Διαβάστε το UNFOLLOW όπως τυπώνεται στο χαρτί
Επίλεξτε το τεύχος που σας ενδιαφέρει και θα ανοίξει στο reader. Στη συνέχεια, μπορείτε να το ξεφυλλίσετε όπως το έντυπο - αλλά επίσης και να το μεγεθύνετε ή και να το δείτε σε full screen.
Ζητήστε το UNFOLLOW Απριλίου στα περίπτερα
Διαβάστε στο UNFOLLOW 76 που κυκλοφορεί:
Η πατριδοκαπηλία δεν είναι πατριωτισμός, κύριο άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Πατριωτισμός σημαίνει να αγωνιάς ώστε οι άνθρωποι που τους έλαχε να ζουν σε αυτόν τον τόπο να μπορούν να δουλεύουν, να δημιουργούν και να ονειρεύονται ελεύθερα, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
Τσίπρας – Προμηθέας, άρθρο του Δημήτρη Ν. Μανιάτη
Με τα μάτια στραμμένα όλο και περισσότερο προς τις εκλογές και την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση δοκιμάζει την απήχηση των αφηγημάτων της μέσα στην κοινωνία, στη δραστικότητα των διλημμάτων που προσπαθεί να θέσει και την ικανότητά της να βάζει τρικλοποδιές στην αντιπολίτευση.
Τρεις και μία παροιμίες για τον Ιβάν Σαββίδη, άρθρο της Τζίνας Μοσχολιού
Υπάρχει μια ρώσικη παροιμία που σε ελεύθερη απόδοση λέει: «Μεγάλο μυστικό, το ξέρει ο κόσμος όλος». Εξάλλου, το καλύτερο μέρος που μπορείς να κρύψεις κάτι είναι η κοινή θέα. Κάπως έτσι περιγράφουν κάποιοι τη σταδιακή μετατροπή της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας στο μικρό βασίλειο ενός ανθρώπου το όνομα του οποίου οι περισσότεροι το άκουσαν μόλις πριν από έξι χρόνια και που η προσωπική του ιστορία μοιάζει με ημιτελές παραμύθι, χωρίς μέση και με άγραφο τέλος. Του Ιβάν Σαββίδη..
Ο Αμβρόσιος, η κόλαση και ο καλοσυνάτος κύριος Τζαφάρι, άρθρο της Υβόννης Κλάπα
Ο σκοταδισμός αθωώθηκε στη δίκη του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, αυτή που αντιστέκεται στο σκοτάδι.
Η εξουσία των Βρυξελλών και πώς να την αποκτήσετε, άρθρο του Σωτήρη Μητραλέξη
Στα τέλη Φεβρουαρίου έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες ό,τι αποκλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης «πραξικόπημα», με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλoντ Γιουνκέρ, προκαλώντας πρωτοφανές κύμα οργής και ερωτημάτων στον διεθνή Τύπο και, φυσικά, αφήνοντας παγερά αδιάφορο τον ελληνικό Τύπο.
Τα ταξί στην εποχή του Διαδικτύου, άρθρο της Ειρήνης Κωστάκη
Πλατφόρμες όπως το [Taxi]BEAT και η Uber δεν αλλάζουν μόνο τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη μετακίνηση με ταξί. Ταυτόχρονα διαμορφώνουν νέες προκλήσεις για τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως σε σχέση με την αντιμετώπιση του κινδύνου της φοροαποφυγής.
Εξαγορά ΟΛΘ: Τα παιχνίδια της Ιστορίας και η διεθνής σκακιέρα των ημερών μας, ρεπορτάζ του Κώστα Τσαούση
Η εξαγορά του ΟΛΘ φέρνει στο προσκήνιο παλαιότερες χαμένες ευκαιρίες για μια δυναμική παρουσία, που μένει να δούμε εάν στο σημερινό τοπίο θα μπορέσει να γίνει πράξη.
Ένα φαντασιακό που φυλλορροεί: Η διάρθρωση της ναζιστικής Combat 18 και η τέχνη της απελπισίας, ρεπορτάζ της Όλγας Στεφου
Η εξάρθρωση της ναζιστικής οργάνωσης Combat 18 ήρθε να ρίξει φως στους όρους με τους οποίους εμφανίζονται τέτοιες παρακρατικές οργανώσεις, στον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η ιδεολογία και η πρακτική τους, αλλά και στους ανομολόγητους δεσμούς τους με την υπόλοιπη Δεξιά. Ταυτόχρονα, όμως, εξηγεί πολλά για το πώς διαμορφώνεται το συλλογικό φαντασιακό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές
Το «πιθανώς καρκινογόνο» φυτοφάρμακο της Monsanto που πήρε άδεια στην Ελλάδα, ρεπορτάζ του Μάνου Φραγκιουδάκη
Την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για την ανεξέλεγκτη χρήση των φυτοφαρμάκων και τις πρακτικές του αγροτοβιομηχανικού συμπλέγματος, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει 5ετή άδεια κυκλοφορίας σε ένα φυτοφάρμακο, το Roundup της Monsanto, που έχει χαρακτηριστεί «πιθανώς καρκινογόνο».
