζήτημα είναι πως επί χρόνια μιλάμε για τη διαπλοκή δίχως να έχει αντιμετωπιστεί από κανέναν. Και ο κόσμος βλέπει ότι τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις πάνε να γίνουν με το ίδιο ακριβώς σύστημα σχέσεων και εξαρτήσεων. Γιατί λοιπόν να μην πιστέψει ότι απλώς πάνε να βγάλουν ακόμη περισσότερα λεφτά;

Την Ελλάδα τη βούλιαξε η συζήτηση για τη διαπλοκή. Για την κρατικοδίαιτη ελληνική οικονομία, ένας επενδυτής ήταν συνυφασμένος με το κακό. Εδώ μας άρεσε να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί. Δαιμονοποιούμε τους επιχειρηματίες.

Αυτή είναι η άποψη σας για τη διαπλοκή; Η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας; Ότι ο κ. Μπόμπολας έχει ποσοστό στην Ελληνικός Χρυσός και ταυτόχρονα διαθέτει εφημερίδα και κανάλι μέσω των οποίων μπορεί να πιέζει για το ζήτημα, δεν σας φαίνεται προβληματικό;

Ρωτάτε για τις Σκουριές. Εγώ επιμένω να αναρωτιέμαι ποιοι ήταν αυτοί οι πενήντα τύποι που μέσα σε δέκα λεπτά έκαναν την επιχείρηση που θα ζήλευαν και κομάντος.

Πιστεύετε ότι το πρόβλημα στις Σκουριές είναι οι πενήντα τύποι;

Να το συζητήσετε το πρόβλημα στις Σκουριές με τους βουλευτές της περιοχής. Αλλά οι πενήντα τύποι είναι θέμα. Κάτι συμβαίνει εκεί. Η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι πολυσυζητημένο θέμα. Έχει προκαλέσει μόνο ζημία και δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Ποιο αποτέλεσμα έφεραν οι κριτικές και οι πηχυαίοι τίτλοι; Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές στην επένδυση στις Σκουριές; Ποιός είναι αυτός που δεν θέλει να γίνει η επένδυση και γιατί; Έχει ο κόσμος λεφτά να μισθώσει πενήντα τύπους με στολές παραλλαγής; Η θέση του δικού μας πολιτικού κόμματος είναι να παλέψουμε ώστε να υπάρξει ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, δίκαιο φορολογικό σύστημα, διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Το πρόγραμμα του 2010, βάσει του οποίου η Ελλάδα δανείστηκε, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και ήταν σκληρά και κάποια άδικα, έπρεπε να γίνουν. Το κράτος έπρεπε να περιορίσει τις δαπάνες του. Το πελατειακό σύστημα τις είχε αυξήσει. Όλα ήταν μια γραμμή δεκαετιών, που συνεχίζει να την επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και κάποια ώρα δεν υπήρχαν λεφτά. Έπρεπε λοιπόν το Δημόσιο να περιορίσει άμεσα τις δαπάνες του και να βρει χρήματα γιατί πτώχευε. Κινήθηκε με μέτρα σε βάρος των πολιτών και αυτό ήταν άδικο ως ένα βαθμό. Αλλά το μάζεμα των δαπανών του δεν ήταν καθόλου άδικο.

Όπως οι δαπάνες που κόπηκαν στην υγεία και τώρα δεν έχουν οι ασφαλισμένοι φάρμακα;

