unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δραπετσώνα: Για να έχουνε ζωή
Ένα ντοκιμαντέρ του UNFOLLOW

| 31/3/2017

Πώς διαμορφώθηκε μια πόλη γύρω από μια βιομηχανική μονάδα που οι κάτοικοι τη χρειάζονταν για να έχουν δουλειά, την ώρα που τους σκότωνε; Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που δούλευαν σε αυτά τα εργοστάσια; Τι σήμαινε να ζεις σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας και πώς αγωνίστηκαν οι κάτοικοι; Πώς η αποβιομηχάνιση κλείνει το εργοστάσιο και ανοίγει το δρόμο για την ανάπλαση της περιοχής, αλλά και για την προσπάθεια των τραπεζών και των επενδυτών να διεκδικήσουν αυτό το «φιλέτο»; Είχαν προοπτική τα σχέδια για το ελληνικό «Σίτυ»; Είχαν βάση οι προτάσεις για να γίνει πίστα formula 1; Πώς σε μια περιοχή, προορισμένη για ανάπλαση και δημιουργία πάρκου, ένας επιχειρηματίας κατάφερε, με διαδοχικές ευνοϊκές αποφάσεις και φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις, να εξασφαλίσει αδειοδότηση για μια περιβαλλοντικά επιβαρυντική και επικίνδυνη εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και αποθήκευσης υγρών καυσίμων, μέσα στον χώρο που διεκδικούν οι κάτοικοι για χώρο αναψυχής; Με ποιο τρόπο υπουργοί και η Περιφέρεια Αττικής τον εξυπηρέτησαν; Ποιοι οι αγώνες της δημοτικής αρχής για να πάρει πίσω μια έκταση που ανήκει στους κατοίκους της περιοχής;


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ YOUTUBE

Dr-still-10B

Το ντοκιμαντέρ «Δραπετσώνα: για να έχουνε ζωή» του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, μια παραγωγή του UNFOLLOW, μιλάει για τη Δραπετσώνα· για το ρεμπέτικο και την αντίσταση· για τα εργοστάσια που έβγαζαν τσιμέντο, γυαλί, γύψο και λιπάσματα· για την ιστορία των ανθρώπων που δούλεψαν εκεί, αγωνίστηκαν εκεί, έφτιαξαν σωματεία, αντιστάθηκαν στη Χούντα. Για τους ανθρώπους που τους σκότωσε το εργοστάσιο. Για τους ανθρώπους που και σήμερα αγωνίζονται για να επανέλθει η περιοχή στους κατοίκους και να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Dr-Stills-Site

Πώς διαμορφώθηκε η Δραπετσώνα; Πώς διαμορφώθηκε μια πόλη γύρω από μια βιομηχανική μονάδα που οι κάτοικοι τη χρειάζονταν για να έχουν δουλειά, την ώρα που τους σκότωνε; Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που δούλευαν σε αυτά τα εργοστάσια; Τι σήμαινε να ζεις σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας και πώς αγωνίστηκαν οι κάτοικοι; Πώς η αποβιομηχάνιση κλείνει το εργοστάσιο και ανοίγει το δρόμο για την ανάπλαση της περιοχής, αλλά και για την προσπάθεια των τραπεζών και των επενδυτών να διεκδικήσουν αυτό το «φιλέτο»; Είχαν προοπτική τα σχέδια για το ελληνικό «Σίτυ»; Είχαν βάση οι προτάσεις για να γίνει πίστα formula 1;

Πώς σε μια περιοχή, προορισμένη για ανάπλαση και δημιουργία πάρκου, ένας επιχειρηματίας κατάφερε, με διαδοχικές ευνοϊκές αποφάσεις και φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις, να εξασφαλίσει αδειοδότηση για μια περιβαλλοντικά επιβαρυντική και επικίνδυνη εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και αποθήκευσης υγρών καυσίμων, μέσα στο χώρο που διεκδικούν οι κάτοικοι για χώρο αναψυχής;

Με ποιο τρόπο υπουργοί και η Περιφέρεια Αττικής τον εξυπηρέτησαν; Ποιοι οι αγώνες της δημοτικής αρχής για να πάρουν πίσω μια έκταση που ανήκει στους κατοίκους της περιοχής;

Aκόμη και σήμερα, το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μαρτυρίες κατοίκων και παλιών εργαζομένων για την ιστορία της περιοχής, τους αγώνες για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, τις διώξεις, τους θανάτους από τη ρύπανση. Με οδηγό τις συνεντεύξεις του Δημάρχου Δραπετσώνας-Κερατσινίου Xρήστου Βρεττάκου και του αναπληρωτή καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Νίκου Μπελαβίλα αφηγούμαστε την εξέλιξη της περιοχής ως σήμερα και περιγράφουμε τη νέα απειλή που αντιμετωπίζει.