Μακεδονικό: Ανάμεσα στον ρεαλισμό και την πατριδοκαπηλία, ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο
Οι φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν διεθνώς «νόμιμες» εγκληματικές οργανώσεις. Μόνο με τις εταιρείες πολεμικού υλικού μπορούν να συγκριθούν. Χειραγωγούν την επιστημονική έρευνα, εξαγοράζουν ελεγκτικούς μηχανισμούς και κυβερνήσεις, εκμεταλλεύονται κυνικά την αγωνία των ασθενών. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και η υπόθεση Novartis είναι απλώς ένα από τα παραδείγματα.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η ενεργή τάση της σύγκρουσης, ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σωτήρη
Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα αισθάνονται ή ακόμη και υποστηρίζουν ότι μια ελληνοτουρκική σύρραξη είναι πιθανή. Παρότι στις διεθνείς σχέσεις τα αισθήματα δεν είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να προβλέψει κάποιος εξελίξεις, εντούτοις κάποιες φορές αποτυπώνουν ότι υπάρχουν δυναμικές που ξεπερνούν το στάδιο της υπόγειας διεργασίας και αποκτούν αυτό της ενεργής τάσης.
Η σκοτεινή υπόθεση Σκριπάλ, o νέος Ψυχρός Πόλεμος και οι γεωπολιτικές παρενέργειες του Brexit, άρθρο της Μαργαρίτας Βεργολιά
Καταιγιστική πλοκή, κλιμακούμενο γεωπολιτικό σασπένς και διπλωματική ίντριγκα στο απόγειο. Απ’ όλα έχει η υπόθεση Σκριπάλ, που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές θυμίζει κακέκτυπο μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ, αλλά κατά γενική ομολογία αποτελεί νέο κεφάλαιο στον εκκολαπτόμενο Ψυχρό Πόλεμο 2.0
Το βούτυρο και η γάτα | Η αθλιότητα της λογοτεχνικής κριτικής την εποχή των social media, άρθρο του Χρήστου Νάτσι
Αν τα social media στην κοινή τους πρόσληψη χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη μιας επιθετικής ρητορικής που απολήγει σε συγκρούσεις, στο ζήτημα της λογοτεχνικής κριτικής διατηρούν μάλλον όλη τους την ελαφρά αθωότητα: οι κριτικές θυμίζουν μάλλον selfies.
Λυδία Κονιόρδου: Too hard to die, άρθρο της Πηνελόπης Ράπτη
Με αδιάκοπη θητεία από τον Νοέμβριο του 2016 και έχοντας επιβιώσει από έναν ανασχηματισμό και πολλές αμφισβητήσεις, η Λυδία Κονιόρδου αποδεικνύεται ταυτόχρονα η πλέον αμφιλεγόμενη αλλά και μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η προσθήκη ενός υφυπουργείου ακόμη στην οδό Μπουμπουλίνας και η ανάθεση της θέσης στον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Α. Μπαλτά, αρχαιολόγο Κώστα Στρατή, ήταν όμως ένα μήνυμα…
Εισαγωγή στον Μαρξ και στον Βέμπερ, βιβλιοκριτική του Ηλία Μπιστολά
Στη Λογική του Κεφαλαίου ο Γιώργος Φαράκλας αναμετριέται με το έργο του Μαρξ και του Βέμπερ, ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τον αναγνώστη που επιθυμεί να ανοιχτεί στη βαθιά και τρικυμιώδη θάλασσα του στοχασμού δύο τιτάνων της κοινωνικής επιστήμης.
Δαμάζοντας τον Πάνθηρα, άρθρο του Πάνου Τσερόλα
Ο «Μαύρος Πάνθηρας» (Black Panther) έχει ήδη κατακτήσει μια σημαντική θέση στην κινηματογραφική ιστορία μόνο και λόγω της μεγάλης επιτυχίας του. Όμως η συζήτηση που έχει προκαλέσει υπερβαίνει τα αμιγώς κινηματογραφικά όρια, καθώς αφορά τη συνολικότερη θέση της μαύρης κοινότητας στη μαζική κουλτούρα.
Στο UNFOLLOW Απριλίου διαβάστε ακόμη:
ΠΟΥΤΑΝΕΣ, κόμικ του Σπύρου Δερβενιώτη