Εγώ στο υπουργείο Υγείας το σύστημα το τσάκισα. Και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Του πήρα 2 δισ. μέσω μείωσης των δαπανών μέχρι το 2011 και άλλο ένα δισ. το 2012, το μισό δισ. εγώ και το άλλο μισό η ΝΔ εφαρμόζοντας τα μέτρα τα δικά μου. Εγώ το σύστημα το τσάκισα, του πήρα 3 δισ. μέσα σε δύο χρόνια και γι’ αυτό με χτύπησε αλύπητα. Γιατί αυτό το σύστημα ήταν σύστημα σπατάλης και διαφθοράς, που στήθηκε και οργανώθηκε εδώ και δεκαετίες γύρω από το πιο ευαίσθητο θέμα του ανθρώπου, που είναι η υγεία και το φάρμακό του. Αυτός ο περιορισμός δαπάνης ήταν καλός. Οι περικοπές μισθών, συντάξεων, από ένα σημείο και μετά και για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, ήταν άδικες, αυτό το δέχομαι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Β’ τρίμηνο του 2012 υπήρχαν 635.767 ανασφάλιστοι. Οι Γιατροί του Κόσμου μιλούν για ανθρωπιστική κρίση. Τι καταφέρατε ακριβώς;

Ανέλαβα ένα εθνικό σύστημα υγείας και μια φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό το κατάφερα, δεν μπορείς κανείς να μου αμφισβητήσει τα νούμερα, ούτε στη Βουλή δεν μου τα αμφισβητούν. Μείωσα τις φαρμακευτικές δαπάνες που πλήρωναν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τις δαπάνες των νοσοκομείων. Εκεί μάζεψα τα ασυμμάζευτα. Από την άλλη, είχα και 600.000 ανθρώπους ανασφάλιστους. Μου είχε τεθεί το ερώτημα αυτό πολλές φορές. Χρειαζόμουν 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να καλύψω αυτές τις περιπτώσεις, που ήταν μια δαπάνη ορφανή. Έπρεπε δηλαδή να βρω αυτά τα χρήματα, που δεν μου τα πλήρωνε κανείς, για να καλύψω το κενό. Το υπουργείο Οικονομικών δεν μου έδινε αυτά τα χρήματα, ούτε οι τράπεζες δάνειζαν το υπουργείο Υγείας. Έτσι αποφάσισα να θεσπίσω το εισιτήριο των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Ήταν μικρό το έσοδο όμως και δεν κάλυπτε τα 150 εκατομμύρια. Έτσι αποφάσισα να καλύπτονται οι ανασφάλιστοι που ήταν και Έλληνες και αλλοδαποί μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Αν πας με ανοιγμένο κεφάλι, θα σε γιατρέψω. Μια απόφαση όχι και τόσο ορθολογική αν το συζητούσες με έναν Βέλγο ή Σουηδό ή με έναν Ολλανδό.

Δεν νομίζουμε ότι στη Ολλανδία, αν πας στα επείγοντα, δεν σε γιατρεύουν…

Εγώ σας λέω ότι μας έλεγαν εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Εν πάση περιπτώσει, είπαμε όλα τα επείγοντα περιστατικά να καλύπτονται ακόμα και αν ήταν ανασφάλιστοι. Στα μη επείγοντα περιστατικά έλεγα ότι δεν μπορούμε να τα καλύψουμε αν τα νοσοκομεία δεν πληρωθούν από τους ασθενείς. Και είχα να αντιμετωπίσω καταστάσεις όπου άνθρωποι έμπαιναν στα νοσοκομεία για νοσηλεία επειδή είχαν βύσμα κάποιο γιατρό. Πήγαινε ο άλλος δήθεν για επείγον κι είχε μαζί και τη βαλίτσα! Το έλεγα μάλιστα ότι η επόμενή μου κίνηση στο υπουργείο θα ήταν τα επείγοντα. Το face control του ασθενούς.

Θεωρείτε ότι η γέννα είναι επείγον ή μη επείγον περιστατικό;

Για τα νοσοκομεία που είναι κοντά στα σύνορα οι γέννες είναι φάμπρικα.

Δεν σας ρωτήσαμε για τα σύνορα. Για το Αλεξάνδρα μιλάμε. Δεν αυξήθηκε η τιμή της γέννας παντού; Δεν αληθεύει ότι, αν δεν έχεις να πληρώσεις, δεν παίρνεις το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού σου, φεύγεις και το παιδί σου είναι φάντασμα;

Μου είχαν γίνει τέτοιες αναφορές στο παρελθόν, αλλά ήταν όλες παραμύθια.

Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο;

(Σε αυτό το σημείο ο κ. Λοβέρδος φώναξε τον βοηθό του, ο οποίος μας είπε: «Κάναμε το επίδομα τοκετού 800 ευρώ αν πήγαινε σε ιδιωτικό, ενώ στο δημόσιο απλά δεν πλήρωνε τίποτα». Σχετικά με τη μη απόδοση του πιστοποιητικού γέννησης, μας είπε ότι το όλο ζήτημα ήταν μία διοικήτρια νοσοκομείου, που δεν είχε κατανοήσει τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Σημείωση του UNFOLLOW: Η απάντηση προφανώς αφορά τις ασφαλισμένες, ενώ οι καταγγελίες για μη απόδοση πιστοποιητικού γέννησης αφορούν ανασφάλιστες, οι οποίες για να πάρουν το πιστοποιητικό οφείλουν να δώσουν ΑΦΜ, ώστε να περάσει το χρέος στην εφορία.)

Έχετε δηλώσει ότι «το AIDS αυξάνεται δραματικά στη χώρα μας και ένα μέρος του προβλήματος προκύπτει από τη λαθρομετανάστευση και την αδήλωτη πορνεία. Έλληνες οικογενειάρχες πηγαίνουν στους οίκους ανοχής, μεταφέροντας έτσι τη νόσο στα σπίτια τους». Και διαπομπεύσατε οροθετικούς ανθρώπους, οι οποίοι αθωώθηκαν μέχρις ενός.

Γιατί διαπόμπευσα;

Διότι δημοσιοποιήσατε τα προσωπικά στοιχεία και τις φωτογραφίες τους στο πανελλήνιο.

Ποτέ. Δεν είχα ούτε την αρμοδιότητα ούτε τη διάθεση ούτε την ευχέρεια. Ήταν της εισαγγελίας αυτό. Εγώ το είδα, όπως κι εσείς.

Ήσασταν σύμφωνος;

Ήμουν σύμφωνος σε μία περίπτωση. Στην πρώτη, τι ήταν, Ουκρανή, Ρωσίδα; Εκεί είχαμε γύρω στα 1500 τηλεφωνήματα. Ανθρώπων που είχαν πάει. Ο κόσμος ενεργοποιήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας. Τα υπόλοιπα ήταν άχρηστα γιατί ήταν κοπέλες με πολλά προβλήματα υγείας, και μόνο στη θέα τους…

Συγγνώμη, εσείς βγήκατε και κάνατε μετά δηλώσεις ότι όλο αυτό ήταν θετικό διότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του AIDS

Μάλιστα.

Το πρόβλημα του AIDS στην Αθήνα οφειλόταν σε μία Ρωσίδα;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Οι γυναίκες αυτές εξετάστηκαν υπό κράτηση. Δίχως τη συναίνεσή τους. Τους ανακοινώθηκε ότι είναι φορείς από αστυνομικούς. Μια κατάφορη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας, που ήσασταν εκεί για να την περιφρουρείτε.

Διαφωνώ μαζί σας πλήρως. Με υγειονομική διάταξη που έχω υπογράψει εγώ, δεν είναι στο χέρι σου, κύριέ μου, αν θα εξεταστείς ιατρικά ή όχι, εφόσον συλλαμβάνεσαι στο κέντρο της Αθήνας να παραπαίεις ή εκδίδεσαι παρανόμως. Έχω δικαίωμα να σε εξετάσω και δεν έχεις δικαίωμα να αρνηθείς. Θα εξεταστείς από γιατρό και όχι από αστυνομικό. Αλλά επειδή αυτές είχαν προστάτες, οι αστυνομικοί ήταν εκεί για να βοηθήσουν στην εξέταση.

Κατηγορηθήκατε ότι όλο αυτό έγινε κυνικά για να κερδίσετε ψήφους.