Με βάση τη δημοσιογραφική μας έρευνα, δείχνουμε πώς ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης εξασφάλισε με τρόπο σκανδαλώδη άδεια λειτουργίας για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil-One από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, χάρη στις ενέργειες του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, του πρώην Δημάρχου Δραπετσώνας-Κερατσινίου Λουκά Τζανή και του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Στο ντοκυμαντέρ, παρακολουθούμε συνεντεύξεις των προσώπων που ενεπλάκησαν στην αδειοδότηση και συζητάμε με ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στην υπόθεση.

Βλέπουμε πρώην υπουργούς και περιφερειάρχες να προσπαθούν να αποδώσουν σε άλλους την ευθύνη για τις άδειες που έδωσαν. Βλέπουμε την πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή να καταγγέλλει ανοιχτά τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, εξηγώντας πώς η αποπομπή της από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν αποτέλεσμα των ερωτήσεων που υπέβαλε στη Βουλή για τις επιχειρήσεις του Δ. Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα. Τέλος, βλέπουμε τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να μιλάει για το πώς ήρθε η τροπολογία στη Βουλή που επανέφερε τις προηγούμενες χρήσεις γης, και τη μάχη που ακόμη και τώρα δίνει ο Δήμαρχος για να φύγουν οι επικίνδυνες και ρυπογόνες δραστηριότητες από την περιοχή.

Δραπετσώνα. Μια περιοχή που την ταυτίσαμε με τη φράση «πια δεν έχουμε ζωή», αλλά οι άνθρωποί της αγωνίζονται χρόνια για να έχουν ζωή. Μια περιοχή που μας είναι οικεία σαν εικόνα αλλά άγνωστη σαν πραγματικότητα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ YOUTUBE

 

Κατεβάστε εικόνες υψηλής ανάλυσης από το ντοκιμαντέρ, εδώ.

Δείτε όλα τα trailers του ντοκιμαντέρ, εδώ.

 

Δραπετσώνα: Για να έχουνε ζωή

Ένα ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Αρχισυνταξία: Αυγουστίνος Ζενάκος

Επιστημονική έρευνα: Παναγιώτης Σωτήρης

Δημοσιογραφική έρευνα: Ντίνα Ιωακειμίδου, Άρης Χατζηγεωργίου, Γεράσιμος Λιβιτσάνος, Μάνος Φραγκιουδάκης

Έρευνα αρχείου: Γιάννης – Ορέστης Παπαδημητρίου, Χρήστος Νάτσης

Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Ρίζος

Βοηθοί παραγωγής: Γιάννης – Ορέστης Παπαδημητρίου, Μάνος Φραγκιουδάκης

Κάμερα – Φωτογραφία: Δημήτρης Μιχαλάκης, Σίλια Ψυχή

Ηχοληψία: Νιόβη Παναγιωτάτου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλλα Χριστοφόρου

Μοντάζ – Post production: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Μουσική: «Δραπετσώνα» (Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης)

Διασκευή – ενορχήστρωση: Κέλλυ Καλτσή

Κιθάρα – μπαγλαμάς: Δημήτρης Λάππας

Μπάσο – τύμπανα: Γιώργος Ρίζος

Στούντιο – μίξη: Δημήτρης Κεραμιδάκης

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Χατζόπουλο για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού και της ταινίας του «Αυτή η κουκουβάγια απ’ τη Δραπετσώνα τι γυρεύη;», 1978-1982.

Ευχαριστούμε τον κ. Νάσο Ευσταθιάδη για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από τις εγκαταστάσεις της BP (nefsta-photography.com).

Ευχαριστούμε το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και την ιστορικό και δημοτική σύμβουλο κ. Ελένη Κυραμαργιού

Μια παραγωγή του UNFOLLOW

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....