Το διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πρώτον, γιατί σε όλες τις μετρήσεις έβγαινα πρώτος στη Β’ Αθηνών. Δεν είχα κανένα λόγο να κάνω τέτοιες αλχημείες. Δεύτερον και πιο σημαντικό, τον Αύγουστο του 2011 συναντήθηκα στον Έβρο με τον βούλγαρο υπουργό Υγείας για τον πάω στο φυλάκιο και να του δείξω τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει αν μπει η Βουλγαρία στη Συνθήκη Σέγκεν. Εγώ δεν είχα δει από κοντά τι συμβαίνει στον Έβρο. Το είχα δει μόνο από την τηλεόραση. Όταν πήγα, και επειδή είμαι κλειστοφοβικός, με το που είδα τους ανθρώπους εκεί έπαθα σοκ. Όταν ρωτήθηκα από τον βούλγαρο ομόλογό μου τι είναι αυτοί, του απάντησα ότι είναι παράνομοι που παραδίδονται στις αρχές. Εκεί είχαμε κρούσματα AIDS και μηνιγγίτιδας. Επικοινωνώ άμεσα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της ΕΕ και δημοσιοποιώ το πρόβλημα. Έρχεται από τη Σουηδία κλιμάκιο και αντί να μου κάνει έκθεση για το υγειονομικό πρόβλημα, κάνει έκθεση για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων! Εγώ όμως δεν σταματώ τις προσπάθειες και συνεχίζω να ενημερώνω την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνη την περίοδο εμφανίζεται και πρόβλημα ελονοσίας στο νομό Λακωνίας. Σε τουριστική χώρα!

Συγγνώμη, αλλά τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σάς διαψεύδουν. Τα κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία την περίοδο που λέτε ήταν 27 Έλληνες και 25 μετανάστες.

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, σας λέω!

Με την ελονοσία δεν είχαμε, πάντως. 25 μετανάστες;

Μεγάλο νούμερο είναι!

Σε σύνδεση με τη μετανάστευση; Εδώ μιλάτε γι’ αυτή την αθρόα εισροή και βρήκαμε 25 μετανάστες;

Αναστατώνεται ο κόσμος, οι Λάκωνες. Γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο.

Ναι, αυτό είναι ζήτημα διαχείρισης εντυπώσεων, δεν είναι υγειονομική κρίση.

Είστε πάρα πολύ ψύχραιμος αλλά όταν διαχειρίζεστε θέματα δημόσιας υγείας, αυτή η ψυχραιμία δεν είναι καλός σύμβουλος. Ειδικά αν θέλετε να είστε και μαχητής. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα υγείας.

Από τη μετανάστευση;

Και από τη μετανάστευση.

Εξακολουθείτε να το υποστηρίζετε αυτό;

Σαν τρελός! Ευτυχώς βρέθηκε ένας υπουργός Δημόσιας Τάξης που ανταποκρίθηκε. Ο κ. Χρυσοχοϊδης. Και αυτή η σύμπνοια ανάμεσα στα δύο υπουργεία οδήγησε σε κάποια αποτελέσματα. Ο κ. Δένδιας μετά, όταν ανέλαβε, συνέχισε. Και τώρα που καταργήθηκε η υγειονομική διάταξη, λέω με δήλωσή μου ότι αθωώνει τους μαστροπούς, αυτούς που στοιβάζουν τους μετανάστες στα υπόγεια, τους βγάζει τζάμι.

Τελευταία ερώτηση: Τι θα λέγατε να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη από τις οροθετικές που αθωώθηκαν;

Δεν έχω κανένα λόγο. Δεν εμπλέκομαι σε κάτι που να δημιουργεί την υποχρέωση. Δεν έχω την εσωτερική ανάγκη. Συγγνώμη ζητάς είτε αν έχεις την υποχρέωση είτε αν…

Αν το νιώθεις…

Δεν το νιώθω.


ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Αυγουστίνος Ζενάκος

[email protected]


Ο Αυγουστίνος Ζενάκος εργάστηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 2000 ως το 2010. Συνεργάστηκε με διάφορα ...

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

[email protected]


Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι υπεύθυνος έκδοσης τ...